Lupul Rosu – un roman inspirat din profesia autoarei suedeze Liza Marklund
Acțiune, investigații secrete, crime, celule teroriste, plus ceva probleme de familie. Cu siguranță viața Annikei Bengtzon e departe de a fi plictisitoare. Ea însăși nu e un personaj comod nici ca soție, nici ca jurnalist la un ziar din Stockholm. Lucrurile se complică și mai mult atunci când ea pleacă să afle detaliile unui morții subite – a colegului de la o publicație din nordul Suediei, de la care urma să afle mai multe informații despre un atac terorist din trecut asupra unei baze militare. Mergând pe firul acestei povești care pare atât de neverosimilă pentru șeful ei încât acesta îi interzice să continue ancheta, află că în spatele unui aparent accident se află o întreagă rețea teroristă în care sunt implicate înclusiv persoane aflate la conducerea țării. În paralel, ea încearcă inclusiv să își salveze familia.
Făcând parte din colecția Fiction Connection a Editurii Trei, romanul ”Lupul Roșu” scris de Liza Marklund oferă suficientă doză de mister pentru pasionații genului noir, al romanelor nordice. Recunosc, pentru mine lucrurile s-au complicat puțin mai mult cu acest roman, atunci când în scenă intră și prietena ei, pe care o cheamă Anna și la un moment dat am început să încurc un pic persoanjele cu atâtea Anne… Însă probabil și pentru că este prima carte pe care o citesc din seria celor de Liza Marklund, și nu în ordinea apariției, în care jurnalista este actorul principal.
Autoarea, a cărei meserie este o puternică sursă de inspirație în crearea Annikei, s-a născut în 1962 în Pålmark, Suedia. Ea este jurnalist, editorialist, ambasador UNICEF și co-proprietar al Piratförlaget, una dintre cele mai de succes edituri din Suedia. De la debutul ei, din 1995, Liza Marklund a scris 11 romane și două cărți de non-ficțiune și este co-autor al bestsellerului The Postcard Killers alături de James Patterson. Liza este al doilea autor suedez de până acum care a ajuns în topul New York Times cu cele mai vândute cărți, în mai mult de 15 milioane de copii publicate în 33 de limbi. Ea a lucrat ca reporter de investigații timp de 10 ani și ca editor în televiziune și presa scrisă cinci ani. În prezent creează documentare de televiziune și scrie pentru mai multe ziare, iar multe dintre materialele ei vizează drepturile femeilor și copiilor. A realizat și reportaje despre copiii cu HIV/SIDA din Cambodia și Rusia și o serie de documentare despre violența domestică, intitulată Take a Little Beating.