Noni: “Suntem mai bogati cu o poveste”

Domnul H.,personajul principal din romanul “Vina”, de la idee la destin

Un text de Noni Alexa

coperta carte VINA micPe domnul H. l-am cunoscut acum ceva timp, prin intermediul autoarei – pe vremea aceea era în stadiul de idée. M-a captivat de atunci și m-am bucurat să-l văd cum devine din ce in ce mai conturat, mai puternic. La început a fost ideea, iar apoi, citind manuscrisul am avut impresia că s-a deschis o poartă spre lumea lui și a devenit din idée un destin.

Acum domnul H. va păsi în sfârșit în lumea noastră. Suntem mai bogați cu o poveste!

Iar domnul H. merită cunoscut. Te vei bucura alături de el, vei suferi împreună cu el și veți purta împreună o vină greu de dus. Dar nu-l vei uita. Va rămâne lângă tine încă multă vreme după ce vei citi ultima pagină din carte.

Prin destinul său, domnul H. îți va vorbi despre cât de greu este să fii fericit deși ai toate premisele. Despre cum uneori sacrifici ceea ce iubești mai mult ca să potolești demonii creației care nu îți dau pace în interior. Despre cum este să atingi cele mai de jos cercuri ale Infernului și cum este să te ridici.

O să-l iubesti, dar o să ai și momente în care o să-l urăști – te avertizez! Există un moment în carte în care durerea lui atinge proporții cosmice. Acela m-a impresionat cel mai mult. Am fost împreună cu el pe acele coline superbe și am contemplat împietrită de durere  Valea Plângerii prin care a trebuit să treacă. M-am mirat că acel loc a ramas la fel de frumos, ca un colțișor de Rai, chiar dacă domnul H. a cunoscut acolo Infernul. Dar așa e și in viața de fiecare zi – după ce se petrece o tragedie ni se pare ciudat că lumea din jur rămâne la fel. Soarele strălucește la fel, florile și copacii ne vorbesc despre frumusețe și echilibru, despre seninătate. Adică despre izbăvire, despre ce este dincolo de tragedie și vină.

Există izbăvire și pentru domnul H.? Depinde ce întelege fiecare prin asta.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!