10 carti, transformate in opere de arta

De cele mai multe ori, cărțile așteaptă cuminți în biblioteci, în librării, pe rafturi, pe birouri să fie cumpărate și deschise ca să prindă viață. Să își spună povestea, să devină opere de artă.

Mai mulți artiști s-au gândit cum să îi seducă pe cititori nu doar cu conținutul, ci și cu forma cărților, dând naștere unor altfel de povești create în cel mai inedit mod: prin sculpturi cu, în și despre cărți. Iată 10 dintre cele mai frumoase și mai neașteptate astfel de opere  – în care cărțile stau pur și simplu să fie admirate. Și iubite.

1b

1.Book with wings” realizată de Anselm Kiefer. Pentru el, cărțile sunt unul dintre subiectele sale favorite, o imagine la care se întoarce frecvent în lucrările sale ca o reprezentare a unui punct în timp sau a unei stări de spirit. Această lucrare, de o deosebită frumusețe, ce degajă la primă vedere lejeritate și sentimentul de ”ușor”, se află în Muzeul de Artă Modernă din Fort Worth, Texas. Asemuită cu aripile unei păsări ce e pe punctul să își ia zborul sau cu aripile unui înger, pare că este pe punctul de a se elibera. Dar de fapt, este țintuită de pământ și așa va rămâne… 1a

Aici este metafora artistului care a folosit plumbul ca material pentru crearea ei, acesta având la rândul lui două conotații – una legată de greutate, iar cealaltă de alchimie, păstrând undeva speranța că poate într-o zi va deveni aur.

Kiefer declara că pentru el “cartea, ideea de carte sau imaginea ei reprezintă un simbol al cunoașterii, al transmiterii de informație, de înțelepciune… Îmi fac propriile cărți pentru a-mi găsi drumul prin istorie și prin povești vechi.” (Credit foto Mike Fiddelman și http://billchance.org/)

2. Cărți la infinit

Acestă imagine nu este creată pe calculator, ci există în1 carne și oase sau mai bine zis în… file și coperte!  Tunelul, care este prevăzut cu o oglindă în care se reflectă cărțile din interior, creând impresia de infinit, a fost creat de designerul slovac Matej Kren și se află într-o librărie din Praga.

 

3. Povești din și pe hârtie
14Sculptorița în hârtie Su Blackwell creează forme delicate ce par să crească chiar din mijlocul cărții, dând o noțiune foarte concretă de personaje care se întrupează în realitate, ca în lucrarea ”Micul Prinț”. 15

Ea spune că îi place foarte mult să citească, să facă plimbări lungi, să petreacă timp în natură urmărind păsările și să viziteze muzee, galerii de artă, să meargă la teatru, la balet și la film – acestea constituind cu siguranță sursele sale de inspirație. Înainte de a începe să lucreze, Su Blackwell spune că: ”Întotdeauna citesc mai întâi cartea, o dată sau chiar de două ori. Și abia după aceea încep să tai, să adaug detalii. Exact detaliul este cel care le unește pe toate, le aduce împreună, este elementul magic.” 

4. Cărțile ca picturi

17Artistul american Mike Stilkey folosește vopsele acrilice pentru a picta cotoarele sau copertele romanelor și pentru a crea imagini spectaculoase și o altă realitate. A început destul de târziu să creeze aceste opere, fiind preocupat în adolescență de graffiti și skateboarding.

 

16”Tablourile” lui au fost expuse în muzee din toată lumea, începând cu SUA și Canada și continuând cu Anglia, Italia, Elveția, Filipine, China – unde a montat instalații de mari dimensiuni.

 

 

18513. Cărțile zburătoare

Așa arată tavanul decorat  pentru Târgul de carte de la Geneva de către Jan Reymond.
După ce i-a fost ucenic tatălui său a devenit, la maturitate, creator de mobilă. Și artist. Cu tot cu diplomă de medic veterinar, aviator, sculptor.

 

6. Un pic de lectură distractivă 

La această sculptură totul e vechi – cartea, muzica, personajele… Dar se pare că ce o face cu adevărat specială este că faptul că nu se știe cine a realizat-o. (sursă imagine chrisdonia)

19

7. Cum să înțelegi o carte în profunzime

22Nimeni nu o face mai bine ca Brian Dettmer. El alege cele mai groase cărți, pe care operează disecții. Le transformă în ceva uimitor, le dă o lume proprie în care poți privi până în străfunduri. Folosindu-se de cuțite, bisturie, unelte chirurgicale, Brian Dettmer sculptează în adâncime, pagină cu pagină, scoțând la iveală fiecare strat, în timp ce taie în jurul unor idei, cuvinte, imagini. El nu adaugă absolut nimic în plus, totul aparține doar cărții în lucru, din care sunt scoase bucăți astfel încât să expună alte idei.

Din New York, Brian este recunoscut pentru acest sculpturi minuțioase și pentru rezultatul inedit în toată lumea. Lucrările lui au fost expuse de-a lungul timpului, singure sau împreună cu alte exponate, în muzee și galerii de artă ca Smithsonian, (Washington), Museum of Art and Design (NY), Museum Rijswijh (Olanda), Wellcome Collection (Anglia) și multe altele și pot fi găsite în colecții private atât în SUA și America Latină cât și în Europa, Australia sau Asia.  20 21

Prin această muncă deosebit de minuțioasă și precisă, editez sau fac o disecție diverselor obiecte de comunicare precum cărți, hărți, casete sau altele tocmai pentru că eu cred că rolul mediei se transformă iar conținutul poate fi recontextualizat pentru a descoperi alte semnificații și interpretări”, declară Dettmer.

 

8. Anthologia.23

Fără îndoială, o muncă la fel minuțioasă depune și  Jacqueline Rush Lee în sculpturile sale prin care transformă cărțile și le dă un alt înțeles vizual. Pentru una singură, ea pictează, lipește, înmoaie în cerneală – practic folosește o mulțime de proceduri care duc la aceste transformări. (sursă foto Jacqueline)

9. Book people. 
24Și dacă mai aveați îndoieli că fiecare carte are viață, are un spirit care locuiește în ea – iată cele mai mai clare dovezi în următoarele sculpturi.25 

Guy Laramee a recreat fidel diverse locuri din lume – cum ar fi Petra, orașul roz de piatră, sau diverse peisaje, peșteri, locuințe – toate lucrate în interiorul romanelor.

 

10. Și nu în ultimul rând, cărțile au și chip. Dacă vreți să le cunoașteți mai bine, trebuie să admirați opera lui Nicholas Galanin. El însuflețește cărțile cu emoții complexe, scrise chiar pe chipul lor.  Nicholas Galanin)

26

27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse articol:

https://www.betterwall.com/

http://mentalfloss.com/

http://www.hongkiat.com/

http://www.theredheadriter.com/

 

Adela Marinescu

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!