Paul Ipate e un actor foarte bun. Puteti să mergeţi să-l vedeţi în piesele de teatru în care joacă sau puteţi să-l urmăriţi în fiecare joi seara la ProTV, în serialul “Altă săptămînă nebună”. Veţi descoperi că e făcut pentru actorie. Poate aşa, dacă vă veţi întîlni cu el vă va veni să spuneţi „Ipate – se poate” sau „Ipate =actor” şi nu veţi face ca mine să-l întrebaţi: „tu eşti Paul Maximus, nu?”. Vă daţi seama cam ce rău am dat-o în bară, şi cam de cîte ori a mai fost întrebat bietul de el acelaşi lucru înaintea mea! Dar pur şi simplu nu m-am putut abţine!
Cînd şi cum ai ales să devii actor? Cînd ai ştiut că asta vrei să te faci?
In clasa a 12-a am decis că asta vreau să fac. Am fost la un cerc de teatru de mic şi după o discuţie cu ai mei (am vrut să urmez o carieră militară), mi-am dat seama că altceva nu prea ştiam să fac.
Rolul din serialul “O saptamina nebuna”/”Altă săptamînă nebună” este primul tau rol într-un serial TV. Ce aşteptări ai după acest serial?
Sper să placă publicului, pentru că e un altfel de serial, fiind adaptat după un serial britanic, are şi specificul umorului. Adică mai fin, mai sec puţin, mai de calitate aş zice eu. Plus că are şi o distribuţie foarte interesantă.
Te-ai bucurat să debutezi în lumea serialelor cu personajul Alex Puica? Ţi-a oferit suficiente provocări acest rol pentru a arăta adevăratul tău potenţial actoricesc?
Nu ştiu care este adevăratul meu potenţial. Nu cred că ştim vreodaăa pentru că eu nu cred în limite. Cred cu tărie că ne putem autodepăşi oricînd şi mi se pare sănătos să încercăm asta. Mi-a plăcut personajul pentru că trece prin multe situaţii şi atunci plasticitatea lui e alta. A fost într-adevar o provocare, dar l-am iubit.
Joci in”Tom si Jerry” la teatrul Metropolis, în regia lui Florin Piersic Jr., “Flori, fete, filme sau baieti” la Godot Café, teatru in regia lui Radu Popescu, si “Biloxi Blues” in regia Iarinei Demian. In care dintre aceste roluri te simti cel mai confortabil si de ce?
Imi iubesc personajele în mod egal. Fiecare e diferit şi are altă poveste. Nu pot să aleg între ele, dar am o afinitate pentru Eugene M. Jerome pentru că el e cel cu care am debutat în “A fost odată în Brooklyn”, regia Iarina Demian, în clasa a 10-a.
De-a lungul timpului ai fost expus in campanii de imagine foarte vizibile pe Tv si outdoor, dar ai reuşit în acelasi timp să-ti păstrezi latura de confort şi intimitate departe de ochii presei. Cum ai reuşit acest lucru?
Un actor spunea: “Cu cât ştiti mai puţine despre mine, cu atât rolurile mele vor fi mai credibile.” Pentru că sunt un fan al discretiei. “Keep a low profile” mi-am zis tot timpul. Nu mi-a plăcut niciodată să-mi spăl rufele în public. Plus că oamenii şi-aşa au destule griji, de ce să-i mai încarc şi eu cu treburile mele?:)
Esti mai degraba genul activ, energic caruia ii place mereu sa faca ceva sau esti genul de om calm, care nu se precipita si-i place sa faca lucrurile in tihna, asezat?
Sunt un om activ, energic, dar care preferă calmul, fără să se precipite, pentru că lucrurile să fie făcute în tihnă.:)
Ce fel de carti citesti?Ai un gen preferat?
Nu am un gen preferat. Am perioade în care prefer anumite genuri. În momentul de faţă citesc literatura erotica. J
Citesti teatru? Care sînt piesele de teatru/personajele care ţi-au plăcut cel mai mult?
Acum citesc mai rar ca în facultate teatru. Dar întotdeauna voi rămâne fan Shakespeare. Mi-a plăcut încă din facultate Sir Andrew din “A 12-a noapte”.
Ordoneaza cuvintele în ordinea afinităţilor tale cu aceste activităţi: lectură, teatru, film, vacanţă, somn.
