Iv cel naiv: “…poezia e felul meu de a schimba oamenii, unul cate unul.”

Stiam ca prefera anonimatul in defavoarea celebritatii si cu toate astea, Iv cel Naiv a fost de acord sa-mi acorde un interviu pentru carticusuflet.ro. In spatele poetului invaluit in mister am gasit un om ca noi toti care, asa cum spune el, conduce, gateste, plateste facturi, duce gunoiul. “iv e locul in care reusesc sa scot la lumina toate observatiile, gandurile, starile acumulate in partea nepoetica a vietii mele.”, spune autorul.

Va las sa va delectati cu un interviu naiv cu poetul care face lumea mai frumoasa, mai curata, mai inocenta.

1.Faptul ca ti-ai ascuns identitatea te face un fel de personaj “ireal”, un personaj de poveste. Iar poeziile tale, desi sint foarte actuale pastreaza si ele un aer misterior. Cum te raportezi la toate aceste lucruri?

Iv cel Naiv: Fiecare om are o poveste. Iv e o parte din povestea vietii mele. Cat de poveste poate fi poezia. Altfel, viata mea nu e exclusiv poetica – conduc, platesc facturi, gatesc, duc gunoiul. Asa ca iv e locul in care reusesc sa scot la lumina toate observatiile, gandurile, starile acumulate in partea nepoetica a vietii mele.

04--lansare-versez-de-iv-cel-naiv2.Cit de naiv este Iv cel Naiv?

Iv cel Naiv: Atat cat sa se poata bucura de lucrurile simple pe care tindem sa le uitam in fuga asta zilnica spre nimic cu adevarat important.

3. Oamenii naivi nu sint deloc mai putin inzestrati decit cei foarte pragmatici, ci sint doar foarte creduli, dornici sa vada binele din om, sint delicati, sensibili. Lumea se vede mult mai frumoasa atunci cind esti naiv?

Iv cel Naiv:Naivitatea este intr-adevar un gradient de la statutul de fraier la cel de special. Depinde de cine priveste omul naiv. Din ochii omului naiv, insa, lumea nu se poate vedea decat frumos. Chiar daca o parte din lume inseamna sa-i privesti in ochi pe cei care te privesc cu mila pentru ca esti prea naiv, lumea ramane frumoasa. Si un pic mai curata.

4.Cum s-a nascut aceasta idee, de a aduna pe un blog gindurile, sentimentele, poeziile tale? Te-a incurajat cineva in acest sens sau asta ai simtit tu ca trebuie sa faci?

Iv cel Naiv: Am fost impins de la spate de iubita mea de pe vremea aia care a insistat sa imparta cu lumea chestiile pe care le scriam. Eu n-am crezut ca va interesa pe cineva, am fost foarte sceptic, dar realitatea ulterioara m-a contrazis.

6724af5e6452057bf3a54824525694305. Poeziile tale sint savurate de oameni de toate virstele: tineri, adulti, oameni mai in virsta, adolescenti. Cum crezi ca ai reusit sa faci lucrul asta?

Iv cel Naiv: Nu mi-am propus asta, asa a iesit. Incercand sa postrationalizez, probabil ca asta vine din credinta mea profunda ca arta, in orice forma a ei, trebuie sa fie usor de inteles. Ma simt tradat, furat si trist cand vad obiecte, instalatii, poeme din care nu inteleg nimic. Cateodata, poate ca lucrurile alea nu sint  pentru mine, dar de multe ori nu sint pentru nimeni in afara de autor si cativa oameni din jurul lui sau al breslei lui. Si atunci nu mai e arta. In fine, ce vreau sa zic, e ca ajung la mai multe feluri de oameni pentru ca scrisul meu e usor de inteles, observatiile mele oricum vin de la oameni, eu nu fac decat sa le intorc la ei intr-o forma personala.

nesfarsesc6. In ultimii ani, poezia a fost lasata usor in urma, sa citesti poezie era ceva …desuet. Tu ai reusit sa readuci poezia in sufletele foarte multor oameni. Ce sentiment te incearca acum?

Iv cel Naiv: Cred ca reintoarcearea oamenilor la poezie tine mai mult de contextul social in care traim. Oamenii au inceput sa se relaxeze, sa se impace cu vremurile si cu ei insisi, sa fie un pic mai putin incrancenati. Pe fondul asta a aparut iv si e foarte mult spus ca am readus poezia in sufletele oamenilor. Oamenii, in primul rand, si-au deschis sufletele. Am avut doar noroc sa fiu acolo cand au dechis ochii sufletului.

