Hercule Poirot – singurul personaj de fictiune cu necrolog in New York Times

Hercule Poirot – singurul personaj de fictiune cu necrolog in New York Times

Întotdeauna mi-au plăcut cărțile Agathei Christie. Și, din fericire, nu le-am citit pe toate. În acest fel, din când în când, mă mai pot bucura de câte o poveste nouă. O îndrăgesc și pe Miss Marple, dar mai ales pe Hercule Poirot, cu micile lui celule cenușii, pedant și arogant, cu multe ritualuri, curtenitor, elegant, vanitos, amuzant prin exasperarea lui când cineva îi pronunță numele greșit sau îi confundă originea belgiană cu cea franțuzească. Mi se pare că scriitoarea de la a cărei naștere s-au împlint  de curând 125 de ani a creat un personaj incredibil de real și uman cu multe calități evidente și la fel de multe defecte. Și în fiecare nouă poveste mai descoperi ceva și despre el, dincolo de acțiunea cărții.

Necrolog Poirot NY TimesTocmai de aceea nu m-a surprins când am citit despre unicitatea sa inclusiv prin faptul că este singurul personaj de ficțiune căruia ziarul The New York Times i-a publicat necrologul atunci când autoarea a scena-crimei-cortina-18447976scris ultima carte cu el ”Cortina: Ultimul caz al lui Poirot” (Curtain). Acest articol, apărut chiar pe prima pagină pe data de 6 august 1975 este cât se poate de serios, precizând atât locul cât și cauza morții și bolile de care suferea, un indiciu mai mult decât evident al popularității acestuia.

Bineînțeles, nu m-am oprit la cărți și m-am bucurat de toate versiunile cinematografice pe care le-am descoperit cu celebrul detectiv, care a fost întruchipat de mai mulți actori de-a lungul timpului, printre care Peter Ustinov, Alfred Molina și cel mai recent David Suchet. Actorul britanic a început să lucreze la serialul Agatha Christie’s Poirot în 1988 și, pentru a deveni Hercule, a citit absolut tot ce a scris autoarea pe acest subiect, fiind fidel personajului. Am văzut această serie treptat, fiindu-mi o pauză mai mult decât folositoare în perioadele de sesiuni și am apreciat în mod special costumele personajelor și felul cum actorul l-a interpretat pe Hercule.

Hercule-Poirot 2Într-un interviu acordat ziarului New York Times în urmă cu un an, David Suchet a mărturisit că atunci când și-a luat ”la revedere” de la personajul său i-a fost foarte greu. După 25 de ani de interpretare a lui Hercule Poirot, spune că atunci când acesta dispare ”o parte din mine a murit cu el”.

Tocmai de aceea, el a rugat producătorii ca episodul final să fie filmat la început. ”Ar fi fost ceva foarte dificil pentru mine ca moartea lui să fi coincis exact cu acest moment când se termină și serialul. Procedând în acest fel mi-l puteam aminti și după aceea plin de viață”, a explicat el, adaugând că filmarea morții lui a fost cea mai grea zi din toți acești ani.

poirotCu toate acestea, actorul a declarat că, pe cât de drag i-a fost personajul, pe atât de mult îl irita din cauza perfecționismului său. ”Este același lucru care mă deranjează și la mine, nu sunt o persoană ușor de suportat”. Însă, chiar și așa, el consideră că nu va mai întruchipa un alt (tip de) detectiv, pentru că…”sunt Poirot al lui Agatha Christie”, a încheiat Suchet.

Surse articol:

http://www.poirot.us/poirot.php

http://www.nytimes.com/

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!