Pentru Jodi Picoult o carte este exact ca un copil: se „naște” o dată la nouă luni

Mici lucruri mărețe, apărut la Editura Trei în colecția Fiction Connection este considerat cel mai important roman al lui Jodi Picoult. Scrisă cu empatie, inteligență și candoare, Mici lucruri mărețe este o carte despre rasism, privilegii, prejudecăți, dreptate și compasiune. Picoult nu trage concluzii, dar îi provoacă pe cititorii săi la introspecție și analiză, invitându-i la un exercițiu de sinceritate asupra propriilor convingeri.

mici-lucruri-marete

Jodi Picoult este o scriitoare extrem de prolifică, având 23 de cărți publicate. Întrebată cum de reușește să scrie atât de mult și atât de bine, dar și care este ritmul în care duce o carte la bun sfârșit, Picoult glumește: „Nouă luni. Nu râdeți! Nu știu de ce îmi ia același timp pentru a da naștere unei carti sau unui copil, dar asta e. Uneori, raportul dintre volumul de documentare necesară și cel de scriere efectivă variază, dar în final am constatat că am nevoie de trei sferturi de an pentru a transforma ideile într-o poveste coerentă.”

Picoult mărturiseșt că adesea lucrează la mai multe cărți în același timp. Uneori, în timp ce se află în turneu pentru promovarea unei cărți se ocupă de redactarea celei aproape finalizate și lucrează totodată și la una nou-nouță.

Întrebată care este stilul său de lucru, Jodi povestește că și-a impus să nu lucreze la sfârșit de săptămână. Cu toate astea, nu-i reușește întotdeauna și recunoaște că uneori se furișează în biroul ei dacă se află în mijlocul unui capitol important. „Urăsc să las personajele să mă aștepte!”, spune Picoult.

Toți cei care o cunosc știu că este dependentă de scris. „Încep o nouă carte a doua zi după ce am terminat-o pe precedanta. Pentru mine nu există nimic mai important pe lume decât să scriu. Copiii mei știu că am nevoie de muncă așa cum unii oameni au nevoie de medicamente. Pentru că atunci când nu scriu câteva zile, devin previzibil de irascibilă. S-au obișnuit însă să mă împartă cu oameni care nu există cu adevărat, dar care sunt incredibil de reali pentru MINE în timp ce le spun povestea.”

27721472_1598777843533958_1782286909_n

Exact același lucru s-a întâmplat și cu personajul lui Ruth Jefferson, asistenta medicală de culoare din cartea Mici lucruri mărețe alături de care Jodi a „trăit” nouă luni intense. Inspirată dintr-o știre de ziar, povestea asistentei de culoare a prins viață în urma unor documentări și implicări extrem de serioase.

Jodi Picoult este o autoare americană de mare succes. Opt dintre cele douăzeci și trei de romane scrise de ea au intrat direct în lista de bestselleruri a publicației New York Times. Cărțile sale s-au vândut în peste 40 de milioane de exemplare peste tot în lume și sunt traduse în 35 de țări. La Editura Trei, de aceeași autoare, a apărut romanul Vremea plecării.

27043045_1583386888406387_795199212_n

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FOLLOW ME HERE!