Juliette Drouet: ”Scrisori catre Victor Hugo” sau jumatate de veac de dragoste

Juliette Drouet: ”Scrisori către Victor Hugo” sau jumătate de veac de dragoste 

Un text de Cătălin Oprișan

untitledEra sărit nițeluș peste 30 de ani când a văzut-o, întâiași dată. Publicase primul său roman, “Han din Islanda”, de aproape un deceniu, era cunoscut. Ea, nu. O actriță de mâna a doua, orfana de mama de la nastere, de tata din primele luni de viata. Ceva mai tânără, 27 de ani.

S-au cunoscut în vara lui 1833. Ea dădea probe pentru rolul prințesei Negroni, din ”Lucreția Borgia”, piesa lui. Atunci a remarcat-o. S-a prezentat: “Victor Hugo”. Ea, ”Juliette Gauvain”, ca actrită, Drouet. S-au iubit în podul teatrului, în fan. Așa a debutat ceea ce mulți numesc cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Ceilalți, deopotrivă, acuză: o actriță modestă, intra in lumea teatrală grație amantlâcului cu marele Hugo. Asta-i ceva memorabil? Dar cum altfel poate fi numită o relație ce avea să dureze 50 de ani de amor, cu mii de scrisori între cei doi?

”Dragă Toto”…Așa-l alinta…

S-au iubit din prima zi. La propriu și la figurat. El, extrem de gelos, i-a cerut să renunțe la tot: carieră, scenă, teatru. L-a urmat orbește. I-a devenit amantă, prietenă, secretară, confidentă. Indiferent unde se afla, scriitorul, una dintre cele mai luminate minți ale literaturii franceze, punea mâna pe peniță și lansa depeșe. “Scrie-mi! Scrie-mi tot ce-ți trece prin cap, tot ceea ce face inima ta să bată!”, ii spunea. Ea îi raspundea cu “Dragă Toto”…Așa-l alinta.

L-a iubit în Franta Republicană. L-a iubit când l-a făcut “tradător” pe Napoleon al III-lea și a fost exilat la Bruxelles și, apoi, la Jersey. L-a iubit peste tot. Hugo era căsătorit, avea copii. A fost alături de el la moartea lui Leopold, puiul lui Hugo și al Adelei Foucher, decedat la o vârstă fragedă. I-a fost alături la scrierea lui “Ruy Blas”, opera sa dramatică, alături la capodopera “Mizerabilii”, la “Omul care râde” sau la majestuoasa “Legenda secolelor”. Au îmbătrânit împreună. La fel și scrisorile lor.

Ea s-a stins în mai 1883. Cu câteva zile înainte deschisese o depeșă: “Să incepem cel de-al 50-lea an al scrisorilor noastre cu aceste cuvinte mirifice: TE IUBESC!”. Semnat, “TOTO”.

Hugo a mai trăit puțin. S-a stins acum 129 de ani. La moarte a avut parte de funeralii naționale. Două milioane de oameni l-au vegheat pe ultimul drum. L-au coborât in Pantheon, alături de Dumas cel batrân. Zola, alt titan, avea să li se alăture mai târziu.

In 1912, când Louis Kock, executorul Juliettei, a decedat, a lăsat moștenire scrisorile. Erau 2.000…

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!