Proorocii Ierusalimului, de Radu Aldulescu, tradus in Ungaria

Proorocii Ierusalimului, de Radu Aldulescu, tradus in Ungaria

Borító - Jeruzsálem prófétái.inddproorocii ierusalimuluiRomanul Proorocii Ierusalimului (editia a III-a, Cartea Romaneasca, 2009; editia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a aparut in limba maghiara, la Editura Napkut, traducere de Kirilla Terez.

Nu este prima carte semnata de Radu Aldulescu – unul dintre cei mai puternici prozatori romani – care se bucura de o traducere. Versiunea franceza a romanului Amantul colivaresei (editia I, Editura Nemira, 1996; editia a II-a, Editura Cartea Romaneasca, 2006), L’ Amant de la Veuve, a intrat in martie 2013 in librariile din Franta. L’ amant de la veuve a fost publicata de Editura Syrtes, traducere de Dominique Ilea.

Mai exista o traducere in limba franceza a romanului Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare (editia I, Editura Nemira, 1998; editia a II-a, Editura Cartea Romaneasca, 2007), realizata de Nicollas Cavailles, nepublicata deocamdata, dar si o traducere in italiana a romanului Mirii nemuririi (Cartea Romaneasca, 2006), realizata de Anita Bernacchia, de asemenea inca nepublicata.
Radu Aldulescu paraseste doar aparent, odata cu Proorocii Ierusalimului, lumea lui autohtona atat de sumbra si lipsita de sansa, pentru a o transporta ilegal, peste granita, in stralucitorul si libertinul Paris. Doua destine paralele, Ierusalim si Doru, doua capitale, orasul Luminilor si un oras in intuneric, trafic de carne vie si prabusirea colosilor industriali, concerte de pian pentru copii abuzati si borcane cu muraturi pentru iarna. Copilaria lui Ierusalim se incheie brutal in lumea cupida si vicioasa a adultilor, sub semnul unei stupefiante pasiuni pentru un marchiz francez decrepit si pervers. Doru refuza sa se maturizeze in lumea noua, care tocmai creste pe ruinele „revolutiei furate”. Marionete in mana sortii, personajele si povestile lor se vor intersecta in Valea Plangerii, unde doar lacrimile si cainta ii mai pot salva.

Radu Aldulescu s-a nascut la 29 iunie 1954 la Bucuresti si a debutat in 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

A mai publicat romanele: Ingerul incalecat (Phoenix, 1997), Ana Maria si ingerii (Cartea Romaneasca, 2010), Cronicile genocidului (Cartea Romaneasca, 2012) . A scris scenariul filmului pozaTerminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.

In anul 2008, Editura Cartea Romaneasca i-a dedicat lui Radu Aldulescu o serie de autor.

Tot in anul 2008, Radu Aldulescu a fost distins cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane pentru romanul Mirii nemuririi.

Foto autor: Mircea Struteanu

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!