Fata din tren – de Paula Hawkins – cartea cu cele mai rapide vânzări de la lansare și până acum
Statisticile spun că la noi în țară se citește puțin, deși eu văd și aud din ce în ce mai mulți oameni citind sau vorbind despre cărți, schimbând opinii, împrumutând sau recomandând. La rândul lor, editurile din România fac eforturi uriașe pentru ca cele mai bune cărți ce devin peste noapte bestseller internațional să ajungă cât mai rapid și în oferta lor.
Un astfel de exemplu este “Fata din tren” a Paulei Hawkins, apărută la editura Trei. Thrillerul a dominat lista cu bestselleruri New York Times depășind recent 1,8 milioane de exemplare vândute, în doar patru luni, în Statele Unite, ceea ce o face cartea cu cele mai rapide vânzări de la lansare și până acum. Romanul “Fata din tren” a fost deja reeditat de 10 ori, iar aproape 500.000 de exemplare se află din nou în tipar. Țînând cont că tirajul inițial a fost de 40.000 de exemplare este, cu siguranță, o mare performanță.
Mai mult decât atât, Dream Works a cumpărat deja drepturile de ecranizare a cărții. Printre fanii ei se numără scriitorul Stephen King și actrițele Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon.
Nu am să vă povestesc romanul, ci doar am să vă spun că dacă aveți chef să citiți ceva ce să vă țină în priză aceasta e cartea potrivită. Eu una, când m-am apucat de ea aveam cu totul și cu totul alte planuri pentru ziua respectivă, însă am renunțat la toate și am citit o zi întreagă fără să-mi dau seama când au trecut orele. Dacă vreți un thriller de nota zece, atunci “Fata din tren” este cartea pe care o căutați. Scriitura este una alertă, iar cartea atinge multe subiecte sensibile (cum ar fi alcoolul în exces și ceea ce se întâmplă în perioada de black-out a celor care beau până nu mai știu de ei, neputința femeilor de a avea copii și felul în care acest lucru își pune amprenta pe gândurile și acțiunile unor femei ce se simt incomplete), iar acțiunea este extrem de bine gradată și culminează cu un final năucitor.
Despre carte nu vreau să dezvălui mai mult, însă vreau să povestesc puțin despre autoare, mai ales că acesta este romanul ei de debut, primul pe care și-l asumă și pe care își pune semnătura cu mândrie. Paula Hawkins s-a născut în Harare, capitala republicii Zimbabwe și din copilărie își amintește desele vizite ale corespondenților de presă străini pe care le primea tatăl ei, profesor de economie și jurnalist financiar. Paula Hawkins s-a mutat în Londra împreună cu familia sa, când avea 17 ani. Câțiva ani mai târziu, părinții ei s-au întors în Zimbabwe, însă ea a rămas în Anglia pentru a studia la Oxford economia, politica și filosofia, ajungând mai apoi reporter pe zona de business pentru The Time of London.
A scris “The Money Goddess”, o carte cu sfaturi financiare pentru femei de care acum pare ușor jenată. Nu aș încuraja pe nimeni să o cumpere – spune mai în glumă, mai în serios Paula.
În urmă cu aproximativ șase ani a pășit pe tărâmul ficțiunii, într-o manieră oarecum clandestină. Editorul ei i-a propus să scrie o comedie romantică despre o femeie care își pierde slujba în timpul crizei economice. Hawkins a scris “Confessions of a reluctant recessionista” în două luni și a publicat-o sub pseudonimul Amy Silver. Au urmat încă trei romane de același gen, sub același pseudonim, care însă, nu s-au vândut deloc bine.
Romanul “Fata din tren” a fost trimis spre publicare când Paula Hawkins scrisese doar jumătate din el, fără să dea vreun indiciu despre finalul genial pe care îl plănuise. L-a trimis către editură în disperare de bani. Se afla în mare impas financiar și a zis să-și încerce norocul. A încercat marea cu degetul, iar îndrăzneala ei a fost răsplătită cu un succes uriaș venit aproape peste noapte. În mai puțin de o lună de la publicarea cărții, “Fata din tren” a fost catapultată direct în topul listei cu bestselleruri.
Autoarea mărturisește că subiectului cărții i-a venit în timpul navetei pe care o făcea în fiecare dimineață când mergea cu trenul spre centrul Londrei și trecea foarte aproape de casele oamenilor. Autoarea a declarat în numeroase interviuri că de foarte multe ori s-a întrebat ce ar face dacă ar vedea ceva nelalocul lui întâmplându-se în casele acelor oameni, dacă ar reacționa în vreun fel, dacă s-ar duce la poliție, ar dori să se implice sau nu.