Citind răspunsurile Simonei Gherghe la întrebările mele despre cărți am constatat că avem foarte multe lucruri în comun.
Ne plac amîndurora Mircea Eliade și Marin Preda? Ne plac. A pomenit-o și pe Cella Serghi printre autoarele preferate? A pomenit-o. Îi place să recomande cărți, mai ales atunci cînd face o pasiune pentru vreun scriitor? Ii place. Și aici parcă mă văd pe mine încercînd să conving diverși prieteni să citească tot ce mi-a plăcut mie, făcîndu-le capul baniță de argumente pro). Are obiceiul să recitească unele cărți în anumite perioare ale anului? Are. Așa cum ei îi place ca în fiecare iarnă să citească „Accidentul” lui Mihail Sebastian, eu obișnuiesc să recitesc în jurul datei de 23 iunie „Noaptea de Sînziene” a lui Eliade. Preferă cartea în format clasic, în detrimentul ebook-ului pentru că-i place să simtă mirosul ei? O preferă. Îi place să dăruiască multe cărți? Îi place. Și nici măcar nu e mare amatoare de SF-uri, așa cum nici eu nu sînt. Așadar, asemănări, nu glumă!
1. Preferi liniştea căminului în locul evenimentelor mondene. Spuneai într-un interviu că acasă e cel mai bine. Așa e?
S.G.: Daaa. Nu simt că fac parte din lumea asta mondenă. De altfel, și ieșirile mele sunt legate de un grup restrâns de buni prieteni. Iar după o zi de muncă, cel mai mult îmi doresc să ajung acasă. Doar aici reușesc să mă descotorosesc de poverile de peste zi…
2. Știu, de asemenea, că-ți place să citești. Ai un gen preferat, ceva ce-ti place să citești mai mult decît orice altceva?
S.G.: Citesc beletristică. Dar nu am un gen preferat. Uite, aș putea să-ți zic ce nu prea aleg: genul SF.
3. Cum îți alegi cărțile pe care le citești? Ce trebuie să aibă o carte ca să îți placă?
S.G.: E foarte simplu! Trebuie să mă prindă povestea!
4. Fiecare perioadă a vieții își are lecturile ei. Care sînt cărțile/scriitorii care ți-au marcat copilăria, adolescența, maturitatea?
S.G.: Primele cărți despre care am amintiri sunt din “mica” copilarie: „Aventurile lui Habarnam” și „Doctorul Aumadoare”. Imi citea mama… Și să știi că le am și acum 🙂 Apoi, în clasele primare, am citit „La Medeleni”. E, de altfel, primul roman care mi-a marcat copilăria… E o carte tare frumoasă, am recitit-o de curând, cu ochii și sufletul adultului. Nu pot să nu pomenesc „Ciresarii”! I-am citit de atât de multe ori, încât învățasem replici întregi 🙂 Mi-amintesc că mama a fost nevoită să ascundă volumele, pentru că refuzam să citesc altceva! Până l-am descoperit pe Preda, prin „Morometii”… De altfel, Marin Preda rămâne scriitorul meu preferat, iar „Cel mai iubit dintre pământeni”, romanul meu de căpătâi. Acum, la maturitate, sunt multe cărți care m-au marcat. De la „Prins”, al lui Petru Popescu, la „Magicianul” lui Fowles sau romanele lui Mircea Eliade.
5. Se întâmplă ca unele cărți, citite în diferite perioade ale vieții să rămână pentru totdeauna asociate cu anumite nostalgii, trăiri, sentimente încercate în perioada în care le-ai citit. Tu ai astfel de cărți?
S.G.: Daaa! Am citit pentru prima dată „Magicianul” în facultate. Mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am pus, atunci, o dorință: să merg pe insula care l-a inspirat pe Fowles. Peste ani, am ajuns în Spetses, iar locul este fabulos! Are atâta poveste și…magie! E insula mea preferată! Apoi, să-ți mai dau un exemplu: sunt foarte pasionată de schi. Mi se pare forma supremă de libertate. Eu, în fiecare iarnă, citesc „Accidentul” lui Mihail Sebastian. Pentru că a scris cel mai frumos despre sportul asta atât de curat.
