Invitatie la biblioteca suspendata de la Conacul Bratienilor – Vila Florica

Biblioteca suspendată de la Conacul Bratienilor (Vila Florica)

20140810_1520441Eram la „Valea cu Pești”, un loc superb lîngă Vidraru, la început de Transfăgărășan. Era una dintre zilele mele libere și eram decisă să mă bucur de natură, de leneveală, de citit. Îmi propusesem să stau departe de laptop, de internet și știri „la zi”, însă frumusețea locurilor în care mă aflam îmi tot dădea ghes să trimit prietenelor poze edificatoare cu starea de bine pe care o trăiam. Așa am deschis whatsapp-ul, așa am deschis și Facebook-ul și uite-așa am dat și peste un articol pe unul dintre site-urile mele preferate. De pe Bookaholic am aflat ca undeva, într-un loc din țara asta minunată, există o frumoasă bibliotecă suspendată, veche de sute de ani, situată într-o clădire la fel de veche. Profitînd că drumul de întoarcere era în apropierea localității unde era amplasată, am hotărît să ne abatem un pic și să mergem să vedem și noi bijuteria. M-am bucurat de șederea la Vidraru, dar sufletul meu abia aștepta „excursia” la Conacul Brătienilor, căci despre el e vorba, situat în Ștefănești (la cîțiva kilometri de Pitești).

20140810_151932Odată ajunși acolo, am admirat clădirea care e chiar mai frumoasă decît o puteau spune pozele din articolul respectiv, iar locul în care e poțizionată e atît de liniștit și îngrijit că-ți taie pur și simplu respirația. Drumul spre conac se rupe de cel principal, iar din momentul în care virezi spre el ai senzația că pășești pe un domeniu princiar. Inconjurat de verdeață, de pomi seculari și alei îngrijite, Conacul Brătienilor, cunoscut acum și ca Vila Florica răsare impunător pe un platou întins împrejmuit de flori de toate felurile și culorile. Nici n-am ajuns bine la fața locului, că un domn care pare-se se ocupa cu întreținerea grădinilor și a spațiilor verzi ne-a întrebat politicos: „doriți să vizitați?”. Da, doream, și încă cum doream! Abia așteptam să văd biblioteca suspendată și să mă plimb ca o prințesă prin clădirea albă, atît de majistuoasă. De aici ne-a preluat un ghid, tobă de cunoștințe istorice care, pe lîngă informațiile extrem de multe, de precise și de bine documentate, avea grijă să strecoare și cîteva glume ca un fel de „trivia” despre familia Brătienilor. Pînă să ajungem la biblioteca suspendată, ghidul ne-a purtat prin toată istoria familiei și pe mine una m-a impresionat de-a dreptul cu capacitatea lui de a retine ani și denumiri exacte. La parter am vazut o mulțime de fotografii cu familia Bratienilor, documente vechi, fotografii de la cele mai importante evenimente istorice și politice, obiecte și piese de mobilier în spatele cărora se ascundeau alte și alte povești, informații, pe care ghidul le turuia pasionat. Se bucura dacă întrebam ceva, după cum se arăta încîntat dacă ne arătam admirația și interesul față de lucrurile prezentate acolo.

20140810_14583420140810_151437

 

 

Am fost extrem de impresionată de frumusețea locului complet renovat, dar mai ales de performanța de a păstra noblețea ei arhitecturală. Extrem de bine lustruit totul, extrem de curat, extrem de în ton cu vechimea, povestea și istoria ei, clădirea respiră prin toți porii atutenticul. Chiar dacă am aflat că nu toate obiectele de acolo sînt cele originale, multe dintre ele fiind distruse de comuniști, nu am putut să nu remarc bunele intenții, bunul gust, dorința de a păstra locul cît mai aproape de ceea ce era pe vremuri. Mobile lustruite, covoare superbe (din curiozitate am aflat că fuseseră cumparate de la Cisnădie), toate erau fix ce trebuia să fie.

20140810_150308

20140810_15021320140810_150120

 

 

 

 

 

 

 

 

Deși informațiile mi se păreau extrem de interesante, eu tot abia așteptam să ajungem la biblioteca propriu-zisă care – vă spun din suflet – nu m-a dezamăgit deloc. In mijlocul unei camere nu mai mare de vreo 30 de metri pătrați tronează o masă cu scaune la care am aflat că puteau citi impătimiții. De jur imprejur, la cîțiva metri înalțime, se află biblioteca, sculptată în lemn, la care ajungi urcînd niște scări bine lustruite. Din loc in loc sînt și cîteva mese la care se putea citi în picioare, după cum ți-era voia. Din păcate, nu s-au păstrat cărțile Brătienilor, așa că n-am putut atinge și nici măcar privi vreunul dintre volumele rare care erau pe vremuri mîndria bibliotecii Brătienilor, considerată la acea vreme una dintre cele mai importante din țară. Am aflat că unele cărți au fost arse, distruse, altele au dispărut care-ncotro.

In diferitele încăperi ale conacului mai sint și alte biblioteci ticsite cu cărți (din pacate, nu cele originale), însă niciuna nu se compara cu această bijuterie sculptată în lemn. Am închis ochii și pentru o clipă mi-am imaginat-o plină de tineri entuziaști nerăbdători să se hrănească din aceste bogății rare, mi-am imaginat liniștea și nicidecum forfota care trebuie să fi domnit printre aceste rafturi. N-am putut urca acolo, dar am putut admira în tihnă de jos în sus arhitectura extraordinară a scărilor, a podelei aflate la înălțime. Jos, există si o masă specială, dotată cu capac în care trebuie să-și fi adăpostit iubitorii de cărți călimarile, penițele și tomurile de hîrtie pe care își copiau probabil pasajele ce-i interesau cel mai mult.

20140810_15050520140810_150533E superbă biblioteca după cum la fel e și terasa împrejmuită de flori. De la înălțimea ei, priveliștea asupra împrejurimilor este una de vis. În colțul cel mai îndepărtat al terasei tronează un șemineu restaurat, precum și o masă împrejmuită de scaune din lemn masiv. Ce te impresionează însă cel mai mult sînt grinzile de lemn si ușa masivă, cu încrustații migăloase.

 

Totul e fascinant la Conacul Brătienilor: clădirea însăși, 20140810_15062720140810_150633parfumul de vechi și autentic, împletit cu istoria care te prinde din urmă la tot pasul, noblețea locului, liniștea, verdeața, priveliștea, după cum spuneam, totul. Păcat însă că singurii vizitatori ai acelor ore am fost noi. Nu mi-a dat prin cap să întreb cam cîți turiști le calcă pragul zilnic, dar aș fi înclinată să cred ca nu foarte mulți. Păcat! Conacul Brătienilor e un loc ce merită văzut, un loc pe care îl recomand cu căldură tuturor celor care se află în zonă sau care au pur si simplu chef de o ieșire în aer liber. Conacul Bratienielor, cu a sa bibliotecă suspendată, situat într-un colț de lume rupt de cotidianul zilelor noastre, plină de verdeață și străbătută de liniște sînt sigură că nu va dezamăgi pe nimeni.

Informații complete și detaliate despre Conacul Bratienilor găsiți aici:

http://culturabratianu.ro/ro/section/vila_florica

 

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!