13 lucruri inedite despre Haruki Murakami

13 lucruri inedite despre Haruki Murakami

1-he-loves-jazz1. Iubește jazz-ul. Prima sa slujbă a fost la un magazin de discuri, la fel ca și personajul povestitor, Toru Watanabe, din „Pădurea Norvegiană”. Colecționează discuri de vinil, în special jazz, iar când a fost întrebat despre locul favorit în care ar vrea să călătorească, a spus întâi Boston, Massachusetts, pentru că este cel mai convenabil loc de unde poți cumpăra discuri de jazz la mâna a doua. Deține peste 6000 de discuri.

2. Nu-și dorește să fie critic literar. Spune că nu vom găsi niciodată vreo părere de-a sa referitoare la  cartea altcuiva. Niciodată. „Cred că treaba mea este să observ oamenii și lumea, nu să o judec. Întotdeauna încerc să mă feresc să trag concluzii. Îmi place ca cititorii să aibă toate opțiunile descise. Avem nevoie de critici în această lume, cu siguranță, dar aceasta nu e treaba mea.”

tumblr_mf5ywd2qQq1rsn3a13. Programul său de lucru este unul deosebit de rigid și dur. Atunci când își intră în stare, se trezește la  4 dimineața și lucrează câte 5-6 ore. După-amiază aleargă 10 km sau înoată 1500 metri sau chiar amândouă, apoi citește puțin și ascultă ceva muzică. Se culcă la ora nouă seara. „Îmi place să respect acest program, în fiecare zi, fără abatere. Repetiția în sine devine cel mai important lucru. Dar a păstra această repetiție atât de mult, 6 luni până la un an , necesită o mare putere fizică și mentală. Din acest punct de vedere, scrierea unui roman lung, seamănă cu un curs intensiv de supraviețuire. Forța fizică este la fel de necesară ca si sensibilitatea artistică.”

4. Îi plac filmele. Foarte mult. Se spune că de-a lungul unui an din studenție (la Universitatea Waseda din Tokyo unde a urmat studii dramatice și unde și-a cunoscut și soția Yoko), Murakami a urmărit peste 200 de filme.

5. Întotdeauna preferă mâncarea cu curry. Îi place mâncarea din țarea sa natală,mâncarea  japoneză și o preferă oricărei alte bucătării, căutând-o pe oriunde călătorește, dar iubește cu adevărat mâncarea indiană, mai ales în Boston.

6-loves-cats6. Iubește pisicile.Într-un eseu 1989 a declarat că a avut mai mult de 10 pisici de-a lungul timpului, printre care una, se numea Kirin (după unicornul chinezesc, nu după berea japoneză cu același nume). A primit-o pe Kirin de la colegul de breaslă și tizul său Ryu Murakami, unul dintre cei doi scriitori japonezi pe care-i citește.

7. Scrie foarte multe ciorne. Multe. Câte 4-5 ciorne pentru fiecare roman, petrecând 6 luni pentru a scrie prima ciornă și alte 7-8 luni rescriind.

 

8-the-first-book-he-read-in-english

8.Prima carte pe care a citit-o în engleză a fost  „The name is Archer” de Ross  MacDonald. Când era elev de liceu s-a îndrăgostit de romanele polițiste. Trăind în Kobe, care e un  oraș port în care străinii și marinarii vindeau frecvent romane foileton, Murakami cumpăra din librăriile de second-hand cărți pe care abia reușea să și le permită  fiind foarte sărac. A învățat singur engleza, din aceste cărți.

9. Baseball-ul a făcut din el un scriitor. Într-un fel. Nu poate spune exact cum a hotărât să devină scriitor. Ideea i-a venit din senin într-o zi, în timp ce urmărea un meci de baseball. Atunci a simțit imboldul de a vrea să scrie o carte. Imediat după meci s-a dus acasă și în noaptea aceea a început să scrie. A lucrat la „Here the wing sing” mai multe luni, în scurtele clipe libere care-i rămâneau  după ziua de lucru la barul pe care îl deținea.

10-he-doesn-t-know-how-much-money-he-has10.Nu știe câți bani are. A declarat pentru „The Guardian”: „Când ești cât de cât bogat, cel mai important este că nu trebuie să te preocupe banii. Cel mai important lucru pe care îl poți cumpăra cu bani este libertatea, timpul liber”. Nu știe cât câștigă într-un an. „N-am nicio idee. Nu știu nici câte taxe plătesc și nici nu vreau să mă gândesc la asta.”

11. Ascultă rock când aleargă. În pofida pasiunii pentru jazz, când aleargă, ascultă rock. Cu cât e mai simplu ritmul, cu atât e mai bun pentru alergat.

8a4a6834b3ea66c3cae636f6c122887312. Nu cunoaște dinainte sfârșitul propriilor romane.

13. Soția sa este și primul lui cititor, cea care îi citește fiecare carte. Ca și în cazul Zeldei , soția lui Scott Fitzgerald.

Sursa: http://www.shortlist.com/entertainment/books/20-things-you-(probably)-didnt-know-about-haruki-murakami

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!