Participa la concursul de pe carticusuflet.ro si poti cistiga cartea si CD-ul “Hectare de diamante” oferite de editura ACT si Politon!

Carticusuflet.ro vă invită la concurs! Răspunzînd la întrebarea: ce carte/personaj v-au influențat vreodată alegerile în viața? puteți cîștiga cartea „Hectare de diamante” a lui Russell H. Conwell, însoțită de CD-ul cu același titlu oferite de editura ACT și Politon (http://www.actsipoliton.ro/). Consursul se desfășoară în perioada 25 ianuarie – 25 februarie, iar cîștigătorul va fi ales prin tragere la sorți. Succes!

hectareHectare de diamante (Acres of Diamonds), a lui Russel H. Conwell este o carte despre adevărurile de lîngă noi, uneori aflate atît de aproape de privirea noastră, încît evidența lor, ne face de cele mai multe ori, nici măcar să nu le luăm în seamă.

„Bogăția este prea aproape  de voi. Priviți chiar acum la ea!’ – spune autorul în carte, iar noi tot suntem tentați să întrebăm, unde, unde?, că n-o vedem.

Cartea spune că  fiecare om are ocazia să se realizeze în viață, prin propriile abilități, cu energia sa și cu ajutorul prietenilor. Pentru asta trebuie doar să caute. Întodeauna, calea este mai aproape decît te aștepți, acolo unde nici măcar nu-ți vine să cauți.

carti-audio-hectare-de-diamante-russell-h-conwell-ebook-download-2-600x600-500x500Îmi plac poveștile cu tîlc, îmi plac pildele și poate de aceea cartea lui Conwell mi s-a părut că e plină de învățăminte. Cartea lui e o serie de prelegeri care pornesc de la poveşti simple despre succes, inițiativă, toate avînd aceeași morală: oriunde am fi, bogăţia este la un pas de noi, chiar în fața noastră. Important e să știm cine sîntem și să vrem cu adevărat să profităm de ceea ce zace înăuntrul nostru. Conwell susține că oportunităţile de îmbogăţire şi de dezvoltare personală, sînt la îndemîna noastră, a tuturor. Prelegerile lui Conwell au la bază o lecţie de viaţă pe cît de simplă, pe atît de importantă: de cele mai multe ori, succesul pe care îl cauţi se află în tine sau chiar în faţa ochilor tăi. Iar exemplele în carte sînt dintre cele mai diverse: de la cel care avea în curtea sa petrol și se simțea nefericit că animalelor nu le plac gustul și mirosul apei, la cei care au inventat acul de siguranță sau celebrele capse pe care de atunci le folosește necontenit omenirea.

Hectarele de diamante, altfel spus, oportunităţile de înavuţire, sunt la îndemîna tuturor. Căci adevărata bogăţie se dobîndeşte încercînd să răspunzi nevoilor care zac în tine, nevoilor comunităţii tale, avînd  însă mereu grijă să nu cazi pradă lăcomiei şi egoismului.

russell-conwell-hectare-de-diamante-acres-of-diamonds-in-limba-romana-audiobook-CD-500x500Povestea Hectarelor de diamante începe cu povestea unui ghid arab pe care de obicei o ține pentru „prietenii deosebiți”, care spune că un om, dorind cu orice preț să se îmbogățească și să găsească diamante, își vinde pămînturile, casa și pornește spre lumi străine pentru a-și îndeplini visul. În timp ce prăpădește toți banii agonisiți din vînzarea bunurilor sale și în cele din urmă moare singur și neîmplinit, noul proprietar al casei sale descoperă în scurt timp o bogată mină de diamante chiar în fosta curte a acestuia.

„Dacă Ali Hafed ar fi rămas acasă și ar fi săpat în pivnița sa, în ogoarele sale sau în grădină, în loc să sufere de foame și să moară în mizerie, luîndu-și viața pe un tărîm străin, ar fi avut „hectare de dimante”, spune autorul.

Lecția lui Conwell și ideea de bază a prelegerii este aceea că omul nu are nevoie să caute în altă parte oportunități pentru împlinire și bogăție, iar resursele pentru a atinge tot ceea ce ne dorim sînt mereu lîngă noi, Toți sîntem capabili să producem bogăție, să ne îmbogățim, dacă facem tot ce ne stă în puțință pentru asta. Inveți din cartea lui că nu e nimic în neregulă să vrei să fii bogat, să-ți ajuți comunitatea în care trăiești.

