Sir Terry Pratchett a incetat ieri din viata

Sir Terry Pratchett a încetat ieri din viață

“IN SFÎRSIT, SIR TERRY, TREBUIE SĂ PLECĂM ÎMPREUNĂ!”

_81605421_02864380-a0c7-4171-b052-42ca996cea47Sir Terry Pratchett, faimos autor de literatură fantastică și creator al seriei “Discworld” (Lumea Disc) a decedat ieri la vîrsta de 66 ani, la 8 ani după ce a fost diagnosticat cu Alzheimer.

Anunțul decesului a fost făcut pe contul de Twitter al lui Sir Terry Pratchett, joi după amiază de către fiica sa. Deloc întîmplător, mesajul prin care a fost anunțată moartea autorului a fost scris cu majuscule – în felul în care erau scrise replicile personajului twitterMoartea în din romanele sale: “ÎN SFÎRȘIT, SIR TERRY, TREBUIE SĂ PLECĂM ÎMPREUNĂ.” Iubitorii lui Pretchett știu că Moartea este un personaj foarte important în toate scrierile sale, fiind aproape nelipsit din romanele apărute în seria “Discworld” (Lumea Disc) , un personaj care acționează după reguli bine stabilite.

In ciuda campaniei pentru sinuciderea asistata pe care a dus-o încă de cînd a fost diagnosticat cu Alzheimer, moartea lui Terry Pratchett a survenit în mod natural. Autorul a murit acasă, înconjurat de familie, cu pisica dormind pe patul său. Corespondentul BBC News, Nick Higham, a confirmat și el faptul că nu a fost o sinucidere: “Mi s-a spus de către editori că moartea sa a fost pe de-a-ntregul naturală și neasistată, chiar dacă în trecut Tratchett a spus că dorește să părăsească această lume într-un moment pe care să-l aleagă singur.

Sir Terry Pratchett le-a lăsat în urmă pe sotia sa, Lyn și fiica, Rhianna.

Iată cîteva dintre cele mai impresionante mesaje ale celor care l-au cunoscut îndeaproape, ale celor care l-au admirat:

Lumea a pierdut una dintre cele mai strălucite și ascuțite minți“, a spus Larry Finlay de la editura Transworld, care a lucrat îndeaproape cu Pratchett.

A îmbogățit planeta așa cum puțini au făcut-o înaintea sa, iar prin seria Discworld a satirizat lumea cu un talent extraordinar, umor în cantitati nelimitate și creativitate constanta“, a mai spus Larry Finlay. Și tot el a adăugat plin de admirație:”Terry s-a confruntat cu boala de care suferea în mod public si plin de curaj”.

In ultimii cativa ani, scrisul a fost ceea ce l-a sustinut. Mostenirea sa va rezista cel putin decenii de acum incolo.”

Scriitorul Neil Gaiman, bun prieten cu Pratchett, i-a adus și el un omagiu scriind pe propriul site: “Nu a mai existat nimeni ca el. Am fost norocos că am scris o carte împreuna cu el cînd eram tineri, am avut mult de învătat din această experiență“. Gaiman a adaugat: „O să-mi fie dor de tine atît de mult, Terry!”

Premierul britanic David Cameron a scris: Sînt foarte trist să aud că Sir Terry Pratchett a murit. Cărțile lui au aprins imaginația milioanelor de cititori și a militat fără frică pentru ca lumea să fie informată despre problemele cu care se confruntă cei care suferă de diferite forme de demență.

_81600230_21d7e4b7-0ef8-45f5-a72f-496371c890feDupă ce oameni din toată lumea, scriitori, apropiați ai lui Terry Pratchett au postat mesaje emoționante ca răspuns al anunțului de pe Twitter, fiica scriitorului și-a arătat recunoștința printr-un nou mesaj: “Multe mulțumiri pentru toate cuvintele frumoase despre tatăl meu.”

  • _81605420_80c1ff57-0ff4-4e4b-9e20-b9de045149b6Sir Terry a scris peste 70 de cărti de-a lungul carierei sale, ultima dintre ele a terminat-o chiar vara trecuta.
  • A fost înnobilat de Regina Angliei în 2009.
  • Seria Discworld, încheiată în 2013 conține peste 40 de titluri.
  • In perioada sa cea mai prolifica a publicat în medie peste 3 cărți pe an.
  • In 2000 a fost al doilea cel mai citit scriitor britanic, după JK Rowling.
  • A fost tradus în 37 de limbi
  • A vîndut 70 de milioane de exemplare din cărțile sale în toată lumea

 

Sursa: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-31858156

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!