Inceputul școlii se apropie cu pași repezi și nu toți cei mici sau mai mari sunt încântați să se despartă de vacanță și de vară, să revină la teme, exerciții sau examene. Însă pot exista cu siguranță și excepții, mai ales atunci când profesorii știu să spună povești atât de frumoase… Și cine se poate pricepe mai bine la povești dacă nu cei care au devenit și scriitori, creând personaje cuceritoare…
1. Cea care i-a dat viață lui ”Harry Potter”, JK Rowling, a început să lucreze în 1990 la povestea băiatului care nu știa că este vrăjitor, pe când călătorea cu trenul de la Londra la Manchester. În același an mama sa moare iar acest lucru va influența într-o mare măsură crearea personajului său și a faptului că el rămâne fără părinți într-un mod tragic. Un an mai târziu, încă devastată de pierderea suferită, ea decide să plece în Portugalia unde lucrează ca profesoară, predând limba engleză. Și continuă să scrie. Se căsătorește și o naște pe fiica sa, Jessica, dar după doi ani de căsnicie și un divorț decide să se întoarcă în Marea Britanie și încearcă să obțină un post de profesor în Scoția. Pentru acest lucru are nevoie de un atestat suplimentar și, fără slujbă, continuă să scrie. Termină primul volum din Harry Potter însă îi este foarte greu să-l publice, acesta fiind respins de 12 editori. Într-un final, manuscrisul este acceptat de o mică editură pentru copii, publicat abia în 1997 și ea primește ca avans 1.500 de lire. Imediat cartea este recompensată cu mai multe premii, printre care British Book Award, Nestle Smarties Book Prize și Children’s Book Award. De aici și până la fenomenul mondial, tradus și prin ecranizarea celor 8 volume nu a mai fost decât un pas: Harry Potter traversează Oceanul și îi cucerește pe copiii de pretutindeni cu lumea sa magică.
Potrivit topului Sunday Times UK 2014 a celor mai bogate persoane din Marea Britanie, JK Rowling are în prezent o avere estimată la 1 bilion de dolari. Ea este cunoscută și pentru numeroasele acte de caritate, donând sume considerabile, inclusiv Centrului pentru Medicină Regenerativă din cadrul Edinburgh University care studiază și caută tratamente pentru încetinirea evoluției bolilor degenerative. Centrul poartă numele mamei scriitoarei, Anne Rawling, care a decedat la 45 de ani diagnosticată cu scleroza multiplă.
2. Ca lingvist și expert în engleza veche și literatura norvegiană veche, J.R.R. Tolkien a fost profesor la Oxford University din 1925 până în 1959. Părintele personajelor din ”Stăpânul inelelor” a fost un dascăl neobosit, ținând între 70 și 136 de prelegeri pe an (în contractul său erau stipulate doar 36) și cel mai interesant era modul său pasionat de a preda. Deși în public trecea drept o persoană mai modestă și tăcută, Tolkien nu era chiar profesorul tipic de la Oxford, sobru, serios. El se dezlănțuia în sala de clasă, mergea la petreceri îmbrăcat în urs polar, și a fugărit un vecin costumat ca un războinic anglo-saxon. Unul dintre studenți povestea despre el ca “reușea să transforme un amfiteatru într-o adevărată sală medievală de festivități și petreceri“. Ca un filolog convins, el își menținea mintea activă inventând noi limbi pe care le-a folosit apoi în scrierile sale de ficțiune – ca limbile elfe Quenya și Sindarin în care a scris de asemenea cântece și poeme.

3. Salman Rushdie, scriitorul de origine indiană care în 2007 a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii, este membru al catedrei de limba engleză din cadrul Universității Emory. Autor a şaisprezece cărţi, printre care ”Versetele satanice”, ”Orient, Occident”, ”Rușinea”, ”Pământul de sub tălpile ei”, “Copiii din miez de noapte”, (câştigător al Booker Prize, Booker of Bookers și Best of Booker), “Ultimul suspin al Maurului” (Whitbread Prize Aristeion) și-a dorit să devină scriitor încă de la vârsta de 5 ani.
4. Joanne Harris, autoarea romanului ”Chocolat” a cărui ecranizare cu Juliette Binoche și Johnny Depp a primit 5 nominalizări la Oscar și 4 la Globul de Aur, a predat franceza timp de 15 ani. Născută în Barnsley, Anglia ea a avut ca primă limbă franceza, tatăl ei fiind englez, iar mama franțuzoaică.
Familia din partea mamei a constituit sursă de inspirație pentru atmosfera magică din carte, ea declarând că străbunica ei ”era o femeie interesantă, provenind din țărani francezi și trăia înconjurată de superstiții, ritualuri, leacuri băbești, descântece”. În perioada în care a fost profesoară ea a publicat ”Chocolat” și încă două romane, iar de atunci a mai scris 14 cărți de ficțiune, nuvele și cărți de bucate.
5. Mircea Eliade şi-a început cariera de profesor a istoriei religiilor la București, însă din 1957 el a predat în America, la Universitatea din Chicago, unde a devenit titular al catedrei „Sewel L. Avery” în 1962 iar 4 ani mai târziu capătă cetățenia americană.
Autor a peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi, cunoscut pentru ”Romanul adolescentului miop”, ”Gaudeamus”, „Isabel și apele diavolului”, ”Maitreyi”, ”Întoarcerea din Rai”, ”Huliganii”, ”Nuntă în cer”, ”Pe strada Mântuleasa”, ”În curte la Dionis”, ”Secretul doctorului Honigberger”, ”Tratat de Istorie a Religiilor”, Eliade a primit titlul de ”Distinguished Service Professor”, iar Catedra de Istorie a Religiilor de la Universitatea din Chicago îi poartă și astăzi numele în semn de prețuire.
6. Ion Barbu, pe numele său Dan Barbilian a iubit și poezia și matematica, deopotrivă. Încă de pe vremea când era liceean el publică la revista Gazeta Matematică și în paralel își dezvoltă pasiunea pentru poezie. În 1942 este numit profesor titular de algebră la Facultatea de Științe din București.