Cele aproape 3 luni care s-au scurs de cînd am lansat blogul carticusuflet.ro mi-au adus cu ele si o certitudine: oamenii care se ocupa de promovarea și popularizarea cărților sînt altfel. Altfel, în sensul cel mai bun al cuvîntului. Sint oameni care reușesc să fie buni, frumoși, competenți, care știu să se facă plăcuți și care lasă în urma lor, după fiecare discuție, fiecare întîlnire ceva inefabil, ca o dîră de parfum ce continua să te bucure mult timp după ce te-ai dat cu el.
Dacă n-ar iubi și n-ar prețui cărțile, nu cred că ar putea să-și facă treaba atît de bine și de natural, în același timp..Acu’ sincer, ați văzut voi vreun librar nervos, acru, care să vă răpundă în doi peri, vreun om de carte care să nu vă privească zîmbind în timp ce vă ajută să găsiți ceea ce căutați? Ei știu că lucrează cu obiecte însuflețite care ne pot scoate din timp atunci cînd avem nevoie să lăsăm deoparte cotidianul care uneori ne sufocă, ne îngrijorează, lucrează cu obiectele care ne dau posibilitatea să visăm și să trăim mii de alte vieți, în afara celei care ne-a fost predestinată. Oamenii de carte lucrează cu magie și ei știu bine asta!
Cărțile sînt bucăți din sufletele scriitorilor cu care trebuie să umblăm cu grijă, să le protejăm în cuibarul palmelor noastre ca pe niște minuni vii. Și exact asta fac librarii, oamenii de marketing și PR ai editurilor, directorii de edituri și librării. Iar lucrul asta se vede!
În rîndurile de mai jos aș vrea sa va fac cunostinta cu oferta de primavara a editurii Humanitas/Humanitas Fiction, care ne-a fost prezentată de d-na Lidia Bodea – director general Humanitas si d-na Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction în cadrul unui eveniment prietenos, organizat în această lună frumoasă, a mărțișorului. “Colecția de primăvara” ne oferă așa cum spunea și doamna Lidia Bodea carti de îmbrăcat sufletele, scrierile unor autori deja consacrați ai editurii, dar și nume noi. In zilele ce urmeaza voi prezenta aici cele mai importante aparitii editoriale din portofoliul Humanitas si Humanitas Fiction pe 2014, cit si evenimentele ce vor fi organizate de libraria Humanitas de la Cismigiu in perioada urmatoare.
Vor continua:
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – NEAGU DJUVARA
Civilizaţii şi tipare istorice.Un studiu comparat al civilizaţiilor
Ediţie de colecţie, ilustrată
O ediţie ilustrată a renumitei cărţi a lui Neagu Djuvara, lucrarea de doctorat a acestuia publicată în Franţa în 1975 şi premiată de Academia Franceză. La Humanitas a apărut până acum în 5 ediţii, ultima reeditare datează din 2013.
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – LUCIAN BOIA
Lucian Boia – Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări
„Se împlinesc o sută de ani de la declanşarea Primului Război Mondial. Puţine episoade ale istoriei rămân atât de adânc ancorate în memoria colectivă. Perfect explicabil: este evenimentul fondator al lumii în care trăim. Multă vreme văzut strict în termeni conflictuali (dreptatea noastră, vinovăţia altora), Primul Război Mondial îşi caută acum o elaborare deschisă şi liberă de prejudecăţi, susceptibilă de a fi împărtăşită de toate părţile cândva în conflict.“ – Lucian Boia
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – HORIA-ROMAN PATAPIEVICI
De ce nu avem o piaţă a ideilor? Despre idei şi blocaje – ediţia a doua
Volum publicat cu prilejul ediţiei aniversare, a X-a, a întâlnirilor „Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici”. Evenimentul va avea loc joi, 27 martie, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – DAN C. MIHĂILESCU
Despre nerăbdarea de a fi răbdător
„O carte care se adresează cu precădere adolescenţilor şi abordează tot soiul de tipuri de răbdare, adică de construcţie temeinică, în dauna cultului românesc al improvizaţiei, respectiv răbdarea ca educaţie întru temeinicie: în ordine socială, profesională, religioasă, estetică, fizică, financiară, sexuală, politică, turistică şamd. Eu vreau să fie, pur şi simplu, o carte de înţelepciune.“ – Dan C. Mihăilescu
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – ANDREI PLEȘU
Despre frumuseţea uitată a vieţii
Ediţie de colecţie, adăugită cu 25 de texte noi
„Sunt bucuros să aflu că această antologie de texte publicată acum trei ani a stârnit, în suficientă măsură, interesul public, încât să determine editura să o retipărească. Profit de ocazie pentru a îmbogăţi volumul cu 25 de texte noi, apărute în presă dupa 2011. Le-am distribuit la sfârşitul grupajelor deja existente, după cum urmează: trei la sfârşitul părţii a doua, şase la sfârşitul părţii a treia, nouă la sfârşitul părţii a patra, şase la sfârşitul părţii a cincea, unul la sfârşitul părţii a şasea şi două la sfârşitul părţii a opta.“
Andrei Pleşu – februarie 2014
SERIILE DE AUTOR HUMANITAS – MIRCEA CĂRTĂRESCU
Orbitor. Aripa stângă
Orbitor. Corpul
Orbitor. Aripa dreaptă
Levantul
Deocamdata atît! In zilele următoare revin cu alte zeci de titluri ce vor aparea la Humanitas si Humanitas Fiction in acest an.