Volumul Metafizica detectivului Marlowe, de Mircea Mihaies, tradus in SUA

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, de Mircea Mihaies, tradus in SUA

altelemmmmmVolumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul si profesorul Mircea Mihaies, publicat in editie cartonata la Editura Polirom (2008), a aparut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, traducere de Patrick Camiller, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels.

Editura Lexington Books este parte a grupului editorial Rowman & Littlefield, unul dintre cei mai importanti editori de carte academica si educationala din SUA.

Scrisa cu o placere vadita, alerta si lipsita de academismul greoi asociat de obicei cu un asemenea demers, Metafizica detectivului Marlowe este genul de carte care te determina sa incepi fara intirziere lectura lui Chandler. Iar daca faci deja parte din fan-clubul lui Philip Marlowe, te readuce in atmosfera unica a unui prozator de forta, care a depasit granitele genului policier.

„As fi vrut sa scriu aceasta carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinerete, in fine achitata, in amintirea vremurilor cind, impreuna cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu si Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cartile lui Raymond Chandler. Sint sigur ca fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile si acele lecturi: atunci cautam in anchetele detectivului Philip Marlowe partea solara a existentei, libertatea, umorul si aventura; astazi probabil ca am cauta doar nevroza. N-as fi scris-o nici azi daca n-as fi fost incurajat constant de indemnurile lui H.-R. Patapievici, incepind cu una dintre magicele seri cind darimam meterezele de carti ale librariei Strand. Tot el a gazduit-o, in serial, in admirabila revista pe care o conducea, Idei in dialog. Dac-as fi fost eu insumi un personaj dintr-o carte de-a lui Raymond Chandler, as fi dedicat, cu siguranta, aceste rinduri Monei Mars, Peruca Argintie, femeia cu buzele si fata reci ca gheata – pentru ca in viata fiecaruia exista cineva care te uraste si te salveaza in acelasi timp.” (Mircea Mihaies)

Mircea Mihaies (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatura engleza si literatura americana la Universitatea de Vest din Timisoara. A fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor mmdin Romania.

La Editura Polirom a mai publicat: Masca de fiere (2000), Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen (2005), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011). A scris sase carti impreuna cu Vladimir Tismaneanu, dintre care cinci au aparut la Editura Polirom: Balul mascat (1996), Vecinii lui Franz Kafka (1998), Incet, spre Europa (2000), Schelete in dulap (2004), Cortina de ceata (2007). La Editura Polirom a aparut, in mai multe editii, si romanul scris impreuna cu Mircea Nedelciu si Adriana Babeti, Femeia in rosu. Alte carti: De veghe in oglinda (1989), Cartea esecurilor (1990), Cartile crude (1995), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003).

Cel mai recent volum semnat de Mircea Mihaies si aparut la Editura Polirom, Ce ramine. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha, a fost nominalizat la Premiul „Cartea anului 2012”, acordat de revista Romania literara. Pentru acelasi volum, Mircea Mihaies a obtinut Premiul pentru „Critica, eseu si istorie literara” al Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru anul editorial 2012.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!