Elefant.ro a lansat o nouă campanie, greu de ignorat! Timp de trei zile îți ofera reduceri de pâna la 80% la o gama largă de cărți, din toate domeniile. Mai jos am pregătit o listă cu câteva cărți de citit in 2021!
Cele mai bune cărți de citit în 2021!
Rugăciune pentru Cernobîl – Svetlana Aleksievici
În 26 aprilie 1986, o serie de explozii au zguiduit reactorul nuclear de la Cernobîl. Flăcările au aprins cerul, iar radiațiile rezultate au contaminat pământul și au otrăvit oamenii vreme de ani întregi. În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani -, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire.
Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, ”Rugăciune pentru Cernobîl” este o carte crucială care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.

Jocul vieții – Jasmes Dashner
Pentru Michael, să se cufunde în Somn era distractiv. VirtNetul era un amestec de tehnologie de ultima ora și jocuri ultrasofisticate, asigurând experiențe fizice și mentale complete.
Acum, de câte ori se cufundă în Somn, Michael își riscă viață.
S-a terminat cu jocurile. VirtNetul a devenit o lume a consecințelor letale, iar Kaine e tot mai puternic pe zi ce trece. Doctrina Mortală, planul strategic al lui Kaine. aproape că a fost realizată și, puțin câte puțin, granița dintre virtual și real se estompează. Succesul lui Kaine ar însemna dominația virtualului asupra lumii întregi.
Se pare că Michael și prietenii săi sunt singurii care mai pot pune lucrurile la loc în matca lor firească… numai că Michael trebuie să afle cine îi este cu adevărat prieten și cine nu.
Viața mincinoasă a adulților – Elena Ferrante
Lumea interioară a Giovannei se prăbușește când își aude tatăl spunând că fața ei își pierde drăgălășenia și începe să semene cu cea a disprețuitei mătuși Vittoria. Viață ei devine o căutare chinuitoare a oglinzii în care să se poată vedea cu adevărat. Giovanna se caută pe sine în două orașe înrudite ce se urăsc reciproc: orașul Napoli, al înălțimilor și al rafinamentului și același oraș, dar al adâncurilor, un loc al excesului și al vulgarității.
Fata se mișcă între cele două realități înainte și înapoi, fără a găsi răspunsuri sau o cale de a se salva, ajungând în schimb la o maturizare pe care nu a dorit-o și care nu e nici pe departe atât de frumoasă pe cât a crezut ea.

Luni de fiere – Pascal Bruckner
Oare e bine să trăim în convenția de a fi împreună cu cineva până la sfârșitul vieții, cu riscul de a ne distruge reciproc? Roman-cult plin de idei revoluționare, Luni de fiere a devenit lectură obligatorie pentru toți cei care își doresc libertatea sau libertinajul în cuplu. Pascal Bruckner vorbește aici despre criză cuplului modern, satul de monogamie și tradiționalism.
Cartea a fost ecranizată de Român Polanski în 1992.

Cine l-a ucis pe tata? – Edouard Louis
În Cine l-a ucis pe tată?, Edouard Louis, autorul romanului Sfârșitul lui Eddy Bellegueule, explorează momente-cheie din viață tatălui sau, tandrețea, dar și diferențele prezente în relația lor. Scris cu pasiunea unui scriitor dedicat justiției sociale și cu compasiunea unui fiu iubitor, volumul prezintă, cu seriozitate și în mod strălucit, chestiuni legate de masculinitate, clasa, homofobie, rușine și sărăcie.
Cartea, puternic ancorată în actualitate, pune sub acuzare sistemele ce îi dezavantajează pe indivizii pe care încearcă să-i excludă – pe cei ale căror așteptări, speranțe și pasiuni sunt zdrobite de o societate care le acordă prea puțină atenție.
Cazul Kukoțki – Ludmila Ulițkaia
Pavel Kukotki, eminent medic ginecolog, cu un dar aproape supranatural pentru diagnosticare, asista la dramele provocate de interzicerea avorturilor de către Stalin în 1936 și pornește o campanie intensă pentru a schimbă această lege. O replică iscată din convingerea că întreruperea de sarcina trebuie permisă în anumite cazuri, aruncată în timpul unei discuții aprinse, distruge relația de dragoste aproape ireală pe care o are cu soția lui.
Din clipă aceea, viața casei, atât de armonioasă până atunci, pare că începe să se destrame, iar destinele membrilor familiei ies de pe fagașurile previzibile. Pe fundalul unei istorii tumultuoase de peste jumătate de secol – arestări și deportări, sfârșitul epocii staliniste, dezghețul, boema moscovită a euforicilor ani ’60 – se pun în discuție valori umane și eterne întrebări despre dragoste și indiferență, iertare și moralitate, înțelegere reciprocă și alegeri personale, prietenia autentică și josnicia omului mărunt, într-o narațiune care te prinde în plasa ei, ținându-te captiv de la prima până la ultima frază.
Mă iubește, nu mă iubește… M.J. Arlidge
Trupul unei femei zace în mijlocul drumului. La prima vedere pare victima unui tragic accident. Dar când Helen Grace ajunge la fața locului, este clar că e vorba despre un asasinat cu sânge rece. De ce ar vrea cineva să omoare o femeie cumsecade? În cealaltă parte a orașului, un farmacist este ucis, în timp ce o clienta scapă nevătămată. Cum își alege asasinul victimele? Cine trăiește? Cine moare? Cine urmează?
Ceasul ticăie. Dacă Helen nu poate rezolva repede acest puzzle mortal, va curge și mai mult sange. O mișcare greșita și ar putea fi chiar sangele ei..
Școala din Topeka – Ben Lerner
Alternând cu repeziciune perspectivele și planurile temporale, Scoala din Topeka spune povestea unei familii, cu punctele forte și luptele din interiorul ei: împăcarea lui Jane cu amintirea unui tată abuziv, adulterele compulsive ale lui Jonathan, provocarea de a crește un fiu în plină cultură a masculinității toxice. Romanul lui Ben Lerner este, de asemenea, o cutremurătoare preistorie a prezentului: el urmărește degradarea graduală a discursului public, nașterea trollilor și tiranilor noii drepte, continua criza identitară a rasei albe.