A fost odata ca niciodata – o carte cu un umor tipic englezesc

tn1_a_fostCartea “A fost odată ca niciodată” a scriitorului scoțian Andrew Nicoll, apărută la editura ALLFA, în colecția Strada Ficțiunii este o carte pe care nu-ți vine să o mai lași din mînă dacă te apuci de ea. Nu are nicidecum o acțiune alertă și nici nu e plină de suspans, ci are mai degrabă o doză de imprevizibil care te face să te întrebi ei bine, și-acum, ce urmează să se mai întâmple?

Așa cum îi spune și titlul cartea în sine e o poveste, o poveste care începe cu a fost odată ca niciodată. Acțiunea se desfășoară în orașul Punct, vecin cu orașul Cratimă, un loc care poate fi oriunde în această lume. Imaginația completeză tot ceea ce autorul lasă la voia închipuirii fiecăruia dintre noi. Bunul primar Tibo Krovic nu este doar un fel de-a spune, ci exprimă realitatea însăși, pentru că nu există persoană mai bună, mai respectată, mai iubită în orașul Punct ca primarul Tibo Krovic. Bunul primar Tibo. Pe cît e însă de îngrăgit și apreciat primarul Tibo, pe atît e de nefericit. Și asta pentru că profesionista lui secretară, Agathe Stopak de care e îndrăgostit pînă peste cap e cît se poate de măritată. Asta nu înseamnă însă că e și fericită. Nu e! De cînd și-au pierdut fetița, domnul Stopak nu-și mai poate veni în fire și nu mai are deloc ochi pentru soția lui. Oricît de mult s-ar strădui aceasta să-i reaprindă flacăra pasiunii, el o respinge și o evită cît se poate de mult. Pentru el, ea pur și simplu nu mai exisră. Bunul primar Tibo Krovic o divinizează însă pe Agathe Stopak și nu există bărbat mai atent, mai grijuliu, mai galant decît el. După ce într-o zi primarul își face curaj și o invită la prânz, întîlnirile lor se desfășoară cu regularitate, iar între ei se naște o poveste de dragoste ce pare să rămînă încremenită într-un dans al tatonării, al curtării, al timidității. Deși e tot mai amorezat de perfecta sa secretară, totuși bunul primar Tibo nu îndrăznește să meargă mai departe. Onoarea lui nesfîrșită îl împiedică să acționeze cu fermitate, asta în timp ce Agathe Stopak devine tot mai nerăbdătoare ca relația lor să avanseze. Agathe își va pierde răbdarea și va acționa de multe ori impulsiv, făcînd greșeală după greșeală. Cum se va încheia povestea de dragoste dintre bunul primar Tibo Krovic și senzuala sa secretară, cititorii trebuie să descopere singuri pentru că pînă la finalul cărții, scriitorul scoțian nu va înceta să îi surprindă.

IMG_20141104_163508Cartea e presărată cu tot felul de personaje mai mult sau mai puțin fantastice, iar pe alocuri te scoate din timpul real și te plimbă prin camere obscure în compania unor personaje ce par să vină dintr-o altă lume.

Personajele au uneori o doză de ridicol ce te face să zîmbești sau să rîzi cu larghețe după cum ți-e simțul umorului de dezvoltat, dar are și accente dramatice, peste care însă treci tot cu zîmbetul pe buze. Scrisă fluent, cursiv, în ritm susținut, odată începută, cartea te acaparează cu totul și nu te lasă s-o abandonezi. E dulce în felul ei și te face să te gîndești la tot felul de situațiii în care se poate să te fi regăsit și tu, e o carte plină de candoare, învăluită în umor.

Din prezentarea cărții afli cu stupoare că înainte de a ajunge jurnalist și scriitor, Andrew Nicoll a fost pădurar. Dacă toți pădurarii ar avea la fel de mult umor ca Andrew Nicoll, atunci, la cît de multe păduri se taie la noi, România ar fi plină de umoriști!

COPERTA Nicoll - Daca citesti astaScriitorul scotian Andrew Nicoll, autorul romanelor “A fost odată ca niciodată” și “Dacă citesti asta, înseamnă că am murit”, apărute la editura ALLFA va fi prezent anul acesta la Tîrgul de Carte Gaudeamus, pe 22 noiembrie.

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!