Clasicele din biblioteca virtuala a prietenului Horia Ghibutiu

Clasicele din biblioteca mea virtuală

KT-slate-02-lg._V399156101_Mi-am pus pe rafturile micii mele biblioteci de pe tabletă (zic mică fiindcă mai am 5,36 GB disponibili) cărți clasice pe care n-am apucat să le parcurg  și care, după părerea mea și după altele, mai avizate, sunt esențiale. Știți, clasicele sunt acele cărți despre care Mark Twain spunea că oamenii le prețuiesc, dar nu le și citesc (probabil, ați savurat, ca și mine, diverse ierarhii care dezvăluiau că lecturi fundamentale din tezaurul universal numărând peste 190 de milioane de cărți înregistrate nu fuseseră bifate de către oameni cuprinși de un acces de onestitate…).

Astfel, printre multe altele, am descărcat nepermise restanțe din adolescență, de la „Maestrul și Margareta“ de Bulgakov și „Visul unei nopți de vară“ de Shakespeare până la „Moby Dick“ de Melville. Am făcut-o nu doar din dorința de a umple niște lacune, ci și pentru că, în mintea mea întortocheată, a poseda cărți ale clasicilor literaturii universale în tabletă micșorează, cumva, trădarea față de suportul tradițional – cartea tipărită, palpabilă, răsfoibilă, mirosibilă.

Dincolo de incredibila capacitate de stocare a device-ului meu, folosirea sa la citit mai prezintă câteva avantaje. Menționez câteva, cu jumătate de gură, cotropit de jenă pentru greșeala de a considera că a sosit vremea să folosesc o jucărie la citit, când, de fapt, cititul nu ține cont de vreme, e peren. Pe Kindle, cu un simplu cont pe Amazon, pot să fac rost de cărți, unele gratuite, care ori încă nu au apărut la noi, ori sunt atât de vechi (iar reeditările sunt țipătoare, ori tălmăcite la normă) încât prefer varianta originală . Una dintre descoperiri,  „Beatrice and Virgil“ de clasicul contemporan Yann Martel, a fost cartea-revelație a anului trecut pentru mine. N-am să comit un „spoiler alert“, e un volum minunat din perspective inenarabile, voi face doar o mențiune, pe care am mai scris-o, dar blogul meu e atât de obscur încât pare inedită: cartea lui Martel conține cel mai zemos dialog din istoria literaturii despre o pară. Discuția se poartă între Beatrice și Virgil, personajele dantești care sunt, aici, un maimuțoi și o măgăriță.

Dar să mă întorc la clasicele din aparatul care mă ajută să schimb fontul și mărimea acestuia dacă am chef, să citesc negru pe alb sau alb pe negru, să-mi pun semne de carte care nu cad din ea, să apăs pe orice cuvânt necunoscut și să primesc instantaneu o multitudine de definiții. Favorita mea e antologia de versuri și nuvele a lui Edgar Allan Poe. Firește, aceasta nu mi-a scăpat în adolescență, când curentul romantic părea că mi se potrivește cu asupra de măsură. Am avut și rarul privilegiu de a găsi, pe atunci, în biblioteca unchiului (http://adevarul.ro/cultura/carti/citiri-mariri-1_50aee5567c42d5a663a18706/index.html) opera lui Poe în trei volume care conțineau variante de traduceri ale unor poeți excepționali de la noi, Nichita, Doinaș, Sorescu.

Versiunea din Kindle a operei lui Poe are 12.752 de pagini. Glosele însumează  8% din volumul total și ce mi-a plăcut la notele de subsol este că nu au numere, ci litere, începând cu cele din alfabet, apoi luate de la capăt, câte două (ab, ac etc). La sfârșit, pot afla numele compozitorilor pe care i-a inspirat lirismul lui Poe, de la Debussy și Rahmaninov până la Alan Parsons Project (ultimul  parcă fusese inginer la sunet la Pink Floyd, dacă aș fi într-o zonă cu acces la Wifi, aș putea și verifica!).

Ceea ce doream să vă asigur însă este că, dincolo de statistici și în ciuda faptului că acum îmi pot purta biblioteca în buzunar, Annabel Lee rămâne Annabel Lee, iar Corbul rămâne Corb. Plăcerea cititului e aceeași. Așijderea, bucuria de a răspunde invitației lui Cami de a scrie pentru Cărți Cu Suflet. O bucurie de 3.692 semne, cât am scris până acum, incluzând spațiile. Intră atât de mult suflet în albitura dintre literele și rândurile unei cărți bune încât abia aștept să plec spre casă, în metrou, ca să mai citesc un pic.

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!