La multi ani, Ismail Kadare!

xb824f85901d9a92733484c4ba647e881_L-890x395.jpg.pagespeed.ic.zQCrRttLC3Astăzi este ziua unuia dintre preferații mei: scriitorul albanez Ismail Kadare. Îmi place Kadare, mă intrigă, mă fascinează pentru că toate scrierile lui sînt traversate parcă de un filon întunecat. Îmi transmit un sentiment de teamă și asta pentru că atmosfera creată de el este una densă, personajele au forță, iar romanele sale țin în viață tradiții și legi nescrise ale Albaniei. O Albanie pictată  într-un amestec de real și imaginar, ce-ți lasă senzația unui spațiu mitic. Am început cu „Aprilie spulberat” șiapoi am citit tot ce s-a tradus la noi.

„Am scris Aprilie spulberat pe vremea când Albania, ca şi întreaga lume comunistă, avea un sistem juridic şi un cod penal socotite printre cele mai75095 inumane de pe planetă. În faţa acestei «justiţii», ale cărei crime le cunoaşteţi tot atât de bine ca şi mine, vechiul cod cutumiar albanez, kanun-ul, nu numai că nu părea deloc barbar, ci din contră, era uimitor de democratic.” – explica Ismail Kadare.

Legea kanun-ului este un sistem moral şi juridic impletit cu obiceiul medieval al gjakmarrje care are la bază „legea sângelui” potrivit căreia orice membru al unei familii este dator/obligat să răzbune moartea unui membru al familiei sale prin uciderea oricărui membru din familia ucigaşului. Tema se regăsește în mai multe dintre scrierile lui Kadare care, fie dezbat subiectul pe larg, fie fac doar scurte referiri la acest obicei prin care orice atingere adusă onoarei unei familii e plătită cu sângele ofensatorului sau a unei rude a acestuia.

Cea de-a doua nuvelă din cartea „Aprilie spulberat”, “Cine a adus-o pe Doruntina?” este străbătută de aceeasi imagine mistico-fantezista si prezintă legenda lui Konstandin şi a Doruntinei, poveste ce aduce in prim-plan importanţa sfântă a besei, jurământ de credinţă central în legea kanun-ului.

De fapt toate cele patru nuvele ale cartii „Aprilie spulberat” reprezinta o pagina din cultură albaneză tradiţională, presărată cu citeva accente de modernitate. O introducere in tainele traditiei populare albaneze si a reminiscentelor regimului totalitar ce a functionat atîtea veacuri in Albania. În toate scrierile sale Ismail Kadare se dovedeste a fi un adevărat maestru al fantasticului literar.

Vă recomand cu căldură toate cărțile lui Ismail Kadare, iar dacă se întîmplă să nu fi citit nimic scris de dumnealui pînă acum, va îndemn să începeți cu aceeași carte cu care am inceput și eu: „Aprilie spulberat” (mi se pare un fel de introducere in lumea albaneza, cu obiceiurile sale cu origini pierdute in negura timpului)

In ultimul deceniu, Ismail Kadare a fost de patru ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură. Sper sa si cistige unul! 23414_31664images

39651_180

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!