I se poate întâmpla oricui…

„I se poate întâmpla oricui…”

Un text de Laura Mihai

O promisiune e o promisiune, așa că imediat ce m-am întors din vacanță am pus în practică invitația surorii mele de la carticusuflet.ro de a povesti în câteva cuvinte de ce mi-a plăcut atât de mult cartea „Marile minciuni nevinovate” alui Liane Moriarty pe care i-am tot lăudat-o.

secretul-sotului_1_fullsizeÎnainte de asta o să fac o scurtă prezentare a autoarei, scriitoare australiană din Sydney, în vârstă de 48 de ani, autoarea mai multor romane printre care Three Wishes, The Last Anniversary, The Hypnotist’s and What Alice Forgot. Succesul l-a cunoscut însă în 2013 , odată cu romanul The Husband’s Secret (Secretul sotului, apărut la editura Trei) care a urcat pe locul 1 în lista de bestsellers a The New York Times. „Secretul sotului” a fost vândut în 2 milioane de exemplare, tradus în peste 28 de limbi, iar CBS a cumparat drepturile de ecranizare a romanului.

Odata cu lansarea în 2014 a ultimului său roman Big Little Lies („Marile minciuni nevinovate”), Liane Moriarty devine primul autor australian cu două romane ce urcă direct pe locul 1 în lista de bestselluri publicată de New York Times. Nicole Kidman si Resee Witherspoon au fost deja alese pentru rolurile principale în serialul TV ce stă la baza acestui roman.

Romanele lui Moriarty sunt amuzante și triste deopotrivă și spun povesti despre familii și relații, despre viața extraordinară a unor oameni cât se poate de obișnuiți.

marile-minciuni-nevinovate_1_fullsizeMarile minciuni nevinovate aparut in 2015 si la noi, la editura Trei , este un roman puternic. Într-o abordare genială se împletesc o sumedenie de relatii între ex-soți și soții, mame și fiice. Cartea abundă de scene de violență domestică,scandaluri în curtea școlii, hărțuire, secrete bine păstrate .

Cartea surprinde viața unor familii în toate ipostazele lor. Sunt oameni departe de a fi perfecți, cu defecte și calități, oameni cărora ai impresia că li se poate întâmpla absolut orice. Personajele lui Moriarty sunt vii, reale. Le vezi zbuciumul, le simți revolta, teroarea, emoția. Și poate că de aici vine și dorința, apoi nevoia de a o citi cartea dintr-o suflare.

Cartea îl aruncă pe cititor direct  în noaptea concursului școlar, când o acțiune caritabilă de strângere de fonduri, la care participă părinți costumati stil Audrey Hepburn si Elvis Presley se lasă cu scandal. Se aud strigate, gălăgie și cineva moare. Nu știm nici cine moare și nici cine e vinovatul. Si nici nu vom afla curând pentru că acțiunea sare cu șase luni înaintea concursului. E fascinant modul în care autoarea alternează povestea din trecut, ceea ce s-a întâmplat înainte de noaptea cu pricina, cu frânturi de declarații de după tragicul eveniment.

Desi există un număr impresionat de personaje, romanul se focusează pe viețile a trei femei. Toate au copii de aceeași vârstă ce încep grădinița la același loc. Viețile lor sunt complet diferite, dar se intersectează în moduri în care nici nu bănuiești.

Jane este o tânără mamă singură ce-și inscrie fiul, pe Ziggy, la gradinița din Pirriwee, o alegere un pic ciudată si neobișnuită în încercarea de a-și găsi propriul drum, dar si pe tatăl băiatului, un om violent cu care avusese o aventură de-o noapte, într-o cameră de hotel.

Madeline , ce tocmai împlinește 40 de ani, este căsătorită cu Ed cu care are doi copii, pe Chloe si Fred. Madeline se luptă cu resentimentele legate în special de Abigal, fiica ei adolescentă dintr-o căsătorie anterioară, care alege să traiasca alături de tatăl ei și noua lui soție.

Celeste este o femeie „inacceptabil, dureros de frumoasă” ce locuiește într-o casă superbă cu vedere spre plajă, mama a doi gemeni Max si Josh, cu un soț bogat, dar… care o abuzează fizic.

IMG-20150808-WA0004Pe masură ce romanul avansează descoperim ce secrete ascund aceste femei și cum le sunt influențate viețile, ale lor și ale altora. E genul de poveste care te pune pe gânduri și te face să-ți pui întrebări. Niciodată nu poți ști cu adevărat ce gândeste altcineva, ce îi trece prin minte, de ce este capabil sau ce secrete păstrează. Iar carte te face să crezi că „I se poate întâmpla oricui…”

…răul există în așa de multe concentrații în lume. Exista răul mai mic, precum cuvintele ei răutăcioase. Sau saă nu inviți un copil la o petrecere. Răul mai mare,adică să-ți părăsești soția cu un copil nou-născut și să te culci cu bona copilului tău. Și mai exista răul pe care Madeline nu-l cunoștea: actele de cruzime în camerele de hotel și violența în casele din suburbii, și fetițele care erau vândute ca o marfă, frângerea unor inimi nevinovate.”

 

Foto de deschidere – eCafelera.com

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!