Film, teatru, vacanţă, lectură. Somn. Sau inversJ E acelasi lucru.
Care este scriitorul tau preferat? De ce?
Feodor Dostoievski. Pentru că, aşa cum spunea Nietzche,” este singurul psiholog de la care mai pot învăţa ceva.” J
Care este cartea ta de suflet? (Daca sint mai multe carti care ti-au placut, le poti trece pe toate)
“Crima şi pedeapsă”, “Maestrul si Margareta”, “Orasul şi câinii”, “Contele de Monte Cristo” (ultima mi-a marcat copilaria).
Ce carte citesti acum?
Henry Miller “Sexus” şi C. S. Lewis “Sfaturile unui diavol bătrân, catre unul mai tânar”.
Ai vreo poveste interesanta legata de vreo carte/scriitor, o intilnire cu un autor despre care ai putea sa povestesti?
Nu am nici o poveste:)
3 motive pentru care te bucuri să te trezeşti dimineaţa
E suficient unul singur: că mă pot bucura de celelalte două motive pentru care mă trezesc.
Citesti si carti in format electronic sau le preferi pe cele in varianta clasica?
Am citit cărţi electronice, dar mi se pare obositor. Îmi creează o senzaţie de birou, parcă se transformă din plăcere într-o obligaţie. Prefer să simt hârtia. Imi place să am grija unei cărţi: să fiu atent cu foile, să nu se rupă, să nu o pierd, să ţin minte o pagină, să pot să răsfoiesc ceva din urma. Dar şi cărţile în format electronic au avantajele lor. În primul rînd poti căra o tonă de cărţi la tine, oriunde în lume.:)
Cum alegi o carte din librarie? In conditiile in care acum avem acces la toti scriitorii lumii si cei clasici si cei contemporani, uneori alegerea unei carti pare o misiune imposibila. Cum faci sa te bucuri de tot ceea ce e vechi si e nou deopotriva?
Ori mă duc să cumpăr la sigur cărţile pe care vreau să le citesc, ori intru şi mă las pe mâna instinctului. Am renunţat la gândul că poţi citi toate cărţile într-o viaţă. Şi atunci mă bucur de tot ce prind. Un prieten îmi spunea: “citeşte fără discernământ pentru început. În timp o să înveţi să selectezi.” Inca n-am invatat! J
Cît de des cumperi cărţi si cum procedezi? Te duci in librării sau obisnuieşti să comanzi şi pe internet?
Comand de pe net doar ce nu gasesc în librării. Prefer să merg în librării. Îmi place să citesc între rafturi. Nu ştiu cît de des merg. De multe ori intru şi de curiozitate, poate a mai apărut ceva interesant.
Care sînt vacanţele tale preferate? Eşti mai degrabă genul activ (îţi place sau umbli, să mergi mult pe jos) sau în vacanţe vrei să te odihneşti, să stai la soare, să citesti?
Prefer să le amestec: să mă odihnesc activ în timp ce umblu pe jos, pe plajă, prin soare, cu o carte în mână J sau să practic sporturi: bicicleta prin păduri, kite, basket etc., să nu stau)
Nu am cum să generealizez. Fiecare vede cum vrea lucrurile. Eu am ales să mă concentrez doar pe cele frumoase. Întotdeauna va fi mai uşor să te laşi pradă nemulţumirilor şi frustrărilor. Eu nu vreau să fac asta. Mai greu este să ne iubim pe noi înşine. Aşa că, indiferent cât de grele, dure, acide, par vremurile de acum, eu aleg să văd doar ce înseamnă iubire, iertare, doar ce e frumos, cald, blând. Asta nu înseamnă că am devenit un ignorant, doar că poţi să treci mai uşor peste momentele grele.
Ce crezi că a cîştigat şi ce crezi că a pierdut omenirea în ultimul timp?
Din punct de vedere spiritual, consider că omul e la fel, pentru că de-a lungul istoriei a făcut aceleaşi greşeli şi încă le face. Evoluţia o privesc mai mult la nivel tehnologic. Avansul tehologiei mi se pare mai mare. Paradoxal, deşi ne-am înmulţit, suntem mai alienati ca acum 1000 de ani.
Ce-ţi doreşti foarte mult să ţi se întîmple şi nu ţi s-a întîmplat inca?
Să merg în cosmos.
Foto: Sorina Andreica