Pentru mulți dintre noi, cafeaua este nelipsita plăcere ritualică a dimineților. Unora le este suficientă o singură cană, alții mai savurează pe parcursul zilei încă una sau poate două sau mai multe… Însă, este foarte posibil ca nici cel mai împătimit băutor din zilele noastre să nu atingă recordul lui Balzac, ce se simțea cu adevărat treaz, cu chef de muncă și inspirat după un număr incredibil de cafele băute: 50 de cești pe zi!
Mai credibil pare însă zvonul destul de răspândit cum că, în cele din urmă, aceasta i-a devenit fatală. Dacă nu a fost cauza directă, cu siguranță a contribuit la faptul că el a ajuns să sufere de crampe stomacale, spasme faciale, dureri de cap și tensiune mare, decedând din cauza unui infarct, la 51 de ani. Dar adicția sa a devenit la fel de faimoasă ca și romanele sale, printre care ”Eugenie Grandet”, ”Femeia la 30 de ani”, ”Moș Goriot” etc, în prezent existând și un brand de cafea care îi poartă numele: Balzac`s Coffee.
Sursă foto: http://www.thedieline.com/blog/2012/10/17/balzacs-coffee-roasters.html
Gurile rele spun că Voltaire l-ar fi detronat totuși pe Balzac, deținând titlul suprem de cel mai împătimit consumator, însă numărul ceștilor pe zi nu a fost întru totul stabilit, variind de la 40-50 până undeva la 70.
Cu siguranță și el a rămas în istorie, pe lângă opera sa și cu această pasiune, plăcându-i cel mai mult amestecul sau combinația de cafea cu ciocolată.
Voltaire a fost însă ceva mai norocos, și în ciuda avertismentelor doctorului său, cum că aceasta i-ar putea fi fatală, el a trăit până la 84 de ani.
Sursă foto: http://www.huffingtonpost.com/2014/06/02/famous-coffee-drinkers_n_5358495.html
Ceva mai cumpătat a fost însă L. Frank Baum, creatorul lui Dorothy și al ”Vrăjitorului din Oz”. Pentru el, un ritual matinal potrivit de a începe ziua creativ implica trezirea la ora 8 a.m., un mic dejun copios însoțit de nu mai puțin de 4-5 cești cu cafea tare, zahăr și spumă de lapte.