6. Care au fost oamenii care ți-au influențat ție lecturile?
S.G.: Mama și dascălii mei. Cei din liceu, apoi din facultate.
7. Dacă ar exista “raftul Simonei”, ce cărți s-ar regăsi pe el?
S.G.: Am pomenit câteva. Aș mai adăuga toate romanele lui Preda, la fel și în cazul lui Eliade, „Trei dinți din față”, romanul lui Sorescu, „Venit pe lume”, minunata carte a lui Margaret Mazzantini sau „Dragostea în timpul holerei”. Cartea Ilenei Vulpescu, „Arta Conversației” sau romanele Cellei Serghi. Și cu siguranță mai sunt!
8. Îți place să recomanzi cărți și altora?
S.G.: Daaa! Mai ales când fac câte o mică pasiune 🙂
9. Ți se pare că îți asumi o anume responsabilitate atunci cînd recomanzi cuiva o carte?
S.G.: Nu chiar, o fac cu drag! Și cu entuziasm!:)
10. Haruki Murakami spunea: „Dacă citești doar cărți pe care le citesc ceilalți, vei gândi doar precum ceilalți.” Tu încerci și cărți despre care nu ai auzit absolut nimic?
S.G.: De multe ori! Mi se întâmplă să merg în librărie și să deschid o carte. Dacă îmi plac primele două, trei pagini, o iau!
11. Ce nu citești?
S.G.: Cărți tehnice, SF… În rest, nu mi-am impus restricții.
12. În ultimii ani, în București, se organizează tot felul de evenimente care au legătură cu cărțile: lansări de carte la care participă autorii români și străini, lecturi ale unor cărți/pasaje din cărți în interpretările diferiților actori, dezbateri literare sau filosofice, etc. Participi la astfel de manifestări?
S.G.: Obișnuiesc să merg la astfel de evenimente, la cele două târguri mari anuale.
13. Exista un scriitor contemporan pe care-l admiri din tot sufletul? De ce?
S.G.: Uite, îmi vine în minte numele lui Petru Popescu. Mi-a plăcut foarte tare „Prins”. E impresionantă forța cu care a scris-o, pe când avea doar 24 de ani. Am avut plăcerea să-l și cunosc, într-una din vizitele sale în România.
14. Te-ai gîndit vreodată să scrii o carte?
S.G.: Poate mai spre pensie 🙂
15. Ca cine ți-ar plăcea să scrii?
S.G.: Îl iubesc atât de mult pe Preda, dar nici măcar nu îndrăznesc să mă gândesc că mi-ar fi plăcut să am un sfert din condeiul lui!
16. Ce carte citești acum?
S.G.: „Confidentul”, romanul lui Helene Gremillon.
17. Care sunt cele mai iubite trei cărți ale tale? De ce?
S.G.: 1. Cel mai iubit dintre pământeni – Marin Preda
2. Magicianul – John Fowles
3. Noaptea de Sânziene – Mircea Eliade
18. Literatura căror popoare e cea mai apropiată sufletului tău?
S.G.: Literatura franceză. Pentru că am studiat-o în facultate, de la „Cântecul lui Roland”, până la scriitorii contemporani.
19. Carte în format clasic sau ebook? Ce preferi și de ce?
S.G.: Clasic! Să simt mirosul cartii…
20. Obisnuiesti sa faci cadou cărți? Cui ai făcut astfel de daruri și de ce?
S.G.: De multe ori! Mamei, iubitului meu sau prietenilor.
21. Pentru unii oameni fericirea consta în lucrurile simple. Pe tine ce te face fericită?
S.G.: O călătorie, schiul, o evadare într-un weekend cu prietenul meu, pisicile mele, mesele în familie, cărțile bune, cafeaua de dimineață, prima zăpadă.
22. Care sunt pentru tine cele mai frumoase momente ale unei zile?
S.G.: Dimineata 🙂