Scriitorul Mario Vargas Llosa a urcat pe scena pentru prima oara ca actor principal

Scriitorul Mario Vargas Llosa a urcat pe scena pentru prima oară ca actor principal

foto lUnii oameni nu încetează să mă uimească. După ce a scris “Rătăcirele fetei nesăbuite”, considerat și primul său roman de dragoste adevărat, la vîrsta de 70 de ani, scriitorul peruan, Mario Vargas Llosa, a debutat ca actor la vîrsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru. Laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, renumitul scriitor sud-american îşi etalează talentul actoricesc în spectacolul “Los cuentos de la peste”, regizat de el însuşi, spectacol inspirat din “Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

fotoNu este prima oară cînd se află pe scena unui teatru (a mai făcut asta in 2006 cu ocazia unei serii de lecturi inspirate din “Odiseea” lui Homer), însă, cu spectacolul de teatru “Los cuentos de la peste”, romancierul a urcat pe scenă pentru prima dată în calitate de actor principal.

Sectacolul “Los cuentos de la peste” este inspirat din cele 100 de nuvele din bocc“Decameronul” lui Boccaccio, iar Mario Vargas Llosa interpretează rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Deși consideră această experință artistică una de-a dreptul “terifiantă”, scriitorul peruan a decis să dea el însuși viață personajului principal al piesei. Experiența aceasta, spune el, îl emoționează peste măsură, îl sperie și-l face să se întrebe totodată dacă nu cumva este o nesăbuință, o adevărată nebunie din partea lui faptul că a acceptat să joace rolul principal. Pe de altă parte, mărturisește autorul, acest rol îl face să se simtă mai viu și mai tînăr ca niciodată.”Sunt emoţionat, foarte emoţionat, terorizat, speriat, panicat, mă întreb în fiecare zi dacă nu cumva ideea de a mă lansa în acest proiect reprezintă o adevărată nebunie, dar, în acelaşi timp, este atât de stimulant, interesant, este o experienţă atât de nouă şi care mă întinereşte”, a spus autorul în timpul unei conferințe de presă.

3Scriitorul Mario Vargas Llosa atrage atenția asupra faptului că, deși scrise cu sute de ani în urmă, poveștile din Decameronul continuă să fie actuale. De-a lungul timpului, omenirea s-a confruntat cu tot felul de nenorociri, de epidemii, în cazul povestirii puse în scenă de Mario Vargas Llosa în spectacolul “Los cuentos de la peste”, cu epidemii de ciumă neagră. Însă autorul nu poate să nu sesizeze că omenirea continuă să se confrunte cu astfel de nenorociri, iar una dintre ele este terorismul. “Terorismul este un flagel al timpurilor noastre”, a spus scriitorul, iar cultura “este o armă extraordinară pe care o actoravem pentru a ne apăra în faţa adversităţii”. Pentru Mario Vargas Llosa terorismul este ciuma epocii noastre.

Scriitorul sud-american interpretează rolul ducelui Ugolin, care va încerca să scape de epidemia de ciumă neagră care a cuprins Florenţa în 1348, în felul său propriu și personal, spunînd poveşti. Chiar dacă acest lucru nu va împiedica ciuma să se răspîndească, personajul încearcă să se salveze și să-i salveze pe cei din jurul lui măcar la nivel spriritual. Este felul lui de a reacționa, de a nu sta cu mîinile în sîn, privind apatic la ceea ce se întîmplă în jur.

matusaÎmi place mult Mario Vargas Llosa și întotdeauna au fost lucruri care m-au intrigat la el pornind de la faptul că s-a căsătorit mai întîi cu o mătușă, stîrnind un imens scandal în famile, apoi cu o verișoară, de parcă singurele femei de pe pămînt ar fi fost cele din familia lui. I-am savurat cărțile și, de ce să nu recunosc, sper ca Mario Vargas Llosa să continue să scrie.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!