Sutton – povestea celui mai mare spargator de banci american

„Sutton” de J.R. Moehringer – Editura Pandora M

Vă recomand „Sutton” de J.R. Moehringer. V-o recomand din tot sufletul! De obicei nu fac asta, ci doar scriu despre cărți, alegerea fiind a dumneavoastră. De data asta, însă, e o recomandare cât se poate de directă și de sinceră.

sutton

„Sutton” este o carte despre care nici nu știu cum să scriu. Vreau să fie cât mai convingător cu putință pentru că simt că e păcat să nu ajungeți la ea și să nu o citiți. Inainte de „Sutton”, J.R. Moehringer și-a scris memoriile în „Dulcele bar”, o carte iubită de public, scrisă admirabil, după care a ajutat la scrierea autobiografiei celebrului tenismen Andre Agassi, „Open”, o carte la fel de apreciată, tradusă în zeci de limbi.

IMG_20160323_104646

În “Sutton”, J.R. Moehringer reînvie povestea celui mai mare spărgător de bănci din istoria Americii, un personaj fascinant, total atipic. Sutton nu e un jefuitor oarecare, ci unul care iese cu totul din șabloanele răufăcătorilor. Pentru că Sutton jefuiește bănci, dar este total împotriva violenței, la care nu recurge niciodată. Jefuiește băncile înarmat cu un pistol sau cu o mitralieră Thomson, dar nu a tras niciodată vreun foc de armă. În copilărie a suportat cu greu bătăile fraților mai mari, așa că acum nu vrea să audă de violență. Mai mult decât atât, Sutton este un bărbat curtenitor,e manierat, e mare iubitor de cărți pe care le devorează pur și simplu. E cult, citește biblioteci întregi. Când a fost arestat ultima oară, în camera sa, polițiștii au găsit și opera lui proust, pe care americanii s-au și repeziy să o cumpere din librării.

Sutton e cât se poate de uman, fiind îndrăgostit nebunește de Bess, femeia lângă care nu îi este permis să trăiască.

Sutton este iubit de toată America și este considerat mai degrabă un Robin Hood modern, decât un răufăcător. În perioada marii crize economice (1929-1933) a jefuit zeci de bănci, iar americanii, sărăciți de criză, l-au transformat în erou național. Dacă băncile le luaserăm lor banii, acum era rândul lui Sutton să ia banii băncilor. Ajunsese un personaj foate popular, iubit și când era în închisoare și când era eliberat. Admirat a fost și pentru performanța de a evada de trei ori din închisori de maximă siguranță.

bun

După ce și-a petrecut mai bine de jumătate de viață prin închisori, Willie Sutton a fost eliberat definit în 1969, în ajunul Crăciunului. prima zi și-a petrecut-o împreună cu un reporter și un fotograf, angajații unui ziar care reușise să obțină exclusivitate asupra subiectului, refăcând traseul cu locurile în care a trăit cele mai importante și semnificative momente din viața sa.

Cartea este admirabil scrisă, într-un ritm susținut care te face să nu o poți lăsa deoparte. Chiar și atunci când nu citești din ea, gândul tot la carte îți rămâne. Sunt foarte curioasă cum vi se va părea finalul. Acesta a fost mult discutat de cititorii de la clubul de carte organizat lunar de editura trei. Am auzit păreri de toate felurile, dar nu vă spun niciuna dintre ele pentru a nu vă influența în niciun fel. Lectură plăcută!

Citiți cartea! Vă vor plăcea, cu siguranță, modul în care e spusă povestea, ritmul ei, comparațiile și pentru că nu știu să existe un povestitor mai iscusit decât este J.R.Moehringer.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!