Despre Tangoul vechii garzi de Arturo Perez-Reverte

Printr-o fericită coincidență, un adevărat noroc, aș putea spune, am dat de Mălina, o mare iubitoare de cărți, care are și un blog (https://zmeura.wordpress.com/) unde scrie despre lecturile și experiențele ei livrești. E un blog frumos pe care vă invit să-l citiți cu încredere. Eu am făcut acest lucru și am descoperit că am multe lecturi comune cu ea, semn că trebuie să aprofundăm relația. Mălina a fost de acord să ne încredințeze un text pentru cărțicusuflet.ro, întâmplător sau nu, despre o carte care și  mie mi-a plăcut foarte, foarte mult, Arturo Reverte-Perez fiind și unul dintre scriitorii mei preferați.

Îți mulțumim, Mălina!

Dragile mele cărți,

Un text de Mălina Tudoroiu

polirom-tangoul-vechii-garzi-arturo-perez-reverte-240831De-ar ști cât mai mulți oameni câte povești fericite sau triste – toate oricum frumoase – ies din paginile voastre, cred că ar visa mai mult și s-ar gândi la griji mai puțin. Mi-e ciudă că nu am timpul necesar să citesc cât mai multe dintre voi, dar ați văzut că fac tot posibilul. Aliat în această luptă cu timpul îmi este batrânul tramvai 41. Ce bine ar fi dacă s-ar gasi cineva să scrie despre tramvaiul 41! M-aș baga chiar eu în poveste ca martor. Dar până atunci, tramvaiul 41 mi-a fost martorul ultimei cărți citite: Tangoul vechii garzi (Arturo Perez-Reverte).

Arturo Perez-Reverte își vede romanul publicat în 2012. La Polirom apare în 2014. Aș reduce cartea la un singur cuvânt: timp. Situat pe două paliere – trecut și prezent –, romanul povestește viața lui Max Costa, un dansator de tango foarte talentat din cercurile cele mai înalte ale societății, hoț, spion și gentleman desărvârșit.

Max din prezent are în jur de 60 de ani și este șoferul unui doctor elvețian înstărit. Într-o zi, observă un chip de femeie extrem de familiar și își dă seama că este EA, Mecha, iubirea vieții lui, pe care ultima oară a văzut-o în urmă cu 29 de ani. Și de aici, lumea lui se dă peste cap – de fapt, inima lui -, profită de plecarea doctorului pentru a se caza la un hotel de lux la care stă Mecha, pretinde că este bogat și face tot posibilul să o întâlnească. Ajung să se recunoască și să-și aducă aminte de trecutul lor pasional, de tangoul care a aprins flacăra iubirii lor și care i-a unit pe veci.

S-au cunoscut la bordul transatlanticului Cap Polonio pe când Max presta ca dansator profesionist de tango, iar ea era soția marelui compozitor Armando de Troeye aflat în căutarea inspirației pentru tangoul perfect – și pentru a câștiga pariul cu Ravel și al său Bolero. Max și Mecha au interacționat pentru prima dată pe ringul de dans, amândoi dansând și completându-și mișcările ca nimeni alții. Destinația finală era Buenos Aires și mahalalele unde se dansa tango. Ambiția lui de Troeye și a Mechei era să ajungă în cele mai mizere cârciumi (și) pentru a-și satisface anumite gusturi promiscue. Așa am aflat cum a ieșit tangoul din bordeluri și a ajuns în cele mai selecte saloane din Paris.

Parcursul celor patru decenii, de când se cunosc cei doi și până în prezent, e presărat cu afaceri de spionaj, trădări, spargeri, închisori, degradare. De la dansator de tango, Max devine hoț profesionist, însoțitor (și profitor) de doamne singure și înstărite, spion curtat de guvernele fasciste. Max și Mecha își încep povestea de dragoste la Buenos Aires, își despart drumurile tot acolo, pentru a se revedea nouă ani mai târziu, la Nisa. Apoi trec 29 de ani pâna când se revăd în prezent, la un campionat de șah din Sorrento, unde fiul Mechei se luptă pentru titlul de campion mondial.

Arturo+Perez+Reverte+Books+Fair+2013+Madrid+VMxsjxWmCwVlNimic nu ar fi putut fi folosit mai bine ca liant în această carte decât tangoul. Perez-Reverte a ales perfect aceasta metaforă pentru a descrie dragostea lor aproape imorală, pasiunea, suferința. Pur și simplu, perfect. Despărțiți de timp, dragostea lor rămâne intactă. Deși Max a preferat s-o părăsească pe Mecha la Nisa pentru a continua cu escrocheriile, felul în care o privește după 29 de ani spune că ea a fost și este iubirea vieții sale. Felul în care ea îl privește pe el după 29 de ani spune că cei doi au fost și sunt una și aceeași persoană.

Perez-Reverte alternează cu măiestrie prezentul cu trecutul și este un documentarist excelent. Romanul este și o mică lecție de istorie. Merită fiecare cuvânt, de la titlu și până la pagina de mulțumiri (ca să vedeți cât s-a documentat omul).

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!