De vorba cu scriitoarea A.G.Billig

De vorba cu scriitoarea A.G.Billig

a_g_billig_1_photo-by-corina-olaruSînt unii oameni pe care soarta ți-i scoate în cale și pentru asta nu poți decît să-i mulțumești.  Scriitoarea A.G. Billig a venit spre mine și sînt foarte bucuroasă că a făcut acest pas. Așa am reușit să cunosc un om frumos, creativ, o ființă sinceră care zîmbește cu ochii, dar și cu părul ei zbîrlit, un om care vibrează la tot ce e în jurul ei, un om curajos, plin de idei, un om asumat, plin de trăiri pe care nu se sfiește să le împărtășească. Vă las să o descoperiți în interviul de mai jos și să aflați mai multe lucruri despre cartea „4 Uși și alte povestiri”, dar și despre cea care urmează să apară.

Carti cu suflet: Ai debutat oarecum atipic pentru piața de carte românească, mai precis, ai debutat cu o carte in limba engleză și abia mai apoi ai lansat și o versiune în română a cărții „4 Uși și alte povestiri”.  Povestește-ne cum de s-a întîmplat să fie așa?

Four-Doors-and-Other-StoriesA.G.Billig: Revenirea la scris a început într-o joacă, la sfârșitul anului 2011, atunci când am început să postez pe un blog texte de ficțiune. Un prieten român, mutat la Londra de zece ani, le-a citit,i-au plăcut și mi-a recomandat să îmi încerc norocul la London Book Fair – una dintre cele mai importante manifestări dedicate profesioniștilor din industria de carte din Europa. I-am ascultat sfatul și, în aprilie 2012, înarmată cu un manuscris compus din patru povestiri scurte pe care le-am tradus singură din românește în engleză, având stabilită și o întâlnire cu doi agenți literari, am ajuns  acolo. Lucrurile s-au legat însă direct cu o editură, MP Publishing.  Am ales să public mai întâi afară din două motive. In primul rând, în România nu se poate trăi din vânzarea de carte. Procentul obținut din drepturi de autor pentru un debutant este infim, lipsesc managerii și agenții literari, piața este restrânsă. In al doilea rând, cu mici excepții, editurile preferă să meargă la sigur în loc să riște iar atunci când publică un autor tânăr, promovarea este redusă.

Carti cu suflet: Spuneai undeva că ai început să scrii ficțiune la 7-8 ani. Cum ți-au fost copilăria, adolescența la școală? Ai avut profesori de limba română care să observe și să încurejeze talentul tău literar? Dar acasă cine te-a încurajat?

A_G_Billig_9d-198x300

A.G.Billig:Plecarea de la job a survenit cumva dintr-un cumul de factori, o restrângere a activității departamentului de PR în care activam. Și a fost urmată de decizia de a renunța la un stil de viață și la un program de lucru nepotrivite pentru mine, de a-mi regăsi darul cu care m-am născut (fiecare dintre noi are unul) și de a-l exprima. Căutările au durat doi ani. Am plecat la Londra cu multă încredere și hotărâre, mai ales că reușisem să stabilesc întâlniri cu doi agenți literari. Gândurile noastre și oamenii cu care ne înconjurăm joacă un rol important în transformarea viselor în realitate. Lucrurile s-au legat însă direct cu o editură. Pașii m-au purtat prin fața standului acesteia nu odată, ci de trei ori. M-am oprit, am intrat în vorbă cu directorul editorial, am întrebat dacă sunt interesați de scriitori debutanți. Am lăsat manuscrisul și o zi mai târziu, am primit un e-mail în care mi se spunea că scrierile mele au acel ceva special, acea ”scânteie”. După o săptămână, am primit și propunerea de contract.

Carti cu suflet:Înainte de a-ți încerca norocul la Londra, ai prezentat cartea vreunei  edituri din Romania? De ce?

A.G.Billig:Nu, am prezentat manuscrisul direct acolo, din motivele enunțate mai devreme. M-am oprit însă la standul României, unde, un reprezentant al unei edituri mari mi-a spus ca proza scurtă nu se vinde în România. Cred că orice se vinde, câtă vreme aduce plus valoare în viața oamenilor și este promovat ca atare. După apariția în limba engleză, mi s-a părut firesc ca manuscrisul să poată fi citit și de compatrioții mei. Editura curajoasă, care a făcut acest lucru posibil, se numește Datagroup și este din Timișoara.

