Lansarea romanului Cinci Colturi de Mario Vargas Llosa, la Libraria Humanitas de la Cismigiu

Editura Humanitas Fiction vă invită la Libraria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 14 decembrie, ora 19, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colturi de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

La eveniment vor vorbi Juan Pablo Artaza, șeful secției consulare al Ambasadei Peru în România, criticul literar Tania Radu, Teodor Baconschi și Marin Mălaicu-Hondrari. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comanescu, directorul general al Editurii Humanitas Ficion.

Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa, Cinci Colțuri (Cinco Esquinas), deja la a treia ediție în limba spaniolă, a fost publicat în martie 2016 – an care marchează pentru autor o dublă aniversare: împlinirea vârstei de 80 de ani și sărbătorirea a 60 de ani de la publicarea primei sale povestiri.

cinci-colturi-humanitas-fiction

Peru, sfârșitul secolului XX, ultimele luni de dictatură a lui Alberto Fujimori și a omului său de încredere, „Doctorul“ Vladimiro Montesinos – șeful serviciilor secrete. Quique Cardenas Sommerville, un respectat om de afaceri, trăiește fericit cu soția sa, Marisa, care pe neașteptate începe o aventură erotică împreună cu Chabela, prietena ei cea mai bună. Viața lui se complică periculos când Rolando Garro, directorul unui săptămânal de scandal condus din umbră de „Doctor“, încearcă să-i distrugă reputația publicând fotografii compromițătoare. Nici un ingredient nu lipsește pentru ca romanul Cinci Colturi să poată fi citit, asa cum Vargas Llosa însuși îl consideră, ca o frescă a societății peruane în vremuri tulburi: terorism, manipulare și șantaj, politica murdară în care presa e controlată de puterea abuzivă, o societate paralizată de spaimă și aflată în deriva morală, un oraș și o țară în care tot ce se-ntâmplă pare dominat de corupție, nesiguranță și neprevăzut.

„Mi s-a părut interesant să intitulez povestea aceasta Cinci Colțuri, de la numele unui cartier emblematic, într-un fel, pentru Lima, pentru Peru și deopotrivă pentru perioada în care se petrece acțiunea romanului. Tema care impregnează intreaga poveste este jurnalismul, mai ales jurnalismul senzaționalist, […] dar și celalalt chip al lui: acela de instrument al eliberării și de pavăza morală și civică a unei societăți.“ (Mario Vargas Llosa).

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!