Ce au în comun florile și cărțile?
De Ziua Mondiala a Cărţii, editurile, librăriile, toate au găsit o modalitate de a sărbători cartea. Fie că sînt invitaţi la „Maratonul de citit”, fie că sînt întîmpinaţi cu discounturi serioase la cumpărarea titlurilor mult dorite, cititorii sînt cei care au de ciştigat.
Editura Litera a găsit o modalitate inedită de a sărbatori cartea, dar şi pe iubitorii ei, oferind în dar nu mai puţin de 10.000 de exemplare, însoţite de flori. Bucureştenii sînt invitaţi la Noaptea Cartilor Deschise, de Ziua Mondială a Cărţii. Volumele oferite gratuit fac parte din colecţiile consacrate ale editurii Litera: “Biblioteca pentru toţi copiii”, “Bestseller internaţional”, “Biblioteca pentru toţi”, “Mari interpreţi de jazz şi blues”, “Mari Compozitori”, “Biografii”, “Cronica ilustrată a omenirii”, “Alma – Iubiri de poveste”etc. Acesta este al doilea an consecutiv, cînd editura Litera gazduieşte un astfel de eveniment.
Ce au în comun florile și cărțile? Aparent nimic, unele sînt trainice, iar celelalte efemere, însă la o analiză mai atentă florile și cărțile sunt ambele bucurii, unele lasate de Dumnezeu, altele create de oameni. Și unele și celelalte ne fac însă viața mai frumoasă și mai interesantă.
Și florile și cărțile aduc bucurie beneficiarului. Florile sînt frumoase prin natura și aspectul lor, în timp ce cărțile sînt frumoase prin conținut. Și unele și celelalte pot produce însă amintiri de neuitat.
Florile sînt iubite pentru mirosul lor îmbătător, iar cărțile pentru parfumul pe care îl emana personajele, vremurile, întîmplările descrise înăuntrul lor. Si unele și celelalte păstreaza însă în ele mirosul și parfumul amintirilor pe care le-au creat în noi.
O floare sau un buchet întreg oferite în dar vor fi întotdeauna gesturile potrivite pentru a bucura, a multumi, a vorbi fără cuvinte. În timp ce cărțile dăruite vor vorbi de la sine prin tema și continutul lor. O carte și o floare împreună nu vor fi însă niciodată prea mult!
De-a lungul timpului cărțile i-au inspirit pe oameni, iar oamenii au făcut din natură o adevărată muză. Așa se face că florile s-au transformat în personaje în creațiile omului care a adunat poveștile lor între copertele multor cărți devenite faimoase. Nu puține sunt florile care au devenit subiecte de carte sau de film și care au continuat să încînte generații și generații de-a rândul prin puterea și noblețea lor.
Printre exemplele celebre de flori devenite nume de cărți se numără:
“Dama cu Camelii” a lui Alexandre Dumas fiul,
“Numele trandafirului” a lui Umberto Eco,
“Maestrul si Margareta” a lui Mihail Bulgakov,
“Un trandafir pentru Emily” a lui William Faulkner,
“Flori pentru Algernon”, a lui Daniel Keyes,
“Războiul Rozelor” de Alison Weir,
“Laleaua neagră” de Alexandre Dumas tatăl,
“Crinul din vale” a lui Honore de Balzac,
“Casa Orhideei” de Lucinda Riley,
“Narcis și Gură de Aur” a lui Herman Hesse,
“Domnul Ibrahim si florile din Coran” de Eric Emmanuel Schmitt
“Copiii arborelui de jacaranda” de Sarah Delijani