Emma Thompson: “Cartile sunt ca oamenii, in sensul ca se vor ivi in viata ta atunci cind ai mai mare nevoie de ele.”

“Cărţile sint ca oamenii, în sensul că se vor ivi în viaţa ta atunci cind ai cea mai mare nevoie de ele.” – Emma Thompson

STOK2117_resizePaula Herlo:

Ce reprezinta cartile pentru tine? De ce-ti place sa citesti?

De carti se leaga primele mele amintiri. Tata avea o bibioteca generoasa din care imi luam carti si citeam. Placerea cititului am descoperit-o destul de devreme si mi-am cultivat-o mai tarziu. Pentru mine cartile erau filmele pe care nu le vedeam la televizor, erau jocurile pe calculator de azi, erau timpul meu liber.

Ce fel de emotii aduce pentru tine aceasta indeletnicire, cititul?

Diverse. Lacrimi, zambete, furie. Ultima data am plans cand am citit “Fii si indragostiti” a lui D.H. Lawrence

Daca ar fi sa numiti o singura carte de suflet/autor de suflet care ar fi aceia?

“Lumea vazuta de Garp” a lui John Irving.

IMG_9930_resizeAmalia Enache:

Ce reprezinta cartile pentru tine?

Cartile reprezinta aparent o alta lume, dar, in mod paradoxal, mereu te regasesti in ele, pe tine si povestile tale.

De ce-ti place sa citesti? 

Imi place sa citesc, pentru că nu-mi place sa sar cu parasuta si sa ma dau in montagne russe.

Am aceasta pasiune de mica. De aia m-am dus la scoala, ca sa-mi citesc singura povestile. Pesemne ca nu-mi era suficienta realitatea. De cînd mă ştiu, mie mi s-au citit poezii şi poveşti într-un ritm cotidian, nu aşa din cînd în cînd, şi-mi plăcea atît de mult, încît am cerut să merg la şcoală, eu am cerut. Trebuia să mă dea la 7 ani, dar m-au dat la 6 ani ca să-mi citesc singură poveştile, ca să citesc şi mai mult decît puteau părinţii să-mi citească. Abia după aia am înţeles eu că nu e chiar aşa de uşor, gata te-ai dus la şcoală şi începi să citeşti singură, abia apoi am înţeles că m-am băgat într-o treabă complicată. Am crezut că la şcoală totul va fi despre citit poveşti. Am crezut că mă duc la şcoală să învăţ să-mi citesc singură poveştile, nu să invăţ să fac şi bastonaşe şi tot restul pînă acolo. Eu n-am avut alt scop, decît acela de a-mi citi singură poveştile.

Ce fel de emotii aduce pentru tine aceasta indeletnicire, cititul?

Toate emotiile. Ca in viata.

Daca ar fi sa numiti o singura carte de suflet/autor de suflet care ar fi aceia?

“Corectii” a lui Jonathan Franzen

_C1K0469_resizeDan Cruceru (ACASA TV)

Ce reprezinta cartile pentru tine? De ce-ti place sa citesti?

Cartile sunt dovada existentei omenirii pe aceasta planeta. Ele vor ramane cu mult dupa ce omenirea nu va mai fi sau dupa ce o societate va inceta sa mai existe. De exemplu, avem scrierile egiptene sau Biblia. Pe de alta parte, cartile ascund in ele lumi paralele celei actuale, lumi fantastice, mai bune sau mai rele. Iar cartea, pentru mine, reprezinta, in functie de tipul ales, cufundarea intr-o lume noua sau cunoasterea stiintifica.

De ce-ti place sa citesti?

Pentru ca inveti! Pentru ca, dupa ce ai terminat de citit o carte, esti mai destept! Cu o carte! Pentru ca evoluezi, pentru ca descoperi, pentru ca traiesti emotii noi prin lectura.

Ce fel de emotii aduce pentru tine aceasta indeletnicire, cititul?

De exemplu, in perioada asta, citesc foarte multe povesti pentru copii. 🙂 Fetita mea are solicitari clare in acest sens, in fiecare seara. Iar faptul ca impartim aceeasi poveste imi trezeste in suflet cele mai frumoase emotii posibile. Pe de alta parte, daca o carte reuseste sa te captiveze, sa te faca sa nu o lasi din mana, atunci ajungi sa traiesti toate emotiile pe care le “traiesc” eroii din volum.

O singura carte de suflet/ autor de suflet ? Care ar fi?

“1984”- George Orwell. Imi doresc ca, oricat de tulburi si de rele ar fi vremurile, aceasta carte sa nu devina vreodata realitate!

_C1K7103_resizeFlorin Busuioc (PRO TV)

“Pentru  fiecare om cartea inseamna altceva, dar pentru mine cartile sint niste amante fantastice. Nu cred ca exista o relatie mai intima, in afara de cea cu iubita, ca asta cu cartile. Cred ca este cea mai frumoasa relatie care se poate naste intre un om si un obiect, dupa parerea mea.  De fapt, cartea nu e un obiect, e o lume. E un obiect daca vorbim asa din punct de vedere  fizic, dar daca ne ducem un pic in spatele concretului, e o lume pe care o cunosti, care-ti creeaza emotii, ginduri,  filosofia  ta se schimba, se schimba lumea ta, se schimba mintea, felul in care vezi oamenii, felul in care vezi planeta,  felul in care vezi copiii, felul in care te vezi pe tine.  Asta se intimpla si cu o iubita – pe care intr-adevar o iubesti – te schimba, te modifica, te face sa te descoperi, sa descoperi lumea, sa descoperi sentimentul. Ei bine, e acelasi lucru si cu cartile! Pentru mine asta este comparatia cea mai potrivita.”

 Paul Ipate – actor938A5698

Care este scriitorul tau preferat? De ce?

Feodor Dostoievski. Pentru că,  aşa cum spunea Nietzche, “este singurul psiholog de la care mai pot învăţa ceva.”

Care sint cartile tale de suflet?

“Crima şi pedeapsă”, “Maestrul si Margareta”, “Orasul şi câinii”, “Contele de Monte Cristo” (ultima mi-a marcat copilaria).

_C1K4783_resizeCorina Caragea (PRO TV)

Ce reprezinta cartile pentru tine? De ce-ti place sa citesti?

Intr-o era a internetului, in care de mici, copiii manuiesc cu dibacie tableta si nu cartea, iar viitorul suna in acelasi stil, cred ca e important sa nu ne lasam luati complet de valul virtual. Ma bucur ca am prins copilaria “listelor de carti pentru vacanta” si in continuare mai citesc atunci cand ma timp, in general in vacante…in avion..

Ce fel de emotii aduce pentru tine aceasta indeletnicire, cititul?

Imi place sa ma lasa furata de cartea pe care o citesc, sa o las sa ma acapareze cu totul. Sunt carti pe care le-am citit de doua ori, carti in ale caror poveste m-am regasit sau carti pe care nu le-am uitat niciodata.

Daca ar fi sa numiti o singura carte de suflet/autor de suflet care ar fi aceia?

“Micul Print” cred ca este cartea preferata la orice varsta. Si inteleasa diferit in functie de varsta la care am citit-o. In suflet mi-a ramas si “Singur pe lume”, a lui Hector Malot, citita in copilarie.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!