Carti cu suflet:Cartea ta este despre frumusețe, iubire, în toate formele ei. Cum s-a născut ideea cărții?

IMG_1623A.G.Billig:Am hotârât să merg  la London Book Fair la începutul lunii ianuarie ori timpul rămas până în aprilie era prea scurt pentru a finaliza un roman. In plus, aveam deja idei pentru mai multe povestiri. Așa a apărut ideea unui volum de proza scurtă și a unui folder în computer intitulat ”20 de povești de dragoste”. Cu un mesaj simplu, inspirat de călătoria inițiatică pe care am făcut-o în Brazilia, de experiența mea de viață și de lecturile din zona literaturii spirituale – ”iubirea este starea noastră naturală de a fi. In orice moment al vieții, oricât de greu ne-ar fi, o putem regăsi și manifesta, schimbându- ne astfel viața.„  Abordarea prozei scurte mi s-a părut o provocare căci nevoie de măiestrie pentru a captiva cititorul în cuvinte puține și potrivite.

Carti cu suflet:Ce parere ai despre piața de carte din România, despre politica editorială a editurilor?

A.G.Billig:Senzația mea este că tendința marilor edituri este de a merge la sigur, cu autori consacrați. Că promovarea – în special a tinerilor autori este slabă (vezi câștigătorii concursului de debut literar ”Unicredit”, despre care ulterior nu se mai știe nimic). Se simte lipsa agenților și managerilor literari. Salut ințiativele independente precum proiectul AdLittera, care încurajează tinerele talente nu doar prin publicarea binecunescutelor antologii, dar și prin stimularea lecturii și a creării unui mediu în care autorii se întâlnesc cu publicul lor.  Nu cred în cursurile de creative writing – să fim serioși, nici unul din marii clasici nu a avut nevoie de așa ceva pentru a scrie capodopere însă cred în necesitatea lecturii.  O operă artistică valoroasă, care dăinuie în timp, este o șoaptă a sufletului, nicidecum a minții.

Carti cu suflet:Carte este romanul românesc al ultimilor ani care ți-a plăcut din tot sufletul?

A.G.Billig:Rămân la clasici, să știi. La Camil Petrescu, în mod special. La Eliade. Mi-aș dori ca în literatura contemporană românească să văd mai puțină pornografie și mai mult erotism. Mai puțină desuetudine și mai mult optimism. Cred că scriitorii români pot găsi și alte surse de inspirație în afara trecutului comunist.

Redds_Poveste-de-Vara_iunie-2014_dtp-211x300Carti cu suflet:Nu numai debutul tău a fost unul atipic, ci și lansarea cărții în limba română printr-un monolog, pus în scenă, cu pasaje din carte.

A.G.Billig:Da, pentru că mi-am dorit să arăt și o altă față a unui scriitor român. Nu suntem cu toții hateri sau supărați pe viață. Sau defetiști și apăsați de ghinionul de a ne fi născut în România, o țară cu un număr restrâns de cititori. Și pentru că, în general, mi-a plăcut să îmi creez propriul drum. Este mai productiv să acționezi decât să te plângi. Fiecare reușită – chiar și într-o țară ca România, aduce un plus de energie pozitivă și de încredere și ajută la atingerea unor țeluri înalte, la prima vedere, greu de atins. Evenimentul la care te referi, ”Poveste de vară”, este mai mult decât o lansare, este un happening artistic, gândit să funcționeze de sine stător, care îmbină mai multe forme artistice: monolog (am rescris câteva din povestirile incluse în secțiunea ”Vara” a cărții), muzică live (Fernando Mihalache, un excelent muzician), dans și proiecții video.

4_Usi_front_coverCarti cu suflet:Spectacolul „Poveste de vară” (inspirată de povestirea „Visare” inclusă în „4 Uși și alte povestiri” a fost un one-woman show A.G. Billig, în care ai fost acompaniata de instrumentiști și dansatori. Cum ti-a venit această idee și cît de bine a fost primit spectacolul?

