125 de ani de la nasterea celei mai publicate autoare de romane politiste – Agatha Christie

Agatha Christie – o adevarata exploratoare cu o viata palpitanta

Miss-MarpleAstăzi, 15 septembrie, se împlinesc 125 de ani de la nașterea celebrei autoare de povești polițiste  – Agatha Christie. Cunoscută drept Regina Crimei, ea a scris peste 66 de romane și a devenit faimoasă mai ales datorită personajelor Hercule Poirot și Miss Marple.

Hercule-Poirot 1Ea a creat de asemenea cea mai longevivă piesă de teatru – ”Cursa de șoareci” (The mousetrap), care sărbătorește 63 de ani de când este pusă în scenă fără nicio pauză, cu un număr total de 25.000 de reprezentații, bătând orice record din domeniu.

Primul succes literar al scriitoarei britanice este ”Misterioasa afacere de la Styles” (The Mysterious Affair at Styles) în care îl introduce pe detectivul Poirot. Cărțile sale au fost traduse în 103 limbi diferite și se află pe locul 3, după opera lui William Shakespeare și după Biblie, la capitolul cele mai publicate cărți în toată lumea. Dintre toate romanele, cea mai vândută a fost ”Zece negri mititei” (And Then There Were None) cu peste 100 de milioane de copii.

agatha-christie-1Agatha Christie s-a născut în Torquay, Devon, Marea Britanie pe 15 septembrie 1890. A avut o copilărie fericită și a fost înconjurată de femei independente. La insistențele mamei ea a fost educată acasă, unde a primit lecții de aritmetică și de muzică. Însă, pe când avea 11 ani, tatăl ei a murit, iar familia a început să se confrunte cu o criză financiară. Ea a urmat cursurile Miss Guyer’s Girls School în Torquay și mai târziu pleacă la Paris unde studiază canto și pian.

Agatha si sot nr 1 (1)Se îndrăgostește de colonelul Archibald Christie și cei doi se căsătoresc în 1914, în Ajunul Crăciunului. După 12 ani exact la puțin timp după ce mama ei moare, soțul, care o înșela, face publică relația sa cu o altă femeie, iar după o ceartă cu el Agatha dispare de acasă. Mașina ei este găsită abandonată pe drum, însă nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ea. Au fost secate diverse lacuri din zonă, 15.000 de articol cu Agatha disparuta (1)voluntari implicați în căutarea ei, iar colonelul devine principalul suspect și telefonul său este pus sub urmărire de către Poliție. Scriitoarea este găsită după 11 zile la un hotel spa din Harrogate, Anglia, însă misterul nu este elucidat complet, pentru că ea nu a făcut nicio declarație cu privire la motivele acestei dispariții. Astfel, speculațiile au vizat amnezie cauzată de accidentul de mașină, publicitate pentru noua sa carte, umilirea soțului expus astfel publicului… După divorțul de el, Agatha Christie se recăsătorește cu arheologul Max Mallowan. Agatha si sot nr 2Experiențele acumulate împreună cu acesta în țări din Orientul Mijlociu îi oferă inspirație pentru multe dintre romanele sale. Agatha Christie moare pe 12 ianuarie 1976 la vârsta de 85 ani, iar fiica sa din prima căsătorie, Rosalind și mai târziu nepotul ei, Mathew Prichard au moștenit drepturile de autor și s-au ocupat în continuare de popularizarea operei sale. Pentru contribuția sa în domeniul literaturii polițiste, Agatha Christie a fost recompensată cu mai multe premii printre care Grand Master Award și Edgar Award, iar după cărțile sale s-au realizat nenumărate filme, seriale, jocuri video și benzi desenate.

Surse articol

http://www.thefamouspeople.com/profiles/agatha-christie-3264.php

http://mentalfloss.com/article/52724/11-reasons-agatha-christie-was-interesting-her-characters

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!