8 cărți de citit înainte de a deveni filme în 2015
Nu știu la voi cum e, dar la mine, dacă e să aleg între o carte pe care am citit-o si filmul ecranizat după ea, aproape întotdeauna ajung la concluzia că filmul nu este la fel de bun precum cartea. Aproape niciodată ceea ce mi-am imaginat eu în carte nu se potrivește cu viziunea cinematografică. Altfel am închiput eu personajele, locurile, acțiunea și multe dintre lucrurile cărora le-am dat viață în imaginația mea nu se aseamănă cu versiunea la care s-au gîndit regizorii și scenariștii filmului. În plus, gîndurile, conștiința, stările mi se par atît de greu de redat într-un film încît unele încercări mi se par din start prea îndrăznețe. Și totuși, dacă se întîmplă asta, nu mă pot abține să nu dau întotdeauna și filmului o șansă.
Chiar dacă sunt des dezamăgită de film după ce am citit cartea, asta nu mă împiedică să îmi doresc să fi citit cartea înainte de a-și găsi drumul spre marile ecrane.
S-a întîmplat de cîteva ori să procedez exact invers și pot spune că experiența mi s-a părut și mai dezastuoasă. După ce am văzut mai întîi filmul, cartea nu mi-a mai lăsat loc pentru propria imaginație, avînd déjà în minte întipărite personajele din film, vocile actorilor, imaginile surprinse de camera de filmat. Nu, nu mi s-a părut nici asta o treabă. Ar fi însă una chiar bună dacă as reuși să le iau pe fiecare în parte ca pe un act artistic diferit, fără a face permanent comparații între ele și a răspunde eternei întrebări: care mi-a plăcut mai mult, cartea sau filmul?
Așa că, vă recomad întîi cartea, apoi filmul!
Anul 2015 va fi unul cît se poate de bogat în ecranizări care au la bază cărțile unor scriitori mai mult sau mai puțin celebri. Nume grele precum Martin Scorsese, Ridley Scott sau Clint Eastwood vor regiza filme despre care deja se vorbește în termini laudativi și în jurul cărora s-au adunat așteptări dintre cele mai mari. Actori de prim rang precum Liam Neeson, Bradley Cooper, Charlize Theron, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Benicio del Toro, Owen Wilson au fost aleși să facă parte din distribuția unor filme care deja stîrnesc reacții în rîndul criticilor de specialitate, care le dau unora dintre ele șanse mari la mult rîvnitul Oscar.
Iată care sunt (conform http://www.shortlist.com/entertainment/books/8-books-to-read-before-they-become-movies-in-2015) 8 dintre cele mai tari cărți ce sînt deja sau vor fi ecranizate în anul 2015:
American Sniper – de Chris Kyle. Cartea reprezintă autobiografia celui mai precis lunetist din istoria militară a Statelor Unite, Chris Kyle. Abundă în povești de luptă, scrise evident la persoana I, povești foarte asemănătoare între ele. Însă exact acesta este elementul care face din “American Sniper” o carte atît de specială. Chiar dacă totul este repetitiv, la urma-urmei ăsta este războiul. Sînt foarte multe scene de luptă și deși uneori sînt greu de deosebit una de cealaltă tocmai asta face cartea să fie atît de autentică. Cunoscut drept lunetistul cu cele mai multe ținte atinse la activ din întreaga istorie militară a SUA, Chris Kyle spune povești fascinante și totodată terifiante. Lăudata sa carte a fost un adevărat success și încă de la lansarea în 2012 a atras atenția greilor de la Hollywood. Adaptarea cinematografică a acestui roman este regizată de Clint Eastwood și îl are pe în rolul principal pe chipeșul și talentatul Bradley Cooper. Filmul a primit deja recenzii foarte bune și este considerat unul dintre filmele anului 2015, cu șanse mari la Oscar, mai ales pentru rolul lui Cooper. Filmul a fost lansat în Statele Unite în urmă cu 5 zile, pe 16 ianuarie 2015, și va fi lansat și în cinematografele din București pe 23 ianuarie.
Inherent Vice – de Thomas Pynchun. Filmul a apărut pe 9 ianuarie 2015. Pentru Paul Thomas Anderson, regizorul și scenaristul filmului, a fost o adevărată provocare să pună în scenă adaptarea cinematografică a romanului “Inherent Vice” după ce a regizat serioasa și provocatoarea dramă “The Master”. Romanul lui Thomas Pynchun este un roman noir despre un detectiv particular ieșit cu totul din tipare și circumstanțele absolut bizare în care ajunge să fie implicat în urma strigătului de ajutor al fostei sale prietene.”Inherent Vice” este un roman plasat în epoca psihedelică a anilor 60 și este și prima adaptare pentru marele ecran a uneia dintre cărțile lui Tomas Pynchun. Filmul îl are în rolul principal pe Joaquin Phoenix, alături de Reese Witherspoon, Josh Brolin, Benicio del Toro, Owen Wilson.
