„Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” – un roman delicat care se citește dintr-o suflare
Îmi aduc aminte cu exactitate faptul că atunci cînd, într-o duminică dimineața, mi-am propus să lenevesc toată ziua în pat și să citesc, mi-am dorit din tot sufletul să am flerul de a alege din mormanul de cărți care așteaptă să fie citite tocmai cartea potrivită. Cînd am pus mîna pe „Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” a lui Rachel Joyce (apărut la editura Litera) habar n-am avut că am ales o carte pe care nu o voi lăsa din mînă pînă la finalul ei și despre care voi vorbi prietenelor (așa cum fac de fiecare dată cînd descopăr ceva care mi-a plăcut). Mai mult decît atît, după aceea, aveam să o fac deseori cadou, iar acum, în urma concursului inițiat pe carticusuflet.ro, sper să ajungă la cineva care să se bucure de ea la fel de mult cum am făcut-o eu.
„Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” începe ca o carte obișnuită, dar pe măsură ce te adîncești în ea începi să-ți dai seama că are ceva special. Cartea te emoționează și cu cît citești mai mult, cu atît simți nevoia să empatizezi cu personajul și să-i fii alături. Harold Fry este un pensionar care se simte captiv într-un mariaj care nu-i mai oferă nici o emoție și, mai presus de orice, este un personaj mîncat în permanentă de sentimentul de vinovăție care îl încearcă de fiecare dată cînd se gîndește la fiul care s-a sinucis.. Existența anostă a lui Harolf Fry este perturbată de sosirea unei scrisori din partea unei foste colege de serviciu din care află că aceasta este pe moarte. Toate cuvintele pe care le poate așterne pe hîrtie îi par lui Harold Fry insuficiente pentru a exprima părerea lui de rău. Ezitînd să pună scrisoarea pe care a îngăimat cîteva cuvinte la poștă, mergînd de la o cutie poștală la alta, Harold Fry se convinge că cea mai bună soluție este să-i răspundă personal, chiar dacă asta înseamnă să parcurgă pe jos aproape 1000 de kilometri. Ceva în interiorul lui, îl convinge pe Harold Fry că dacă îi va înmîna scrisoarea personal, Queenie Hennessy va rămîne în viață. El are convingerea că dacă el va face acest pelerinaj pe propriile picioare îi va prelungi viața lui Queenie. Complet nepregătit pentru un astfel de drum, fără telefon la el, cu încălțări nepotrivite, îmbrăcat necorespunzător, Harold Fry va întîlni în drumul său oameni de toate felurile. Unii îl vor inspira, alții îi vor îngreuna pelerinajul. Harold Fry se va ține însă de drumul lui și va continua să meargă indiferent de cît de greu îi va fi.
„Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” este o carte care te schimbă. Personajul principal de la sfîrșitul cărții nu mai are nimic în comun cu cel de la începutul ei, așa cum nici tu ca cititor nu mai ești același. Acest roman delicat reușește să sensibilizeze într-o asemenea măsură încît nu de puține ori m-am trezit cu obrajii scăldați de lacrimi. „Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” este un roman de autocunoaștere, la sfîrșitul căruia ai sentimentul că personajul principal s-a apropiat din nou de el, cel dinăuntrul lui, cel de dedesupturi. Ai sentimentul că s-a întors la el și că, în sfîrșit, se acceptă așa cum e, cu toate defectele și slăbiciunile lui, cu toate greșelile și deciziile luate. Cartea nu este neaparat un roman trist, ci doar unul plin de tandrețe care te face să te uiți adînc în tine, cu sinceritate și cu înțelegere.
Cartea poate fi comandata de aici: http://www.litera.ro/index.php/incredibilul-pelerinaj-al-lui-harold-fry.html