Cine sunt cu adevarat aceia care ne conduc?

Cine sunt cu adevărat aceia care ne conduc? Sau când rațiunea are nevoie de emoție

Un text de Alex Câmpineanu

La această întrebare  încearcă să răspundă  Pascal de Sutter în cartea sa “Aceşti nebuni care ne guvernează”.

1Nu știu dacă ați citit cartea aceasta sau dacă măcar ați auzit de ea. Sau de cel care a scris-o.  Trebuie spus despre domnul de Sutter că este un mare profesor de psihologie belgian care are o mare curiozitate profesională în domeniile psihologiei politice și sexologiei. Vreo legătură între cele două? Poate.

Domnul Sutter ne prezintă în cartea sa o adevărată culegere de metode de profiling politic, adică de analiză și interpretare a oamenilor politici. De la Adolf Hitler, Churchill, la Sapamourad Niazov (abia l-am scris, a fost un dictator din Turkmenistan), la Mitterand, Chirac, Sarcozy , Bush și Clinton.  Cercetătorii prezentați și unii dintre ei chiar intervievați personal de autor sunt la rândul lor somități și revoluționari în domeniile lor. Iar metodele lor de cercetare sunt care mai de care mai interesante. Este prezentată chiar și metoda de profiling a CIA, care, culmea nu este secret de stat.

Trebuie să va spun că această carte asta este una din preferatele mele. Serios. Rar am găsit ceva scris cu atâtea detalii savuroase și surprinzătoare. Cartea m-a aruncat din curiozitate în curiozitate. Oamenii ăștia au luat la analizat tot ce au putut: nevoia de putere, narcisismul, limbajul non verbal, cuvintele folosite (lui Sadam Husein un profiler i-a analizat 21.000 de cuvinte!), megalomania, depresiile și paranoia, personalitatea de tip “ A”, minciuna, nevoia de a fi iubit, stimă de sine și mă opresc înainte să scriu  tot cuprinsul cărții.

Am să va dau un exemplu de profiling savuros: un profesor sud african care e stabilit în State și e specializat în studiul personalităților oamenilor politici a prezis despre Bill Clinton încă din 1996 că: “ar avea probleme legate de chestiunile de etică fiindcă personajul său (de seducător) conținea germenii propriei sale prabușiri”. Același profesor a fost întrebat dacă Bill Clinton va demisiona {dacă va fi confruntat cu rezultatele seducției lui}. Cercetătorul a răspuns că “se va bate până la capat”. Şi chiar așa s-a întâmplat.

Şi acum să va prezint ceva surprinzător. Mitterand, după ce nu mai era președinte, grav bolnav de cancer, se întâlnește cu un fost adversar politic. Mitterrand avea aproape 80 de ani, celălalt 70. Adversarul, încă măcinat de pierderea campaniei  din 1981 în fața lui Mitterrand, vrea să știe cum a câștigat acesta. Mitterrand, în loc să îi spună adevărul, se joacă cu adversarul, îl perpeleşte, – vă reamintesc că Mitterrand era în fază terminală cu boală lui –  și dă vina pe Jacques Chirac! Ori reacția unui om aflat pe ultima sută de metri a vieții ar fi fost să recunoască, să se spovedească cumva, să arate compasiune și căința. Ei bine, nu. Mitterrand este un animal politic până la capăt și nu scăpa prilejul îl lovească psihic pe fostul adversar.

WP_20151014_13_40_16_ProConcluzia autorului este ca ”acești nebuni care ne guvernează” nu sunt oameni de rând. Nu sunt normali. Caracteristicile lor, unele poate că îi apropie de nebunie, dar care totodată îi deosebesc așa de mult de noi ceilalți, îi conduc spre putere, îi ajută să supraviețuiască, să ia decizii politice chiar și când e vorba de probleme de familie și, mai ales, să ne conducă pe noi ceilalți.

Am să închei cu câteva citate ale autorului despre un anume Antonio Damasio și cercetările acestuia. Rândurile acestea m-au inspirat personal și mi-am zis că musai să aflu mai multe despre autorul lor.

“ Damasio a ajuns la concluzia că emoțiile sunt necesare în luarea deciziilor bune… mereu s-a crezut, de la Descartes citire, că rațiunea putea să domine pasiunea. Cu Damasio descoperim că pasiunea îi este necesară rațiunii. Experiențele lui Damasio – și ale altora după el – au demonstrat că lipsa emoțiilor ne conduce adesea spre alegerile cele mai proaste.”

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!