“Exorcizat” de Radu Gavan – o carte care se uita direct in sufletul tau

“Exorcizat” de Radu Găvan –  o carte care te dezbracă de orice fel de inhibiții și care se uită direct în sufletul tău

Coperta_Exorcizat_Radu-Gavan-392x652Pentru numarul trecut al revistei STOP TO SHOP unde am rubrica „Stop to read” am ales să scriu despre cartea de debut a autorului Radu Găvan,“Exorcizat”, apărută la editura Herg Benet, un autor care va avea un cuvânt greu de spus în literatura română. Veți vedea! Inițial, am vrut să scriu despre cartea unui autor străin, însă mi-am dat seama că e important să vorbim și despre autorii români, mai ales că sunt câteva nume ale literaturii contemporane care merită să fie cunoscute. Iar numele lui Radu Găvan este unul dintre ele.

“Exorcizat” este o carte care te dezbracă de orice fel de inhibiții, o carte care se uită direct în sufletul tău. E greu s-o citești, dar odată ce te-ai apucat de ea, simți că nu o poți abandona. E o carte care te zguduie din toate încheieturile și te face să vezi cele mai întunecate adâncuri ale ființei. Ale ființei, în general, dar și ale tale. Și ăsta e un lucru ce te înspăimântă destul de mult. Pentru că simți că și tu, oricând ai putea trece granița aia subțire de la firesc la nefiresc, de la normal la anormal, de la frumos la grotesc, de la sănătate mintală la nebunie.

Deși este romanul său de debut, Radu Găvan scrie cu precizie, tăind în carne vie. Scriitura sa are nerv, are forță. Descrierile sunt cinematografice, iar tu, ca cititor, ai impresia că ai ochii lipiți de fiecare frame al peliculei. Ți-e greu să privești, dar, odată intrat în poveste, nici nu mai poți sta departe de personaj.

Deși aș fi putut să termin „Exorcizat” în aceeași zi în care am început-o, am simțit nevoia să fac pauze între lecturi. Am citit-o pe parcursul a câteva zile și mărturisesc faptul că și atunci când n-am citit, gândurile mi s-au dus tot într-acolo.

În carte nu se întâmplă mare lucru și nu firul epic este ceea ce te ține agățat de poveste, ci spaimele personajului, trăirile lui.

“Exorcizat” este un roman de introspecție, un roman ce iscodește în tenebrele minții umane și care ajunge chiar și în locurile cele mai dosite. Un roman care vorbește despre acele lucruri urâte pe care nu vrem să le vadă nimeni, despre demonii înspăimântători ce zac înăuntrul nostru și pe care ne străduim să-i oprim să iasă la suprafață. Este un roman în care personajul principal încearcă să-și păstreze umanitatea într-o lume care-l pune în situații umilitoare. Un roman psihologic ce analizează deopotrivă misterele minții unui personaj ce tinde să devină un dezaxat, dar și mizeria morală a unei societăți bolnave.
Radu Găvan:Exorcizat are la bază o perioadă de doi ani în care am locuit singur, în condiții mai puțin civilizate. Este o carte care porneşte din realitate, dar în care există și multă ficțiune. Poate că e o poveste prea brutală pentru unii, dar este în acelaşi timp o poveste sinceră, fără compromisuri. Am dat tot ce-am putut, fără rețineri și cred că cititorii au apreciat asta.”

http://www.hergbenet.ro/carte/exorcizat-radu-gavan

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!