Stephen King a primit de la Presedintele Obama Medalia Nationala a Artelor la Casa Alba

Stephen King a primit de la Președintele Obama Medalia Națională a Artelor la Casa Alba

U.S. President Barack Obama presents author Stephen King with the National Medal of Arts during a ceremony at the White House in Washington September 10, 2015.  REUTERS/Kevin Lamarque  - RTSJEK
U.S. President Barack Obama presents author Stephen King with the National Medal of Arts during a ceremony at the White House in Washington September 10, 2015. REUTERS/Kevin Lamarque – RTSJEK

Stephen King merge la Casa Alba: odată cu primirea Medaliei Nationale a Artelor, maestrul genului horror se așează ferm cu ambele picioare pe terenul marii literaturi

Marți seara, Stephen King a primit Medalia Națională a Artelor la Casa Alba în cadrul unei ceremonii în care au mai fost onorate doar personalități precum maestrul povestirilor scurte Tobias Wolff, compozitoarea Meredith Monk, artistul John Baldessari, romancierul Jhumpa Lahiri și chef-ul Alice Waters.

“Unul dintre cei mai populari si prolifici scriitori ai vremurilor noastre, Dl. King combină remarcabilul său talent de povestitor cu analiza foarte exactă a naturii umane”, a spus Presedintele Obama, în timpul ceremoniei. “Timp de decenii, opera sa de groază, suspans, science fiction și fantasy a încântat cititorii din întreaga lume.”, a mai spus Obama.

Munca lui Stephen King de-o viață a început să fie apreciată abia de-o vreme încoace. În ultimul deceniu King a propulsat ceea ce scriitorii ar numi genul “ghetto”. In anii 70 era “doar” un foarte cunoscut și foarte bine vândut autor de romane de groază, în plus foarte norocos în ce privește adaptările pentru cinema. Nu era însă recunoscut de breaslă și nici apreciat. Când în 2003 a fost onorat de National Book cu medalia Fundației Naționale de Carte din SUA pentru o „contribuție excepțională la literatura americană” (The Medal of Distinguished Contribution to American Letters), decizia a fost întâmpinată cu o rezistență greu de imaginat.

11134082_590640134408906_8387971336525038319_oDe atuncă, însă, referirile la munca lui în publicații importante sau la festivaluri de gen au fost tot mai dese și mai susținute. Acum este un “cetățean de vază” al lumii literare, ceea ce se pare că îl satisface pe King și totodată îngăduie lumii literare să se simta “populistă”.

Munca lui Stephen King a creat mereu controveră. Pe unii scriitori i-a cucerit pe când erau copii, pe alții mai târziu, pe unii niciodată. Este însă o persoană iubită și apreciată pentru toate activitățile filantropice pe care le face, dar și pentru faptul că a ramas cu picioarele pe pământ în ciuda faimei enorme de care s-a bucurat și se bucură, precum și pentru faptul că este generos cu ceilalți scriitori.

Da, există și acum mulți colegi de breaslă care nu sunt impresionați de opera lui King. Nu au nimic împotriva lui personal, dar par să dezaprobe ascensiunea acestuia în liga literaturii de prestigiu, si nu doar pe listele cu bestseleruri neconvingatoare. Însă, pentru o gamă largă de romancieri, nu este doar un scriitor care i-a influențat, ci și unul cu un talent imens, apreciat pentru dialogurile sale rupte din viață, pentru darul povestirii, pentru personajele sale, care, în sfârșit, în ultimii ani, primește recunoașterea pe care o merită.

Însă, cei care au cu adevărat un cuvânt de spus sunt cititorii lui Stephen King care îi devorează cărțile și așteaptă cu nerăbdare tot ceea ce apare sub semnătura lui. Cu toate că în 2002, supărat pe cei care l-au criticat susținut spunându-i că opera lui nu are nicio valoare literară, Stephen King a anunțat că va renunța la scris, totuși autorul a continuat să scrie și să ofere publicului genul de literatură pe care îl iubește atât de mult.

Sursa http://bit.ly/1VTcMMO

Photo (c) Jordan Hahn – la St. Francis College Brooklyn.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!