13 scriitori celebri și pisicile din viața lor
Hemingway a ajuns să dețină 23 de pisici în același timp, Raymond Chandler inventa scrisori în numele pisicii sale, Taki, scriitoarea Joyce Carol Oates spune despre pisici că au un efect mult mai calmant asupra ei decît chiar soțul său, pentru Mark Twain era de ajuns să fii iubitor de pisici ca să devii prietenul lui, în timp ce pentru Bukowski, cu cît ai mai mai multe pisici în preajma ta, cu atît ești mai fericit. Pisicile au fost adevărate surse de inspirație și pentru Jack Kerouac, Edgar Allan Poe, Julio Cortazar, Truman Capote.
Neil Gaiman
Îi plac mult de tot pisicile și are foarte multe. Deseori scrie despre aventurile lor pe blogul său. De-a lungul timpul a avut tot felul de pisici, cu temperamente dintre cele mai diferite: Zoe, Coconut, Hermione, Pod, Pincess. Dintre toate, Zoe era cea mai iubitoare, blîndă și caldă pisică, în timp ce la polul opus se află Princess, un exemplar extrem de agresiv si temperamental, pe care scriitorul o descrie drept „cea mai rea,
morocănoasă și periculoasă pisică pe care am întîlnit-o în viața mea.” Asta nu înseamnă că Neil Gaiman nu le-a iubit la fel de mult pe toate. El spune că dacă a fost ușor să explice cuiva de ce a suferit atît de mult la moartea lui Zoe, nu la fel de ușor îi va fi să facă pe cineva să îl înțeleagă atunci cînd Princess va pieri și ea și după care este sigur că va suferi la fel de mult.
Mark Twain
În 1898 un reporter scria despre el: „Twain își cheamă pisicile să vină sus, pe fotoliu și toate sar pe fotoliu. Le spune să meargă la culcare și instantaneu, toate pisicile adorm. Pînă cînd, mai apoi, le dă trezirea și, ca la un semn, toate încep să dea din urechi și să deschidă ochii larg.”. Scriitorul își recunoaște slăbiciunea pentru pisici și pentru cei care le îndrăgesc: „Cînd cineva iubește pisicile îi devin prieten și tovarăș fără să fie nevoie de altă prezentare. Pur și simplu, nu pot rezista unei pisici, mai ales atunci cînd toarce. Sînt cele mai curate, mai inteligente ființe pe care le cunosc, bineînțeles, în afară de fata pe care o iubesc!”, spunea Mark Twain.
Stephen King
În ciuda faptului că scria într-o povestire că „e posibil ca lumea să fie împărțită nu între bărbați și femei, ci între oameni care preferă pisicile și oameni care preferă cățeii”, se pare că familia King a crescut de-a lungul vieții atît căței, cît și pisici.
Jean Paul Sartre
Chiar dacă nu există informații despre realția lui Sartre cu pisicile, poza este mai mult decît grăitoare: scriitorul ține în brațe cu tandrețe o felină foarte arătoasă, în timp ce scrie. Armonia perfectă!
Ernest Hemingway
Prima sa pisică, Snowboll, avea șase degete și în scurt timp, a umplut vecinătatea de pisici cu șase degete. Unii chiar se referă la pisicile polidactile (cu șase degete) ca fiind pisicile Hemingway. Pînă în anii 40, Hemingway a ajuns să dețină 23 de pisici în același timp și era cunoscut prin faptul că se referea la ele ca la niște „bureți de iubire sau fabrici de tors.”
Edgar Allan Poe
„Mi-as dori ca în scrierile mele să fiu la fel de misterios ca o pisică”, spunea deseori Edgar Allan Poe care era un foarte mare iubitor de pisici. Subiectul uneia dintre dintre scrierile sale se învîrte în jurul unui personaj felin care după ce este aproape ucisă de stăpînul ei cu o cruzime inimaginabilă, ajunge în cele din urmă să se răzbune pe acesta punînd la cale într-un mod cît se poate de uman sfîrșitul lui. Deci, pentru Edgar Allan Poe, pisicile nu au fost doar animale de companie, ci și surse de inspirație.
Raymond Chandler
La rîndul lui, Raymond Chandler era un mare iubitor de pisici care nu numai că scria deseori despre pisicile sale, dar care și inventa scrisori în numele lor. Iată și un citat dintr-o scrisoare în care pisica Taki îi scrie unei prietene feline: „treci pe la noi cînd ai fața curată și o să discutăm despre starea lumii, prostia oamenilor, abundența de carne de cal, chiar dacă noi preferăm altă carne, despre dificultatea noastră comună de a reuși să deschidem ușile atunci cînd ne dorim, despre mesele care am vrea să ne fie servite cît mai des.” Pisica Taki continuă cu umor: „Eu primesc mîncarea de pînă la cinci ori pe zi, dar întotdeauna e loc de mai bine.”
Julio Cortazar
A avut o pisică numită Theodor W. Adorno despre care a scris pe larg în cartea sa „Around the Day in Eighty Worlds”. Iată cum explică autorul dragostea lui pentru pisici și cărți: „Întotdeauna am tînjit după cineva sau ceva care la fel ca și mine să nu se fi adaptat niciodată perfect vîrstei sale, iar o astfel de persoană a fost greu de găsit. Dar curînd am descoperit pisicile, în care am găsit o stare similară cu a mea și la fel s-a întîmplat și cu cărțile, în care am găsit chiar des ceea ce căutam.”
Charles Bukowski
Charles Bukowski spunea că este bine să ai multe pisici pe lîngă tine. Dacă nu te simți bine, nu trebuie decît să te uiți la pisici și imediat realizezi că lucrurile sînt exact așa cum trebuie să fie. Ele îți dau imediat din calmul și siguranța lor. Bukowski spune că pisicile sînt salvatoare; cu cît ai mai multe pisici, cu atît trăiești mai mult. Dacă ai 100 de pisici, vei trăi de 10 ori mai mult decît dacă ai avea 10 pisici. Într-o zi se va descoperi asta și oamenii vor avea cîte 1000 de pisici și vor trăi la nesfîrșit. Scriitorul e de foarte uimit de faptul că omenirea nu a înțeles încă acest lucru.
Nu cred că aici mai e nevoie de cuvinte pentru a înțelege dragostea lui Hesse pentru pisici. Pozele sînt mai mult decît grăitoare. Hesse iubea pisicile și era un scriitor în a cărui operă iubirea, în general, a jucat mereu un rol major: „There is a single magic, a single power, a single salvation, and a single happiness, and that is called loving.” („Există pe lume o singură magie, o singură putere, o singură salvare, o singură fericire și aceea se numește a iubi”).
Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates are și o explicație pentru faptul că romanele ei se întind de cele mai multe ori pe sute de pagini. „Scriu atît de mult pentru că, în general, pisica stă la mine în poală atunci cînd lucrez. Toarce așa frumos, că nu-mi vin s-o deranjez. Are un efect mult mai calmant asupra mea decît soțul meu”, spune scriitoarea.
Truman Capote
Chiar dacă nu se știu foarte multe lucruri despre iubirea sa față de pisici, ne putem face o părere fie și numai din faptul că o pisică fără nume apare în celebra carte „Mic dejun la Tiffany” cu un rol major.
Jack Kerouac
Și-a iubit foarte mult pisicile, în special pe Tyke, despre a cărei moarte nefericită a scris în detaliu în memoriile sale “Big Sur”.
Sursa http://www.buzzfeed.com/summeranne/30-renowned-authors-inspired-by-cats#.sdK7Yq0aO