Cum a fost la Noaptea Cartilor Deschise?

De ce mi s-a părut fantastic la Noaptea Cărților Deschise, eveniment organizat de Editura Litera și Ziarul Ring de Ziua Internațională a Cărții?

20150423_184209 - Copy 20150423_184203 - dreptititNu am apucat să scriu până acum despre Noaptea Cărților Deschise și nu vreau să fi trecut evenimentul fără să fi așternut măcar câteva impresii. Vreau ca de la primele rânduri să felicit organizatorii, editura Litera și Ziarul Ring pentru inițiativă, dar și pentru reușita acestui eveniment. Nu am participat la celelalte două ediții, nu știu cum a  fost, dar îmi pare extraordinar de bine că am fost la această a treia ediție pentru că m-am simțit minunat!

Iată și motivele:

20150423_185331 -micPentru că tot ce s-a întâmplat acolo mi s-a părut un semn de civilizație. Un semn că suntem pe drumul cel bun. Că încă mai e speranță pentru țara asta, pentru tinerii de aici, pentru noi toți.

20150423_185706 - CopyMi-a plăcut că de ziua ei, i s-a dat cărții o atenție deosebită și că au fost mobilizați oameni și resurse pentru a celebra cartea, drepturile de autor, dar și pe iubitorii de lectură, într-un final.

Mi-a plăcut faptul că oamenii nu s-au îmbulzit să ia cărți. Că în multe locuri unde nu exista nimeni dintre organizatori care să le „păzească” nu a îndrăznit nimeni să ia o carte de acolo fără acordul cuiva.

dreptAm văzut oameni de toate vârstele; copii, tineri, adolescenți, adulți, maturi, vârstnici, iar lanțul uman format de ei pur și simplu m-a făcut să râd înăuntrul meu, să mă bucur nespus și să mă emoționez.

Chiar și cei care au primit mai multe cărți, nu doar una, așa cum era prevăzut, au avut un motiv irezistibil pe care nu s-au sfiit să-l spună cu sinceritate organizatorilor: sunt mare iubitoare de lecutră, îmi place foarte mult să citesc, dar nu prea-mi permit să cumpăr cărți – am auzit-o eu cu urechile mele pe o doamnă care ar fi vrut dacă s-ar fi putut un exemplar din toate cărțile oferite de organizatori. Cum să refuzi un astfel de om care te face să înțelegi că dacă tot vrei să dai o carte, e bine să o dai cuiva care știe s-o aprecieze și care și-o dorește cu adevărat.

Mi-a plăcut că toată lumea a fost maleabilă, pașnică, dornică … să fie bine.

20150423_193043 micMi-au plăcut tinerii ăia calmi și zîmbăreți care alergau de la un punct de carte la altul, uneori cu brațul plin de cărți și rucsacul burdușit de volume pentru a le împărți cât mai multor participanți.

Mi-au plăcut voluntarii – toți tineri – care și-au rupt din timpul lor pentru a împrăștia cărți miilor de oameni adunați pe stradă. Sunt curioasă dacă despre ei vor scrie ziarele sau îi vor arăta televiziunile, pentru că de cei care oferă tot felul de perle la BAC m-am cam săturat să aud.

M-a bucurat numărul impresionant al celor sosiți să dea viață acestui eveniment.

Mi-au plăcut părinții care și-au luat cu ei copiii.

Mi-a plăcut că mulți dintre oameni au început să citească din cărțile primite chiar acolo, la locul faptei, semn că volumele oferite gratuit au ajuns exact la cine trebuie, la iubitori adevărați de lectură.

20150423_193701Mi-a plăcut curiozitatea copiilor care se bucurau de cărți exact cum ar fi făcut-o dacă ar fi primit o jucărie/un joc ce le place la nebunie.

Mi-a plăcut faptul că din loc în loc existau cărți nepăzite de nimeni  la care nu a atentat nimeni în mod abuziv.

Mi-a plăcut faptul că peste toți oamenii strînși în jurul Casei Poporului domnea o stare de prietenie, de bucurie, de pace, de liniște, de solidaritate.20150423_19193120150423_191934M-am bucurat să întâlnesc prieteni, cunoscuți de-ai mei.

M-am bucurat să mă simt parte a unui eveniment extraordinat!

Felicitări încă o dată organizatorilor și sper ca acest eveniment să devină un adevărat reper, o tradiție de luat în seamă de Ziua Internațională a Cărții.

20150foto buniiiJoi, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, a avut loc a treia ediție a campaniei Noaptea Cărților Deschise, desfășurată simultan în București și în Cluj. Peste 4500 de iubitori de carte au participat la cel mai mare manifest pro-cultură din România, formând lanțuri umane impresionante ca lungime în jurul Palatului Parlamentului, respectiv Universității Babeș-Bolyai.

20150423_183718 - CopyLitera a oferit în cadrul campaniei peste 10 000 de cărți, din colecțiile Clasici Moderni, Biografii, Thriller, Agatha Christie, Biblioteca pentru toți, Biblioteca pentru toți copiii, Scriitori români ilustrați.

Noaptea Cărților Deschise a fost  ocazia cu care ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a anunțat că a primit sprijinul necesar pentru a reduce TVA-ul la cărți la 5%.

Printre persoanele publice care s-au alăturat campaniei Noaptea Cărților Deschise se numără Andreea Marin, Monica Davidescu, Rareș Bogdan, Dorin Chiotea, Aneta Sîngeorzan, Cristian China Birta, Laura Câlțea.

mic p 20150423_1847bunCei mai mici manifestanți  pro-cultură s-au  jucat și s-au distrat împreună cu Gașca Zurli.

„23 aprilie 2015, Ziua Internațională a Cărții, va rămâne o zi memorabilă și acest lucru se datorează miilor de iubitori de carte care au răspuns provocării noastre și au venit în număr impresionant la Casa Poporului și la Universitatea Babeș-Bolyai, în cea mai mare manifestație pentru cultură din țară. Îi felicităm pe participanți că i-au oferit cărții și acestei zile atenția cuvenită!  Ne bucurăm că peste 10 000 de cărți au ajuns la cititori și că acțiunea de încurajare a lecturii s-a bucurat de un mare succes.” – Marin Vidrașcu, director executiv al Editurii Litera. 

Campania Noaptea Cărților Deschise este organizată de Editura Litera și ziarul Ring. Partenerii ediției 2015: Universitatea Babeș-Bolyai și Cărțile pe față.

 

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!