A.G.Billig:Ideea mi-a venit după ce am urmărit o scriitoare și actriță din Irlanda interpretându-și propriul monolog în cadrul unui spectacol prezentat în cadrul festivalului ”Scrie despre tine”. M-am gândit că aș putea să fac și eu lucrul ăsta, ca aș putea interacționa în mod direct cu cititorii mei. Așa că în 2013 am început să iau lecții de actorie și de canto. Unul dintre cele mai frumoase comentarii pe care le-am primit a fost acela că spectatorii s-au regăsit în personaj, o femeie care hotărăște să înceteze să trăiască după regulile altora și să se redescopere. Happeningul a fost prezentat și la prima ediție FILIT de la Iași. Ulterior, am primit un e-mail de la o tânără din public, elevă de liceu, în care îmi scria că este unul din cele două evenimente din cadrul festivalului, care au reușit să o captiveze. Am primit și critici – de la profesioniști din domeniu, pentru care sunt recunoscătoare: mă ajută să progresez.

Carti cu suflet:Cît de mult crezi în șansă?

A.G.Billig:Cred mai degrabă în a fi în permanență prezent în acum. Intr-o bună cunoștere de sine. In iubire de sine, pentru că din asta rezultă iubirea pentru ceilalți. In a ști foarte bine ce vrei. Apoi lucrurile se așează de la sine. Ești la locul potrivit, la momentul potrivit. Intâlnești persoana potrivită, șansa 🙂

Carti cu suflet:La ce lucrezi acum?

A.G.Billig:Am terminat lucrul la un dublu volum de proză scurtă – proză fantastică și întâmplări obișnuite, inspirate de trăirile sufletului omenesc și la o nuvelă.

Carti cu suflet:Următoarea carte va aparea mai întîi in Romania?

A.G.Billig:Cred că de data asta voi face cale inversă. Mai întâi în limba română și apoi în engleză. Cât de curând.

Carti cu suflet:Ce visuri ai pentru atins în această viață și ce planuri ai pentru perioada următoare (sa zicempentru următorii cîțiva ani)

A.G.Billig:Am planuri mari despre care voi povesti la momentul potrivit. Principalul este să continui să scriu și să călătoresc în întreaga lume. Planeta este mult prea frumoasă pentru a nu profita că suntem aici și a o explora. In Romania, îmi doresc să lansez următorul volum de ziua mea și să dau viață platformei ”4 Uși” – care să acționeze ca un liant între reprezentanții diverselor genuri artistice, oameni care, ca și mine, cred că arta are misiunea de a înnobila și a înălța sufletul omenesc, și să genereze manifestări artistice neconvenționale.  La FILIT, de exemplu, am cooptat în proiect dansatori din Iași, pe doamna profesor universitar Ligia Grozdan și pe pictorul Codrin Mircea (care, între timp, și-a deschis o galerie în București). Cei care doresc să fie la curent cu noutățile din activitatea mea, mă pot urmări pe site-ul oficial, www.agbillig.com și pe pagina de Facebook.

Carti cu suflet:Care sînt scriitorii care-ți plac cel mai mult?

51MzLq1QDWL._SY344_BO1204203200_A.G.Billig:Alice Munro, Rumi, Rudyard Kipling, Cehov, Balzac, Stendhal. Pascal Bruckner. Emil Brumaru.

Carti cu suflet:În ce te regăsești cel mai mult? (scris, actorie, om de radio si TV, regizor, producător?)

A.G.Billig:Mi-am pus și eu întrebarea asta. Am ajuns la concluzia că scrisul este esența. Apoi urmează restul, pe care le fac cu enorm de multă plăcere.  Toate au în comun capacitatea de a crea hrană pentru suflet. Am în sertar un proiect de emisiune TV și unul de emisiune radio.

Carti cu suflet:Ce au în comun rock-erița și scriitoarea din tine?

A.G.Billig:Nevoia de libertate. Nonconformisul. Interpretarea realității conform propriilor percepții și valori. Impetuozitate, pasiune, autenticitate. Uneori, solitudinea.

Sursa foto: http://agbillig.com/

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!