Romanul Vizuina, de Norman Manea, tradus si in limba maghiara

Romanul Vizuina, de Norman Manea, tradus si in limba maghiara

 „Farmecul deosebit al cărţilor lui Norman Manea stă în discernămîntul acestuia, în dezvăluirea, aproape cu puterea unei mărturisiri, a felului în care marginalizarea, permanentul refugiu, lipsa de patrie devin forme naturale pentru omul epocii noastre.” (Imre Kertész, laureat al Premiului Nobel, pe coperta 4 a ediţiei în limba maghiară)

afismagRomanul Vizuina (Polirom, 2009), de Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, a apărut de curînd şi în limba maghiară, traducere semnată de Gabriella Koszta. Ediţia maghiară a romanului, Odú, a fost publicată la Editura Kossuth şi va fi lansată la Festivalul Internaţional al Cărţii de la Budapesta, sîmbătă, 26 aprilie 2014. Cartea va fi prezentată de scriitorul Péter Esterházy.

Norman Manea este cel mai tradus autor de limbă română, laureat al mai multor premii internaţionale („MacArthur” – „Nobelul american”, Premiul Internaţional de literatură „Nonino”, Premiul „Medicis Etranger”), favorit în ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami.

Autorul va veni în luna mai a acestui an în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii. Revenim cu detalii.

Romanul Vizuina, apărut în Seria de autor Norman Manea, iniţiată de Polirom în anul 2008, a mai fost tradus şi publicat în America, Anglia, Germania, Franţa, Spania (cu drepturi de difuzare în America latină), China, Polonia.

O naraţiune fascinantă despre iubire, eşec şi speranţă, Vizuina este un veritabil „thriller” literar care, cu o irezistibilă putere de sugestie, poartă cititorul din atmosfera comunistă şi postcomunistă a României în tensiunile şi burlescul Americii de dinainte şi de după 11 septembrie 2001. Holocaustul şi statul poliţist comunist, corupţia şi complicităţile sub dictatură, ravagiile terorismului islamic şi vulgarizarea societăţii de consum sînt reliefate într-o tramă epică tensionată şi originală. Interogaţiile autorului despre iubire şi moarte, suferinţă, solitudine şi frumuseţe, exil şi libertate, credinţă si culpabilitate sînt ale unui scriitor inconfundabil, de o seducătoare expresivitate şi admirabilă forţă analitică. Personajele mereu captivante şi vii ale romanului posedă o misterioasă iradiere pe care vizuina cărţii o codifică şi o revelează deopotrivă.

Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi pînă în 1986 a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste).

În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, în 1993 a primit distincţia „Literary Lion” a Bibliotecii Naţionale din New York, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2009 a primit din partea guvernului francez distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. Tot din partea Franţei, Norman Manea a mai primit Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care i-a onorat pe George Perec şi pe Emmanuel Levinas.

La Editura Polirom au apărut: Întoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008, 2011), Plicuri şi portrete (2004 – în curs de apariţie ediţia a doua), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005, 2011), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (2005, 2013), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (2005, 2010), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007, 2010), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008), Inaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008), Vorbind pietrei (2008), Atrium (ed. a II-a, 2008), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010), Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian(2010), Cuvinte din exil (împreună cu Hannes Stein, 2011), Captivi (ed. a II-a, 2011), Cartea fiului (ed. a II-a, 2012) şi Zilele si jocul (ed. a II-a, 2012).

În pregătire: Plicuri şi portrete

Vizitaţi şi pagina de web a autorului:

http://www.normanmanea.com/Books.html

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!