Titlul cărții „Mici lucruri mărețe”, ispirat din cuvintele lui Martin Luther King Jr.

Dintre toate romanele scrise de Jodi Picoult,  Mici lucruri mărețe, publicat de Editura Trei, în colecția Fiction Connection va rămâne mereu unul special pentru autoare. În primul rând, datorită faptului că i-a schimbat radical modul de a gândi și de a se raporta la propria persoană, dar și pentru faptul că a făcut-o pe autoare să înțeleagă distanța pe care o mai are încă de parcurs pe calea conștientizării rasiale.

Când s-a apucat să scrie această carte, Jodi Picoult și-a asumat faptul că va fi criticată atât de persoanele de culoare, cât și de cele albe. Se aștepta ca primii să-i conteste dreptul de a scrie despre un subiect care nu-i aparține, iar ceilalți dreptul de a-i critica pentru rasismul lor. „L-am scris pentru că am crezut că este ceea ce trebuie să fac și pentru că lucrurile care ne fac să ne simțim prost sunt și cele care ne învață ceea ce noi toți trebuie să știm”, explică Jodi motivul pentru care a decis să scrie acest roman cu o temă atât de delicată.

Aceasta nu a fost singura dificultate cu care s-a confruntat Jodi pe parcursul scrierii romanului. Un lucru care i-a dat bătăi de cap a fost chiar titlul cărții, care inițial a fost altul. „Mici lucruri mărețe” face referire la un citat foarte cunoscut atribuit lui Martin Luther King Jr. care spune așa: „Dacă nu pot face lucruri mărețe, pot face lucruri mici într-un mod măreț”.  Jodi a riscat și de această dată, chiar dacă a fost sigură că mulți oameni de culoare o vor judeca pentru faptul că ea, o femeie albă, care se bucură de toate privilegiile lumii ei, parafrazează cuvintele unui simbol al comunității afro-americane. S-a gândit însă că niciun titlu nu poate fi mai potrivit pentru lupta pe care o dau cele două personaje din roman, negresa Ruth și avocata albă Kennnedy, atunci când aleg să facă lucruri aparent mărunte, cu o influență însă atât de mare și pe termen lung asupra altor oameni.

Mici lucruri mărețe este considerat cel mai important roman al lui Jodi Picoult, din cele 23 de cărți scrise până acum. Sincer, incomod, introspectiv și de actualitate, acest roman îi  provoacă pe cititori să mediteze asupra propriilor convingeri și acțiuni.

Ruth Jefferson este o asistentă medicală de culoare care își iubește meseria pe care o practică de mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea, un cuplu de suprematiști albi nu dorește ca ea să aibă grijă de copilul lor nou-născut. Conducerea spitalului este de acord cu cererea lor, astfel încât lui Ruth i se interzice să mai aibă grijă de micuț. Problemele apar în momentul în care copilul face stop cardiac, iar Ruth nu știe dacă trebuie să respecte ordinul de restricție sau să intervină. Ce va face Ruth și care sunt consecințele faptelor ei rămâne de văzut.

La Editura Trei, de aceeași autoare, a mai apărut romanul Vremea plecării.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!