Recolta, de Jim Crace, romanul castigator al prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015

Recolta, de Jim Crace, romanul câștigător al  prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015

Comunicat de presă

2015-06-30 16 35 01Recolta, de Jim Crace, a fost desemnat romanul câștigător al celei de-a XX-a ediții a prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015.

Organizat de Primăria orașului Dublin, IMPAC Dublin Literary Award este cel mai generos premiu (valoarea lui fiind de 100 000 de euro) acordat pentru o singură operă de ficțiune publicată în limba engleză. În mod cu totul deosebit, nominalizările pentru acest Premiu vin direct de la bibliotecile publice din orașe de pe întregul glob, fiind recunoscute atât meritele scriitorilor, cât și ale traducătorilor.

Apreciatul scriitor Jim Crace a declarat: „Am fost surprins, copleșit și în același timp deosebit de încântat să aflu că cel mai recent roman al meu a câștigat Premiul IMPAC DUBLIN. Recolta a fost o carte cât se poate de generoasă, în ceea ce a privit procesul de creație. La rândul lor, cititorii și criticii s-au dovedit darnici cu aprecierile. Iar acum, grație generozității unei rețele a iubitorilor de cărți, rețea ce se întinde în lumea întreagă, Recolta are din nou parte de un noroc extraordinar – se va alătura prestigioasei liste a volumelor de ficțiune ce au fost distinse cu acest premiu internațional pe parcursul a douăzeci de ani. Nu există bucurie mai mare pentru un scriitor.”

Afis Recolta 50x70„Un roman care merită să stea alături de operele marelui mentor al lui Crace, William Golding.“ Sunday Times

„Jim Crace știe cu o precizie de maestru ce trebuie spus și ce trebuie doar sugerat. Recolta este de departe cel mai bun roman al anului.“ The Spectator 

„Puține romane atât de rafinate sau atât de complexe în aparenta lor simplitate vor fi publicate anul acesta, sau de fapt în orice an de acum înainte.” Irish Times

Romanul Recolta a fost nominalizat la Premiul Man Booker pentru anul 2013. Dintre romanele lui Jim Crace, la Editura ALLFA, în colecția Strada Ficțiunii a mai apărut Casa molimei (2012).

Despre carte:

A doua zi după strângerea recoltei, locuitorii unui sătuc englezesc zăresc pe cer două fuioare de fum, care îi umplu de presimțiri sumbre. Primul vine de la acareturile stăpânului: porumbarul a luat foc și o parte din recoltă este compromisă. Cel de-al doilea vine din pădure și vestește sosirea unor străini. Hotărâți să caute un țap ispășitor printre nou-veniți, sătenii pleacă într-o expediție de pedepsire a intrușilor, dar declanșează un cumplit lanț de răzbunări, care, în doar șapte zile, amenință să distrugă satul din temelii. Într-o proză suplă, care curge în cadențe lirice, Jim Crace ne oferă o poveste cu subtile rezonanțe biblice, despre o comunitate care se luptă să rămână neschimbată în siajul istoriei. Recolta este o elegie a trecutului plecat în exod.

Despre autor:

Jim Crace s-a născut în 1946, la St Albans, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză la Birmingham College of Commerce și a lucrat ca voluntar în Sudan, realizând programe educative pentru televiziune. În calitate de membru al Tinerilor Socialiști, a militat pentru dezarmare nucleară și independența coloniilor. La întoarcerea în Anglia, a lucrat pentru BBC, unde a continuat să realizeze programe educative. A debutat în 1974, în The New Review, cu povestirea Annie, California Plates. Primul său roman, Continent (1986), marchează și începutul succesului său internațional, fiind distins cu premii prestigioase: Whitbread First Novel of the Year Award, David Higham Prize for Fiction și premiul pentru ficțiune al cotidianului The Guardian. A publicat alte zece romane, printre care Signals of Distress (1994), Quarantine (1997), Being Dead (1999), The Devil’s Larder (2001) și Casa molimei (The Pesthouse, 2007; Editura ALLFA, 2012). Recolta (Harvest, 2013; Editura ALLFA, 2015), nominalizat la Premiul Man Booker și câștigător al  prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015, este cel mai recent roman al său. Jim Crace este membru al Royal Society of Literature și doctor honoris causa al University of Central England.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!