In the Heart of the Sea – de Nathaniel Philbrick, este bazat pe una dintre povestile adevărate care au inspirit Moby Dick. Acest roman non-fiction spune povestea tragică a belenierei Essex care s-a scufundat după ce a fost atacată de un cașalot în 1820, dar și pe cea a supraviețuitorilor. Filmul va fi regizat de Ron Howard, iar din distribuție vor face parte Chris Hemworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw.
Child 44 – de Tom Rob Smith. Unul dintre cele mai lăudate thrillere ale ultimilor ani, vîndut în peste 1 milion și jumătate de exemplare, acest roman din 2008 reușește să combine suspansul cu o vedere sumbră asupra crimelor din epoca stalinistă. Romanul îl are ca personaj principal pe un agent al poliției militare căzut în dizgrație care investighează o serie de crime comise asupra copiilor. Filmul care urmează să fie lansat pe 17 aprilie 2015 este ecranizat de către regizorul suedez Daniel Espinosa care a impresionat cu filmul “Easy Money” înainte de a fi racolat de Hollywood pentru a regiza thrillerul “Safe House” cu Denzel Washington. În rolul principal pentru “Child 44” este distribuit Tom Hardy care va juca alături de Gary Oldman și Noomi Rapace. Avînd în vedere faptul că volumul este primul dintr-o trilogie, probabil că vor mai urma alte două ecranizări.
The Martian – de Andy Weir. Publicat initial cu mijloace proprii în 2012 și republicat anul acesta de o editură, cartea spune povestea plină de suspans a unui astronaut eșuat pe planeta Marte și pare a fi făcută mai degrabă pentru a fi ecranizată, mai mult decît pentru a fi citită, asltfel spus, a fost scrisă ca un scenariu de film de la bun început. Pe undeva asemănător cu “Gravity”, „The Martian” este o poveste despre supraviețuire care a atras, pe bună dreptate, probabil cea mai bună distribuție a acestui an. Matt Damon are rolul principal și va apărea alături de Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels și Sean Bean. Cireasa de pe tort e că filmul este regizat de Ridley Scott. Criticii au așteptări uriașe de la Ridley Scott și speră ca filmul să facă furori la decernarea Oscarurilor. Lansarea filmului în Statele Unite ar urma să aibă loc pe 27 noiembrie 2015.
Dark Places – de Gillian Flynn. Autoarea care a dat naștere celui mai titrat roman ecranizat în 2014, “Gone Girl”, vine cu un nou roman ce urmează a fi ecranizat în acest an. “Dark Places” este un thriller plin de întorsături de situație, de data asta despre o femeie care se zbate să treacă peste brutala ucidere a familiei sale și despre societatea secretă care o silește să se confrunte din nou cu evenimentele din ziua crimei pentru a afla ce s-a întîmplat cu adevărat. Chiar dacă nu te ține-n priză la fel ca “Gone Girl”, este totuși o lectură noir și plină de suspans. Adaptarea pentru marele ecran se bucură de o distribuție măreață avînd-o în centru pe Charlize Theron, dar și pe Chloe Grace Moretz și Christina Hendricks.
Silence – de Shusaku Endo. După ce ultimul său film, “The Wolf of Wall Street” a devenit cel mai mare succes de box office din istoria cinematografiei, vestea că Martin Scorsese va regiza un nou film a făcut multă vîlvă la Hollywood. Filmul, de la care se așteaptă să fie un nou success, reprezintă întoarcerea lui Scorsese către literatură, ca izvor de inspirație. Producția are la bază mult lăudatul roman istoric “Silence” al lui Shusaku Endo, care prezintă povestea unui misionar iezuit ce suferă de pe urma violențelor și persecuțiilor la care este supus în încercarea sa de a răspîndi credința creștină în Japonia secolului al XVII-lea. Combinația dintre regizorul Scorsese și actorii Liam Neeson, Andrew Garfield și Adam Driver au creat deja așteptări dintre cele mai mari.
http://www.polirom.ro/catalog/carte/tacere-5391/
The Price of Salt – de Patricia Highsmith. Autoarea a dat naștere în trecut multor romane numai bune de adaptat, “Stragers in a Train”, regizat de Hitchkok in 1951 și mai apoi “The Talented Mr. Ripley”, regizat de Anthony Minghella în 1999 fiind doar două dintre ele. Ecranizarea acestui roman va purta numele “Carol” și este bazată pe romanul “The Price of Salt” apărut în 1952, același roman care aparent l-a inspirat și pe Vladimir Nabokov să scrie “Lolita”. Romanul urmărește povestea de dragoste dintre o tînără care-și urăște slujba de vînzătoare și soția gospodină care o ajută să se elibereze. Filmul este regizat de Todd Haynes, care a mai făcut “Far from Heaven”, iar in rolurile principale vor fi distribuiți Cate Blanchett și Roony Mara.