De vorba cu Radu F. Constantinescu

Are cel mai citit blog personal din România, se poate lăuda cu un tiraj la „Filosofia sexului” epuizat în mai puțin de 24 de ore și cu reeditarea cărții sale de cinci ori până acum. Radu F. Constantinescu, pentru că despre el e vorba, a răspuns pentru cărți cu suflet  unor întrebari legate de succes, simplitate, relații, dorințe și cărți. A făcut-o scriind pe șleau, fără perdea și asumat, exact așa cum e și el.

Blogul tău este pe primul loc în topul blogurilor personale. Cum ai reușit performanța asta?

10353019_10201635454087906_5542450169660940384_nN-am urmărit asta. Sunt foarte mulți bloggeri-fraude, genul care ar scrie orice și despre orice pentru trafic sau pentru bani. Ei vânează subiectele zilei, de la Simona Halep la Ice Bucket Challenge. Pare incredibil, dar există realmente mii de bloguri care scriu în aceeași zi despre același lucru. Publicul lor se împarte. Eu am subiectele mele, iar când subiectele mele devin subiectele zilei… mă vânează și pe mine.

De ce crezi că te citesc atât de mulți oameni?

Pentru relații toți suntem autodidacți. Sunt multe tabu-uri. Oamenii nu se sfiesc să spună “pulă” de 100 de ori pe zi, dar “te iubesc” le e rușine. Vine unul care spune pe șleau ce mulți gândesc. Asta e tot.

Am văzut că ai o relație foarte strânsă cu cititorii tăi. Cât e de important să-ți cunoști publicul căruia te adresezi, publicul care te citește?

Extrem de important. Eu nu-i vreau pe toți. Îi vreau pe cei care pot să mă înțeleagă. Suntem ca un trib fără șef. Ca un sindicat.

Scrii pentru ei sau scrii pentru tine?

Bon Jovi cântă pentru el sau pentru public? Păstrând proporțiile, scriu și pentru ei și pentru mine. Uneori ne risipim nedumeriri reciproc.

10357728_721883744524425_4229516704307621178_oStiu ca blogul a început  ca o prelungire a cărții, „Filosofia sexului”. Ce n-ai apucat să scrii acolo, ai continuat pe blog. Așa este?

Mă bucur că te-ai prins. Ești prima persoană care îmi dă senzația într-un interviu că mă cunoaște :))) Da. Cum mulți cer încă un volum la Filosofia Sexului pot să spun fără reținere: se scrie chiar acum. Sub ochii voștri.

Care a fost dorința ta atunci cînd te-ai gândit să pornești acest blog?

Inițial am vrut să vând cartea. Apoi să educ. După care am realizat că putem învăța împreună.  Am cititori mai deștepți decât mine. Mai bogați decât mine. Mai curajoși decât mine. Ne ridicăm unii pe alții.

Să vorbim puțin despre „Filosofia sexului”. Practic această carte a apărut prima dată cu ani în urmă, dar adevăratul succes l-a cunoscut abia acum. De ce?

În 2009 cartea a intrat direct în top vânzări la Diverta. Era bine pentru un ilustru necunoscut. Ce am făcut acum este – lăsând modestia la o parte – ieșit din comun. Și le datorez totul acelorași oameni despre care vorbesc mereu: cititorii mei care sunt și coautori la blog.

filosofia_sexului_cop_1Stiu ca primul tiraj din 2014 s-a epuizat in 24 de ore. Spuneai ca ai pus un pariu cu editorul, pariu pe care l-ai si cistigat. Cum a fost? Povesteste-ne!

E simplu. Când vine cineva și îți spune: O să vindem în 24 de ore cât nu vând alții niciodată e normal să ți se dea pastile :))) Când mai vii și cu o variantă șoc de genul: Nu o scoatem în librării, deja aduc o cămașă de forță :)))

Să zicem că nimeni din editură nu a crezut pentru că niciodată nu s-a mai întâmplat, dar detaliile pariului rămân secrete.

Ați ajuns deja la al cincilea tiraj. Veți continua să reeditați cartea până când cererea se va reduce sau vei scrie o noua carte?

Cartea asta e abia la început. Oamenii care au citit-o deja le povestesc altora. O să fie nebunie. O voi scoate pe a doua cu aceasta sus în vânzări. Am o idee nouă, care îmi implică foarte mult cititorii. O să fie epic: ori la bal ori la spital. Îmi place să risc.

10403408_794158647296221_6970153730196556486_nCe părere ai despre haterii care nu te au la suflet și care au întotdeauna ceva de comentat?

O să fiu clar: ei nu scriu despre mine pentru că au o părere. Ei scriu despre mine pentru că au o nevoie. O mare nevoie de atenție. Sunt oameni care nu se iau doar de mine. Scriu la fel de urât despre actori, cântăreți, vedete TV. Vor să se pișe pe niște oameni care sunt deasupra lor. Urina respectă gravitația și se murdăresc tot ei.

Temele pe care le abordezi pe blog sunt inspirate de viața însăși.  Crezi că un bărbat e mai puțin bărbat dacă își arată partea lui cea mai sensibilă?

Și dacă-ți spun că NU mi-am arătat niciodată 100% lautura sensibilă? Nu sunt suficient de curajos pentru asta! trebuie să ai coaie de oțel ca să-ți expui inima. Și nu sunt nici suficient de talentat. Merg până unde simt că pot cu mijloacele de expresie pe care le stăpânesc.

Cel mai iubit scriitor al tău din toate timpurile este… De ce?

Nu poți să alegi doar unul! Poate totuși Milan Kundera.

Dacă tot se practică pe FB leapșa cu cărți și scriitori, care ar fi pentru tine primele 10 cărți de citit într-o viata?

Abecedarul, Geografia României, Culegerea de probleme a lui Gheba… Ne aruncăm la caviar și noi nu știm să facem o mămăligă.

Care sunt scriitorii contemporani care ți se par de-a dreptul geniali?

Cărtărescu. Să scrii “Levantul” și apoi să mori. N-ai trăit degeaba.

Dintre străini Cormac McCarthy. “Drumul” e cea mai bine scrisă carte pe care am citit-o în ultimii 5 ani.

O carte pe care ai recomanda-o cu ochii inchisi, fara sa stai pe ginduri?

“Drumul”. “The Road”. Îți explodează creierul. E perfectă.

Ce  NU citești?

Tabloide. Nu mă uit la știri. Tocmai pentru că am lucrat la știri. Ce ar trebui cu adevărat să știi nu-ți spune nimeni.

Care este partenerul tău de discuții livrești? Ai pe cineva apropiat cu care îți place să comentezi cărțile, să faceți schimb de cărți, de impresii?

Aici o să te dezamăgesc. Nu prea vorbesc despre cărți. Le împrumut să vorbească singure.

nemurirea_1_produsVorbești întotdeauna foarte frumos despre „muza” ta. I-ai făcut vreodată cadou cărți și dacă da, care?

Da. “Nemurirea” de Milan Kundera a fost prima. Sunt tare curios care o să fie ultima. Chiar, dacă ar fi să alegi din cărțile pe care le cunoști deja, pe care ai reciti-o înainte să mori?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!