Nu e rău să vrei să fii bogat, dar e bine să vrei să-ți faci propriii bani. Mi-a plăcut un pasaj din carte care se referă la părinții bogați care chiar dacă au făcut averi pornind de foarte jos, nu îi vor lăsa niciodată pe copiii lor să facă același lucru. Ca și cînd ar fi ceva greșit în asta și, mai mult decît atît, ar fi chiar rușinos.

Le compătimesc pe odraslele bogatilor, în afara cazului în care au bunul simț al celui mai mare dintre frații Vanderbilt, ceea ce se intîmplă cîteodată. S-a dus la tatăl lui și l-a întrebat: „Toți banii pe care i-ai făcut sunt cîștigați de tine?” „Da, fiule, am început prin a lucra pe un feribot pentru douazeci și cinci de cenți pe zi.” „Atunci, a spus fiul, nu vreau banii tăi”, și a încercat să se angajeze pe un feribot în aceaa sîmbătă seara. N-a putut să se angajeze acolo, însă a obținut un loc de muncă pentru trei dolari pe săptămînă. Firește, dacă fiul unui om bogat face acest lucru, va dobîndi disciplina unui băiat sărac, care pentru oricine valorează mai mult decît studiile superioare. După aceea, va putea să administreze milioanele tatălui său. Însă, de obicei, bogații nu-i lasă pe copiii lor să facă exact lucrul care i-a făcut importanți pe ei.”

Și tot despre despre săracii copii bogați, Conwell mai are cîteva pasaje care, ce-i drept sînt specifice societății americane, dar care se aplică oriunde te-ai afla.

„Nici o altă clasă de oameni nu este mai vrednică de milă decît fiii lipsiți de experiență ai oamenilor bogați din generația noastră. Îl compătimesc pe fiul omului bogat. Nu va cunoaște niciodată cele mai mari plăceri ale vieții. Unul dintre cele mai bune lucruri în viață este ca un tînăr să-și cîștige singur existența, să se logodească cu o tînără drăguță și să se hotărască să-și întemeieze un cămin. Odată cu această dragoste vine și inspirația divină pentru lucruri mai bune și atunci începe să cîștige propriii lui bani. Începe să-și lase propriile obiceiuri și pune bani la bancă. După ce strînge cîteva sute de dolari, pleacă în suburbii să-și caute o casă. Merge la banca de economii poate pentru jumătate din valoarea casei, iar apoi merge după soția sa. Cînd o trece pragul acelei uși pentru prima oară, spune cu niște cuvinte pline de elocvență, pe care vocea mea nu le poate imita: am dobîndit această casă prin propriile mele eforturi. Este toată a mea și o împart cu tine.” Acesta este cel mai important moment pe care inima unui om îl poate cunoaste vreodată.

Însă fiul unui bogat, nu îl va putea cunoaște. Își duce mireasa într-o casă mai frumoasă probabil, însă se vede obligat să o străbată de la un capăt la celălalt spunîndu-iȘ mama mi-a dat asta, mama mi-a dat cealaltă, pînă ce soția începe să-și dorească să se fi măritat cu mama lui. Îl compătimesc pe fiul bogatului.”, spune Conwell.

Pentru că bogăția nu înseamnă totul, iar uneori așa cum vine, așa pleacă.

În ultimii ani, mi s-au întîmplat lucruri pe care n-am avut puterea să le influențez sau să le schimb, însă pierderile suferite mi-au deschis alte încăperi ale sufletului pe care nu le deschisesem niciodată. Dacă unele nu stau în puterea mea pentru a fi rezolvate, altele sînt chiar înăuntrul meu și abia așteaptă si fie activate. Cartea aceasta a venit cumva la fix pentru mine și mi-am dat seama că dacă scormonesc adînc în mine s-ar putea să descopăr cîteva hectare de diamante pe care pînă acum nu m-am străduit destul să le găsesc.

Uneori, trebuie să pierzi ceva ca să ai ochi să vezi altceva. Trebuie doar să ții ochii deschiși și să ai simțurile în alertă.

Cartea si CD-ul pot fi comandate aici: http://actsipoliton.ro/index.php?route=product/product&product_id=53&search=Hectare+de+diamante

http://actsipoliton.ro/russell-conwell-hectare-de-diamante-acres-of-diamonds-in-limba-romana-audiobook-CD?search=Hectare%20de%20diamante

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!