Cele mai inedite biblioteci din lume, nascute din pasiune, pentru bucuria celorlalti!

Iubirea pentru cărți te face, cu siguranță, creativ! Și generos. Dorința de a dărui pentru ca și ceilalți să cunoască o lume fascinantă, oriunde s-ar afla, i-a transformat pe cei care au gândit aceste biblioteci în exemple demne de urmat.

Fie că stau pe rafturi în aer liber sau sunt purtate kilometri întregi pe 3 roți sau 4 picioare, aceste cărți se simt fără îndoială împlinite, atingându-și scopul pentru care au fost create: călătoresc din mână în mână și sunt citite din scoarță în scoarță.

1. Cum plaja Mării Negre poate deveni bibliotecă cu acces gratuit în aer liber. De ambele granițe.

plaja de carte Soare, mare… Oare ce mai lipsește? Ei bine, o carte care să-ți placă și pe  care nu mai trebuie să o iei cu tine în vacanță. O poți alege la fața locului,  direct pe plajă. În România o găsești în Vama Veche, unde te așteaptă la Biblioteca Plaja de carte, cu multe volume pe gustul tău, dar și cu seri de filme și alte surprize.

Dacă însă vrei să mergi dincolo de granițele țării nu trebuie să ajungi prea  departe pentru a experimenta senzația unui loc cu astfel de ingrediente magice  de relaxare.1438880938-1438880938_goodreads_misc Pentru că și la vecinii noștri bulgari găsești o altă bibliotecă, tot pe malul mării, de unde poți împrumuta cărți lângă șezlongul tău. Herman Kompernas, cel care a construit-o, a adăugat un plus pe lista atracțiilor din Albena. Rafturile numără nu mai puțin de peste 2.500 de cărți în 10 limbi, iar cea română nu lipsește dintre ele. În plus, cei care au adus cu ei o carte de acasă și doresc să participe la acest proiect, sunt încurajați să o doneze, astfel încât și alți concetățeni veniți în concediu să poată beneficia de o lectură plăcută în limba maternă.

2. Să călătorești mai plăcut, de fiecare dată cu alt personaj

2-bus Șoferul brazilian Antonio da Conceição Ferreira, de 42 de ani, a devenit  un exemplu despre cum poți dărui din pasiunea ta celorlalți și cum, cu  puțină generozitate, le poți face viața mai frumoasă. Sau dacă nu întreaga  viață, cel puțin preț de un drum cu autobuzul său. Pentru că îi place să citească, el a creat în urmă cu 11 ani ”Cultura din autobuz”, transformând mijlocul de transport în comun într-o mică bibliotecă cu aproximativ 15 cărți pe un raft. Călătorii sunt invitați să împrumute câte o carte, visul său fiind acela de a crea în fiecare autobuz de pe fiecare linie de transport câte o bibliotecă ambulantă.

5-muleȘi dacă vorbim despre ambulant, nimic nu poate concura cu modul în care aceste cărți se îndreaptă spre cititorii lor, pe catâri, măgari sau chiar cămile!

 3. În 2009, Universitatea Valle del Momboy din Venezuela a creat un mod inedit  pentru ca toți copiii, inclusiv cei din zone rurale, să se poată bucura de povești  frumoase: biblio-catârii!

4. Biblioburro – cu Alfa și Beto

Măgărușii nu au fost lăsați mai prejos în aceste demersuri de culturalizare, de această dată în Columbia. Luis Soriano – un profesor de școală primară conduce Biblioburro în timpul său liber, sau mai precis își încarcă măgarii, pe Alfa și  Beto, cu cărți și apoi călătorește cu ei chiar și câte un drum de 4 ore, dus.800px-biblioburro El merge în diverse sate pentru mai mulți copii care altfel nu ar avea  acces la ele. Odată ajuns la destinație le citește acestora, îi ajută la teme și  le oferă cărțile cu împrumut. Prin demersul său, Soriano și-a  propus să  crească alfabetizarea în zonele rurale, ajutând, doar într-un singur an,  4000 de copii.

 

  5. Biblioteca kenyană din spatele cămilelorcamila

Și cămilele pun umărul…pardon! cocoașa la treabă, în sprijinul celor care vor să îi învețe pe copiii din triburile nomade să scrie și să citească.

phoca_thumb_l_knls camel library  1.2.1 Unele dintre ele formează  caravane cu cărți care poposesc  în astfel de comunități, special pentru ca cei mici să descopere cum poveștile prind viață.

Programul început de Biblioteca Națională din Kenya funcționează încă  din 1985.

6. Cum poți salva un mic simbol al orașului? Îl transformi în centru de lectură!

4-phonebooth

Când British Telecom a vrut să ia celebra cabină telefonică roșie din  orășelul Westbury-sub-Mendip (Anglia), localnicii au acționat prompt…și inspirat!

Ei  au pus la cale un plan de salvare care a funcționat perfect: au  transformat-o în cea mai mică bibliotecă din lume, condusă de voluntari.  Este deschisă 24 de ore și dotată cu lumină interioară pe timp de noapte,  pentru cei care caută un leac împotriva insomniei. Ea conține o selecție de  100 de cărți, CD-uri și DVD-uri, provenite în totalitate din donațiile  localnicilor.

7. Biblioteca pe roți din Italia

Antonio La Cava, un profesor pensionar din Italia, a decis că, după 42 de ani petrecuți la catedră, poate în continuare să insufle copiilor pasiunea pentru lectură. Astfel, în 2003, el a cumpărat o motoretă pe care a modificat-o pentru a deveni o adevărată căsuță pe roți ce găzduiește 700 de cărți. 10-wheels

Și de atunci călătorește cu Bibliomotocarro!

 

 

 

 

Surse articol:

 http://www.oddee.com/item_99042.aspx

http://www.bookaid.org/

http://www.knls.ac.ke/index.php/public-library/camel-library

http://edition.cnn.com/2010/LIVING/02/25/cnnheroes.soriano/index.html

Adela Marinescu

 

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!