Editura Trei
Ca să fiu sinceră, trebuie să spun încă de la început că atunci când m-am apucat de Somnul și moartea, am privit-o cu destul de multă reticență pentru că nu mai citisem romane polițiste de pe vremea adolescenței. Pe măsură ce am înaintat însă în lectură, am realizat că genul ăsta de literatură a evoluat extrem de mult, că poți scrie o carte absolut senzațională chiar dacă afli cine e criminalul, nu pe ultima pagină, ci pe la jumătatea cărții, iar subiectul ales se învârte în jurul unor concepe filosofico-teologice.

Iar faptul că A.J. Kazinski este de fapt pseudonimul sub care semnează Anders Rønnow Klarlund şi Jakob Weineich mi s-a părut și mai interesant, pentru că întotdeauna m-am întrebat oare cum se scrie o carte în doi încă de pe vremea când am citit „Douăsprezece scaune” a lui Ilf și Petrov.
Somnul şi Moartea este al doilea roman semnat A.J. Kazinski, primul fiind Ultimul om bun. În Somnul şi Moartea, polițistul Niels Bentzon încearcă să împiedice o femeie speriată, în trupul gol, să se arunce de pe un pod. Deși până acum negocieriele sale i-au făcut pe cei cu gesturi sinucigașe să dea înapoi, de această dată Niels o va pierde pe enigmatica femeie care se va sinucide chiar sub ochii lui. Mai târziu, Niels va afla că victima era prim-balerină la Teatrul Regal și că dispăruse de două zile. Curând ancheta va scoate la iveală faptul că femeia fusese deja înecată şi resuscitată înainte să se arunce de pe pod.
Acest caz apare tocmai în momentul în care el şi soţia sa, Hannah, par să fi ajuns într-un impas major în căsnicie. Hannah este astrofizician și, asemenea balerinei care s-a sinucis, a trecut și ea print-o experiență asemănătoare. În urma unui accident a fost în moarte clinică înainte de a fi resuscitată și readusă la viață. Hannah află că este însărcinată cu gemeni și pentru că nu știe cum să sară peste groapa căscată de lipsa comunicării dintre ea și soțul ei se luptă singură cu decizia de a păstra sau nu copiii. Pentru că primul ei copil dintr-o căsnicie anterioară, diagnosticat cu schizofrenie, s-a sinucis, îi este o teamă îngrozitoare ca nu cumva povestea să se repete și să aducă pe lume copii cu o viață prea greu de îndurat.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest roman este împletirea armonioasă a investigațiilor polițiste complexe cu detaliile emoționante ale frământărilor prin care trece cuplul Hannah-Niels, dar mai ales mi-au plăcut substraturile filosofice ale problematicii legate de nemurirea sufletului. În carte se fac referiri la Phaidon al lui Platon și toată acțiunea cărții te duce la ideile promovate de Platon în opera sa potrivit cărora viața e generată de moarte și invers, moartea de viață, și că există procese între aceste contrarii. Astfel, invocând argumentul contrariilor, din moment ce există un proces de trecere de la moarte la viață, trebuie să existe și unul de la moarte la viață. Pornind de la faptul că un contrariu nu poate fi propriul său contrariu, Socrate ajunge în Pahidon la principiul contradicției, potrivit căruia sufletul este cel care aduce viața în corp, iar el, fiind nemuritor, nu poate dispărea la apariția contrariului vieții, moartea. Astfel, se demonstrează că sufletul este nemuritor și indestructibil.
Se fac, de asemenea, referiri în carte și la anamneză, la faptul că tot ceea ce omul descoperă de când se naște este de fapt o reamintire a ceea ce știa deja.
Mi-a plăcut mult această împletire a acțiunii cărții cu conceptele filosofice ale lui Platon. Am citit cartea dintr-o suflare și n-am avut liniște până ce n-am terminat cele mai bine de 600 de pagini.
Găsești aici și alte cărți de A.J Kazinski!
Un thriller alert în care sunt dezvăluite secretele monarhiilor europene.
Recent concediată, jurnalista Eva Katz se vede implicată fără voia sa într-o crimă în sânul casei regale daneze. Investigaţiile sale conduc la descoperirea unei alianţe străvechi, care urmăreşte reinstaurarea monarhiilor peste tot în Europa.
Sfânta Alianţă portretizează lupta dintre democraţie şi monarhie, ducând cititorul în spatele faţadei pline de farmec a caselor regale europene pentru a descoperi ceea ce sunt ele cu adevărat: o familie mare şi puternică, ai cărei membri luptă împreună pentru a-şi păstra şi extinde privilegiile.
Ucigași în serie, psihopați, violatori — cei mai periculoși infractori din Danemarca sunt închiși la Sikringen, secția de psihiatrie a celei mai sigure închisori din țară. Christian Paludan, psihiatrul secției, este găsit mort într-o toaletă, otrăvit cu cucută. Sinucidere sau crimă? Polițiștii nu au nicio pistă. Nimeni nu știe nimic. Nimeni nu vrea să vorbească.
Pentru a elucida misterul, comisarul Niels Bentzon, negociator la poliția din Copenhaga, este introdus sub o identitate falsă în secția de psihiatrie. Deținuții și personalul îl consideră un criminal periculos. Bentzon își începe investigația, dar planul său îndrăzneț se transformă curând într-un angajament care sfidează moartea.
În cele din urmă, miza lui devine supraviețuirea.