Inca opt cititori vor putea lua VINA asupra lor

Incă opt cititori vor putea lua VINA asupra lor

carton concurs VinaDacă m-ar întreba cineva acum, i-aș spune că nimic nu se compară cu sclipirea din ochii oamenilor atunci când li se întâmplă ceva plăcut la care nu se așteaptă. Nimic nu se compară cu bucuria de a trăi ceva palpitant, oricât de mic și neînsemnat ar fi. Nimic nu se compară cu secunda aia de surpriză când ceva te scoate din ritmul vieții și pune altceva, total neașteptat în loc. Vă spun asta pentru că am văzut toate aceste reacții în ochii celor pe care i-am prins citind și cărora le-am dăruit cartea mea. Dacă eu am reușit să-i surprind și să le fac o bucurie, ei mi-au dat mie o stare. De bucurie infinită, de fericire palpabilă, de drag. Ca un întreg complex de vitamine cu toate sărurile, mineralele la un loc. Da, scriitorii nu pot trăi de pe urma cărților vândute. Însă ei primesc ceva ce nicio sumă de bani nu poate cuatifica în cifre. Iar eu sunt mai mult decât recunoscătoare pentru asta.

Ideea de a organiza o campanie în urma căreia cei pe care-i găsesc citind în locuri publice – oricare ar fi acelea – să primească în dar cartea mea este una care îmi aduce deja satisfacții uriașe. E drept că am văzut mai mulți oameni citind și cred că dacă le-aș fi dat tuturor aș fi terminat de împărțit cele zece exemplare oferite în dar de editura Trei  încă din prima zi. Însă am vrut să simt că ele se duc exact la persoanele potrivite și, cel puțin deocamdată, mă felicit pentru alegerile făcute. A fost ușor. Chiar foarte ușor până acum.

20150607_161931 bunMarian l-am prins citind în metrou. Într-un alt vagon mai erau doi oameni care citeau, dar cu care n-am empatizat deloc și de care n-am simțit nevoia să mă apropii. Însă atunci când l-am văzut pe el, am simțit că e omul potrivit. Era profund cufundat în cartea pe care o citea și n-am îndrăznit să-l deranjez. Am coborît însă după el și l-am abordat înainte să urce scările. I-am dăruit cartea “Vina” și am primit în schimb mulțumirile și zîmbetul lui. Un zîmbet larg, sincer, de copil bun, ușor surprins de ceea ce i se întîmplă, o privire vie, inteligentă. Mai târziu am aflat că Marian nu e deloc străin de scris, de poezie, de presă. Și-acum vă-ntreb eu, care era probabilitatea de a întâlni fix un astfel de om?

Ceea ce mi-a scris după aceea, la câteva ore distanță, îmi întărește convingerea că simțurile mele au funcționat la capacitate maximă. Pofțiti de vă convingeți!

“O coincidență plăcută, ținând cont de domeniile noastre de activitate tangențiale; o întâmplare frumoasă, pe care am împărtășit-o cu drag prietenilor cu care m-am văzut câteva ore mai târziu (discutia despre acest eveniment a constituit subiectul serii, acaparând atenția tuturor); o experiență unică, prin ineditul ei – nu am mai avut parte, până acum, de o abordare de asemenea natură. Așa aș descrie întâlnirea de astăzi cu Camelia. “Vina” îmi aparține și o voi purta cu mine preț de 320 de pagini. Felicitări, Camelia, pentru această inițiativă, una lăudabilă. Orice act care încurajeaăa, promovează și propagă cultura valorează enorm, trebuie apreciat proporțional cu efortul depus în acest sens și merită prețuirea noastră. Din partea mea, o primești necondiționat. Ca o concluzie, decât să folosim ignoranța drept scuză, mai bine să ne asumăm “Vina” culturii.” – Marian Floranescu

La asemenea mesaj, la rândul meu, nu pot decât să zâmbesc optimist. Tinerii noștri nu sunt numai cei care scot celebrele perle de la BAC, ci și acești tineri care consideră cărțile o modalitate de apropiere a noastră indispensabilă și care apreciază gesturile mici ce ne apropie unii de alții și ne fac să ne deschidem ușor.

20150607_152217 bunO altă alegere cu care sunt mai mult decât împăcată este d-na Georgeta pe care am întâlnit-o în parcul Cișmigiu. Rămasă văduvă în urmă cu trei ani, d-na Georgeta își găsește alinare în cărți pe care le consideră o companie discretă, dar sigură. Sper ca și cartea mea, „Vina” să-i țină de urât și să o însoțească în plimbările sale singuratice.

Dacă te prind citind, VINA-ți aparține! Mai am opt cărți de dat!

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!