7. Ai intilnit oameni care vorbeau cu tine despre Iv cel Naiv fara sa stie ca tu esti acela? Cum te-ai comportat?

Iv cel Naiv: De comportat, m-am comportat normal. Cred ca ce vrei sa ma intrebi e ce am simtit. Da, e interesant sa auzi oamenii vorbind despre tine, cu tine, fara sa stie ca esti tu. Cateodata e amuzant, alteori e flatant, poate fi si nedrept. Detestand celebritatea, intotdeauna m-am simtit impacat cu faptul ca imi pot vedea linistit de viata in timp ce se vorbeste despre mine. Iar asta, pentru mine, e cu adevarat un sentiment placut.

afis_uibesc_lansare_988487008.Fiica ta inca nu stie ca tatal ei este si Iv cel Naiv?

Iv cel Naiv: Ba da. I-am zis recent sub forma de secret.

9. I-ai citit din poeziile tale? I-au placut?

Iv cel Naiv: Foarte rar si doar la cererea ei. Pe cele scrise ei i le-am citit. I-au placut pentru ca erau cumva rupte din realitatea noastra si pentru ca stia ca sint scrise de mine. Astept sa-mi zica mai multe cand s-o face mai mare.

10.Spuneai undeva ca mama ta e mindra de tine. Nu crezi ca ar fi mai bucuroasa sa poata spune prietenelor, rudelor, ce talentat e fiul ei, sa se poata mindri cu tine? A frustrat-o vreodata faptul ca nu poate face asta?

Iv cel Naiv: E foarte mandra, intr-adevar. Atat de mandra incat a inteles din prima secunda nevoia mea de necelebritate. Iti inteleg intrebarea pentru ca si pentru mine a fost o surpriza faptul ca a inteles atat de usor. Mai mult, mama e unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai mei. Ii multumesc.

11.“Poezia e o chestiune discreta. Asa ar trebui sa fie si poetii.” Poti sa explici de ce simti acest lucru? De unde vine aceasta nevoie de anonimat?

Iv cel Naiv:E foarte multa ura, falsitate, nefericire, minciuna in celebritate. Oamenii tind sa se transforme in alti oameni cand devin celebri. Pastreaza un nucleu oarecum autentic, dar atat. Eu nu vreau sa trec prin asta.

Apoi, nu vreau ca oamenii sa iubeasca ce scriu pentru felul in care arat, sa se bucure de ideile mele pentru ca am privire de visator si sa imi deteste metaforele pentru ca beau prea mult. Anonimatul imi asigura un raport corect cu mine si cu cititorii mei, asta e tot.

download_06_4589c3c88f12. Se vede clar ca cel mai bine te simti iubind si scriind. Sint de ajuns aceste lucruri pentru a fi fericit?

Iv cel Naiv: Da, evident. Pentru ca se vede, cum zici si tu. Nu, evident. Pentru ca sint toate celelalte lucruri care nu se vad, cum iti zic eu.

13.Care au fost cele mai mari realizari ale tale de pina acum?

Iv cel Naiv:Probabil, faptul ca reusesc sa bucur oamenii si pe mine.

14. Ce-ti doresti sa transmiti cu poeziile tale?

Iv cel Naiv: Idei, stari, imagini. Incerc sa ofer un punct de vedere relaxat asupra lumii, sa descopar frumosul din lucrurile neplacute, logica din spatele emotiilor. Nu-mi iese intotdeauna.

15.Spuneai ca ti-ai dori ca poeziile tale sa se regaseasca in manualele de limba romana. De ce?

Iv cel Naiv: Nu-mi amintesc sa fi zis ca imi doresc. Adica n-a fost niciodata un scop. Dar s-a intamplat sa fiu inclus intr-un manual de limba romana si ma bucur. Pentru ca sper ca asta ii va apropia pe copii de poezie.

16. Spuneai la un moment dat ca poezia este felul tau de a schimba omenirea. Ce ai vrea sa schimbe, sa aduca ea in vietile lor?

Iv cel Naiv: Mai exact, spuneam ca poezia e felul meu de a schimba oamenii, unul cate unul. Nu omenirea, nu mi-am propus asta. Ci oamenii, cati or vrea ei sa fie mai buni, mai relaxati, mai naivi, mai visatori.

IMG_20140123_10313517. E adevarat ca poezia scoate ce e mai bun, mai sensibil, mai intim, mai adevarat, mai autentic din oameni?

Iv cel Naiv:Cu siguranta ar trebui sa scoata toate astea din cei care o scriu. Din cei care o citesc, nu stiu. Tine foarte mult de cititor si de momentul in care citeste. Ma multumesc sa stiu ca ii face macar sa zambeasca, sa spere, sa inteleaga, sa se bucure, sa viseze.

18.Ai lansat deja doua carti (3 intre timp). Urmeaza si altele?

Iv cel Naiv: Am lansat deja trei carti: Versez, Uibesc si Nesfarsesc. Urmeaza sa continuu sa scriu si mai vedem.

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!