Haruki Murakami: „Cind incep sa scriu, nu am nici un fel de plan. Doar astept ca povestea sa vina de la sine. Nu aleg eu ce fel de poveste va fi sau ce urmeaza sa se intimple. Eu pur si simplu astept.”

Haruki Murakami: „Cînd încep să scriu, nu am nici un fel de plan. Doar aștept ca povestea să vină de la sine. Nu aleg eu ce fel de poveste va fi sau ce urmează să se întample. Eu pur și simplu aștept.”

 

harukiCărțile lui Haruki Murakami sînt citite de milioane și milioane de oameni din întreaga lume și nu există roman al său care să nu se epuizeze aproape imediat ce a apărut pe piață. Murakami pare să dețină rețeta perfectă atunci cînd vine vorba de construcția cărților, care conțin tot ceea ce îl incită pe cititor și îl fac să vrea să citească pe nerăsuflate. In romanele sale predomină de obicei doua elemente: o naratiune simplă, usor de urmărit, combinată cu o intrigă adeseori foarte încîlcită. Întrebat dacă acesta este unul dintre scopurile sale precise și dacă este o alegere voită, conștientă, autorul răspunde:Nu, nu este. Cînd încep să scriu, nu am nici imagesun fel de plan. Doar aștept ca povestea să vină de la sine. Nu aleg eu ce fel de poveste va fi sau ce urmează să se întample. Eu pur și simplu aștept. Cu Padurea Norvegiană a fost diferit, deoarece am ales să scriu acest roman într-un stil realist. Dar în mod normal, nu aleg eu. Îmi vin în minte cîteva imagini și mai apoi fac conexiunile între ele. Aceasta este ordinea. Pe urmă explic cititorului firul poveștii. Trebuie să faci asta cu mare răbdare. Dacă te multumești cu faptul că tu ai ințeles cursul poveștii respective este doar o dovadă de aroganță, important este să-i faci pe ceilalti să-l înțeleagă, folosind cuvinte simple, metafore și alegorii bine alese. Asta fac eu, explic cu grijă și pe îndelete.”, povestește Murakami cu naturalețe.

imagesT016JG3HIntrebat dacă îi este greu sau ușor să născocească toate aceaste povești și să le pună cap la cap, Murakami răspunde:Nu sunt un om inteligent. Nu sunt nici un om arogant. Sînt doar la fel ca oamenii care îmi citesc cărțile. Am deținut un club de jazz și am preparat cocktail-uri si sandvich-uri. Nu am dorit, nu am intenționat să devin scriitor, dar așa s-a întîmplat. Este un fel de har, din ceruri. Așa că eu cred că nu e cazul să-mi arog vreun merit.”, spune cu modestie Haruki Murakami.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!